Po mnenju raziskovalcem bi se morali izogibati trans maščobam, medtem ko bi v svojo prehrano morali vključiti živila z nasičenimi maščobami. Čeprav so te povezane z višjim tveganjem za bolezni srca in ožilja, imajo tudi številne pozitivne učinke na zdravje.

»Nasvet, da zmanjšate vnos nasičenih maščob, bi lahko povzročil manjši vnos hranilnih snovi v telo,« je pojasnil vodilni pri raziskavi Arne Astrup, vodja oddelka za nutricionistiko na univerzi v Koebenhavnu. Hrana, ki vsebuje veliko hranil, bi lahko zmanjšala tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, raka in podhranjenost.

(Foto: Shutterstock)

Po ostnuku priporočil Svetovne zdravstvene organizacije naj bi od dnevnega vnosa kalorij nasičene maščobe predstavljale manj kot 10 odstotkov (od 150 do 250 kcal). Vse ostalo naj bi nadomestile nenasičene maščobe. Astrup je prepričan, da nasičene maščobe v predelani hrani zdaj nadomeščajo trans maščobe. »Uživanje trans maščob je odgovorno za od 6 do 19 odstotkov vseh bolezni srca in ožilja v Združenih državah Amerike leta 2006, v Veliki Britaniji pa povzročijo okoli 2700 smrti letno,« je izpostavil.

Preberite šeBiološki odpadki so uporabni še za kaj drugega

Danska je trans maščobe prepovedala leta 2004, počasi pa naj bi ji sledile tudi druge države Evropske unije. Po mnenju danskih raziskovalcev je termin nasičene maščobe bolj kompliciran in raznovrsten kot se z njim operira v javnosti. »Skrbi nas, da je imela gonja proti nasičenim maščobam posledice, ki je zavedla vlade, potrošnike in industrijo v promocijo hrane z malo maščobami, a visoko vsebnostjo škroba in sladkorjev,« so še poudarili raziskovalci.