Brusnice

Kaj preprečujejo: težave s sečili, kamne v ledvicah in utrujenost.

Past: Ogromno izdelkov z brusnicami, denimo pijače, sadne ploščice in čaji, vsebuje veliko sladkorja in umetnih dodatkov, ki zmanjšujejo telesno odpornost. 

Namig: Kupimo stoodstotni sok. Pripravimo smuti ali pa s sokom navlažimo biskvitno pecivo. Iz posušenih, kemično neobdelanih brusnic zvaljajmo posladek – presne kroglice.Čokolada

Kaj preprečuje: potrtost, raka debelega črevesa, visok krvni tlak, srčne bolezni.

Past: Kakovost in učinkovitost se zmanjšata, če vsebuje manj kakava in veliko sladkorja ter mleka oziroma smetane. Bela čokolada sploh nima zdravilnih učinkov.

Namig: V vodni kopeli pripravimo domačo vročo čokolado s cimetom, ki ima prav tako antioksidativni učinek.Limona

Kaj preprečuje: prehlad, vnetje grla, srčni napad in krčne žile.

Past: Velika večina plodov na prodajnih policah je škropljena, zato lahko uživanje lupine moti delovanje hormonskega sistema.

Namig: Posezimo po biolimonah. Skuhajmo kompot iz jabolk in polovice limone ter ga začinimo z nekaj klički ali pa oplemenitimo okus jedi z nastrgano limonovo lupinico.Rožmarin

Kaj preprečuje: glavobol, aterosklerozo, raka, tesnobo, pozabljivost.

Past: Uporaba ni priporočljiva pri nosečnicah in doječih mamicah.

Namig: Rožmarin lepo raste v lončkih na prostem in v stanovanju. Sveže narezane listke dodajmo h krompirju, preden ga damo peči v pečico.Temno grozdje

Kaj preprečuje: raka dojk, vnetja vseh vrst, akne.

Past: To sadje je pogosto tretirano z agresivnimi škropivi, zato ga dobro operimo. Učinkovito je tudi domače rdeče vino, a je seveda pri pitju alkohola treba biti posebno previden oziroma zmeren.

Namig: Zunaj sezone svežega grozdja si priskrbimo biološko pridelan grozdni sok. Primešajmo mu malo mineralne vode in dobili bomo okusno osvežilno pijačo.