»Na žalost je bil to eden zadnjih startov za več mesecev. Žalostna in jezna v tem trenutku, a motivirana, da se vrnem,« je tvitnila najboljša smukačica zadnje zime. »Med današnjim dopoldanskim treningom v Pitztalu si je Ilka Štuhec pri padcu poškodovala levo koleno. Svetovna prvakinja v smuku je po padcu nemudoma opravila zdravniški pregled v bližnji kliniki, specializirani za športne poškodbe. Diagnoza je pokazala, da si je slovenska smučarska šampionka pri padcu strgala sprednje križne kolenske vezi. Za zdaj kaže, da bo Ilka Štuhec zaradi poškodbe primorana izpustiti večji del ali celo celotno sezono v svetovnem pokalu, kar vključuje tudi zimske olimpijske igre v Južni Koreji. Več podrobnosti o sami poškodbi bo znanih v prihodnjih dneh,« so sporočili iz družbe za odnose z javnostmi Propiar, ki skrbi za Ilko Štuhec. 


Foto: Tadej Regent


Le nekaj trenutov kasneje so se oglasili tudi s Smučarske zveze Slovenije, kjer so zagotovo računali, da bo Štuhčeva glavna slovenska adutinja za februarske olimpijske igre v Južni Koreji."Naša alpska smučarka Ilka Štuhec je na današnjem dopoldanskem treningu slaloma v avstrijskem Pitztalu žal utrpela poškodbo. Pri padcu si je namreč strgala sprednje križne vezi v levem kolenu. Ilka naj bi bila operirana v sredo, več informacij pa bo na voljo po temu dnevu. Ilki želimo čim hitrejše okrevanje!"so zapisali pri SZS. 


Foto: Matej Družnik


Štuhčeva, ki bo v četrtek dopolnila 27 let, je v minuli sezoni navduševala na belih strminah in po upokojitvi slovenske šampionke Tine Maze rezultatsko breme vzela na svoja pleča. Zbrala je 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, od tega sedem zmag, v St. Moritzu je postala svetovna prvakinja v smuku, sezono svetovnega pokala pa je končala z osvojenima malima globusoma v disciplinah smuk in alpska kombinacija. Sezono je končala z osvojenim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred njo se je uvrstila le Američanka Mikaela Shiffrin. 


Foto: Voranc Vogel


Rekordna sezona je Mariborčanki prinesla tudi veliko medijskih in sponzorskih obveznosti, med drugim je postala članica Milkine družine najodličnejših alpskih smučark. Z rezultati iz lanske sezone je postala ena glavnih favoritinj za najvišja mesta na vsaki tekmi nove, olimpijske sezone, visokih pričakovanj ni zanikala. Postavila si je najvišje cilje za svetovni pokal in olimpijske igre. V Pyeongchangu bi bila zagotovo prva favoritinja slovenske odprave vsaj za eno medaljo, lahko pa bi jih osvojila več - sodeč po rezultatih iz lanske sezone je visoko kotirala tako v smuku, superveleslalomu in kombinaciji.

To je druga hujša poškodba v njeni karieri. Nekdanja mladinska svetovna prvakinja v slalomu, kombinaciji in smuku se je huje poškodovala leta 2008, ko je padla v Čilu, nato se je več let spet prebijala proti vrhu, tega pa je zasedla šele v pretekli sezoni.