Mokri robčki

Znano je, da je največ bacilov na tipkovnicah in ročajih na javnih krajih, kot so nakupovalna središča in obljudene kavarne, ter na bankomatih. Obsedenost s čistočo se v boju z njimi pogosto izkaže za zelo koristno. S seboj imejmo zato vedno mokre robčke, s katerimi si dobro obrišimo roke po vsakem stiku z omenjenimi površinami. Kdor želi, naj uporabi še razkužilo v razpršilu.Radarska slika: Na sonce!

V hladnejšem obdobju leta nas redkeje božajo sončni žarki, nujni za nastajanje vitamina D, zato so še toliko bolj dragoceni. Vreme je bilo in bo ostalo nepredvidljivo, a radarska slika padavin in napoved vremena po urah za tekoči dan sta dokaj zanesljivi, zato ne zamudimo sonca! Kdor je takrat, ko posije, v pisarni, naj svoj polurni odmor, če je to mogoče, porabi za sončno kopel. Sicer zadostuje že petnajst minut izpostavljanja obraza in dlani.


Spanje pred polnočjo

Nočni ptiči se tega nasveta najteže držijo, saj takrat, ko je skrajni čas za počitek, šele dobro zaživijo in so polni idej, kaj bi še lahko počeli. Ljudska modrost pa pravi, da je ena ura spanja pred polnočjo vredna več kot dve uri spanja po polnoči. To je uspelo dokazati tudi znanstvenikom, zato se poskusimo režima, da gremo spat prej, držati vsaj trikrat na teden. Dihaj globoko!

Včasih zaradi stresa ali kar tako dihamo plitvo, s čimer si prikličemo slabo počutje. Vsak dan zato vsaj nekaj minut globoko dihajmo, po možnosti na svežem zraku. Tudi tako, da ob vdihu z zrakom napolnimo trebuh. Z globokim dihanjem temeljiteje izločimo iz telesa ogljikov dioksid in posledično dobimo več kisika. Prav s tem se zmanjša možnost za prehlad in druga najpogostejša sezonska obolenja.


Toplo-mrzla prha

Eden od najbolj učinkovitih receptov, kako se prej podati v deželo sanj ter hkrati okrepiti odpornost organizma, je zagotovo toplo-mrzla prha. Severnjaki so pametni ljudje, saj se prav oni od nekdaj po uporabi savne še malce povaljajo v snegu in tako odganjajo bolezni. S toplo-mrzlo metodo se namreč pospeši krvni obtok, a kri gre stran od možganov, zato postanemo prijetno utrujeni.Čuječnost

Zdravje nam uničuje tudi preobilje določenih čustev, kot so zaskrbljenost, zamerljivost in jeza. Ta med drugim negativno vplivajo na jetra in želodec. Prav zato je nujno, da vsak najde način, kako se sprostiti, živeti tukaj in zdaj. Ena od najbolj učinkovitih in znanstveno potrjenih meditativnih tehnik, ki nam pri tem pomaga, je čuječnost, s katero razvijamo zavedanje.


V gozd

Telo je mogoče posebno zdravo in povsem brezplačno oskrbeti s kisikom tudi tako, da se zadržujemo v bližini veličastnih dreves. Pa ne tistih osamelih, katerih debla arhitekti v urbanih naseljih obdajo z betonom ali lesenimi deskami, da se ja ne bi vsadil še kakšen drevesni podmladek. Prave kisikove in energetske bombe bomo deležni sredi kar najbolj poraščenega gozda.Humor

V boju z rušilnimi čustvi obstaja še ena preprosta, vendar presenetljivo učinkovita rešitev – humor. To pomeni, da vse, kar nas obremenjuje, mori, nam ne da spati, v mislih načrtno poskušamo pogledati tudi s šaljivega zornega kota. Primer naj bo posrečena kolegičina šala:

»Katera riba se trudi, pa ne zmore?«

»Skuša.«


Brez mrzlih nog

Kadar se nam poruši imunski sistem, se to prej ali slej pokaže na koži ali sluznici, denimo v obliki herpesa in mozoljčkov, ženske pa doleti t. i. beli tok. Da se izognemo zoprnim tegobam, si ne dovolimo biti premraženi. Prvi znak, da smo premalo oblečeni in kar vabimo k sebi bolezen, so mrzle noge. Privoščimo jim udobne volnene nogavice, v obutev pa dajmo vložke iz ovčje volne.