Danes vas poznamo kot žensko, ki teka v gore, se potaplja v mrzlo vodo in je skoraj neuničljiva. Ni pa bilo vedno tako, kajne?

Med prej in zdaj, govorim o obdobju dvajsetih let, takrat sem bila ves čas enako aktivna, se je zgodilo eno leto pljučnic. Petih zapored. Obležala sem vsaka dva meseca. Šla pravzaprav iz ene v drugo, ker jih nisem »odležala«. Razen zadnje. Moja dobra prijateljica, zdravnica, mi je nežno namignila: »Stara si 42 let. Pri teh letih pljučnice ne pozdravimo z enotedensko kuro antibiotikov, temveč vse aktivnosti ustavimo za šest tednov. Bi ti to zmogla? Ustaviti se?« 

Več spim, kot sem pred tremi leti. Tri do štiri ure na noč so bile zame običajen paket spanja, ki pa seveda ni običajen, ko se poglobiš in iskreno soočiš s sabo. 

In, ste zmogli? Kako ste začeli svoje slabe navade spreminjati v dobre?

Tisto leto me je prisililo, da sem razmislila, kaj delam narobe. Slabih navad nisem zaznala. Položila me je ena sama napaka: nisem znala prisluhniti svojemu telesu. Zdelo se mi je logično, da stresna obdobja prediham s Šmarno goro, kar se je izkazalo za dvakratni stres za telo. Če se me je loteval prehlad, sem spet pobegnila v hrib, kjer sem med potjo sicer lažje dihala, a v resnici sem prehlad s tem raznesla po vsem telesu za dlje časa ali pa ga okrepila v pljučnico. Predvsem pa se nisem ustavila z delom. Kakšna bolniška? Tega statusa ne poznam. 

Betka pravi, da ji kopanje v mrzli vodi umirja misli.

Nekoč ste se torej prehlajeni odpravili na Šmarno goro, kar ni bilo prav, kaj storite danes, ko se vas nekaj loteva?

Virusov, trkam, zadnjih devet let ne srečujem. Gredo mimo. Veliko vlagam v preventivo. Vsakodnevno enourno hitro hojo, da srce res utripa, sem dopolnila s hladnimi kopelmi, če se le da, jih izvajam tedensko. Imam jih na sumu, da so odločilne za krepitev imunskega sistema in umiritev misli. S tem mislim, da okolja ne gledam s paničnimi očmi. 


Več spim, kot sem pred tremi leti. Tri do štiri ure na noč so bile zame običajen paket spanja, ki pa seveda ni običajen, ko se poglobiš in iskreno soočiš s sabo. Poglobljeno pa se ukvarjam tudi s pravilnim dihanjem ves dan, v stresnih okoliščinah, med športom, preden zaspim. Proces pravilnega dihanja je prišel na moj urnik skupaj s hladnimi kopelmi. Seveda se, bolj kot kdaj koli prej, srečujem s preobremenjenostjo z delom, hitrejšim tempom izvedbe nalog, stresnimi okoliščinami, a je drugače. Takoj ko začutim utrujenost, ugasnem računalnik. Če je tudi fizična, izpustim Šmarno goro in grem raje na enourni sprehod skozi mesto. Pa zvečer prej v posteljo.

Kaj pa prehrana? Na katera živila pozimi stavite za ohranjanje zdravja?

Na repo in zelje. Ajdove žgance. Na olje črnega sezama. Grenke čaje. Na mojem jedilniku ni diet.