Naj vas najprej pomirimo, omenjene skrajne čakalne dobe iz uvoda ne kažejo vedno dejanskega stanja in so lahko posledica daljše odsotnosti zobozdravnika brez ustreznega nadomeščanja, mirijo na ZZZS, a vendarle, očitno je mogoče, da te po spletu nesrečnih okoliščin in, kot pojasnjujejo na zavodu, neustreznem vodenju čakalnih seznamov ter nespoštovanju pravilnika doleti tudi ta usoda, da na obravnavo čakaš šest let.

ZZZS in dopolnilno zdravstveno zavarovanje bosta v letu 2019 zagotovila 49 zobozdravstvenih ambulant več kot v letu 2014.  

Mladina čaka manj

Povprečne čakalne dobe so v prvih mesecih leta 2018 na podlagi izvajalcev v naši države znašale, denimo, 3,27 meseca za dejavnost zobozdravstvo odrasli – zdravljenje, 9,99 meseca za zobozdravstvo odrasli – protetika in 30,9 meseca za ortodontijo. Mladina je čakala bistveno manj, za zdravljenje pri zobozdravniku 1,29 meseca. »Čakalne dobe v zobozdravstvu se med posameznimi izvajalci izjemno razlikujejo,« pojasnjuje Peter Rutar, univ. dipl. prav. in strokovni sodelavec Sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Direkcije ZZZS. »Skladno z veljavnimi predpisi so izvajalci zdravstvenih storitev v zvezi z vodenjem čakalnih seznamov med drugim dolžni polletno poročati tudi o vzrokih za čakalne dobe, zlasti tistih, ki so na strani izvajalca.«V Sloveniji ima pogodbo z ZZZS skupno 1264,92 ambulante v zobozdravstveni dejavnosti, ki skrbijo za naše oralno zdravje; njihovo število se postopno povečuje, leta 2014 jih je bilo slabih 50 manj. ZZZS pa si še naprej prizadeva za izboljšanje dostopnosti do zobozdravstvenih storitev tudi z dodatnimi finančnimi injekcijami, nadaljuje Rutar. »Tako znaša pogodbena vrednost za vse zobozdravstvene dejavnosti v letu 2019 142.519.700 evrov. ZZZS in dopolnilno zdravstveno zavarovanje bosta v letu 2019 zagotovila 49 zobozdravstvenih ambulant več kot v letu 2014 ter namenila 17,65 milijona evrov oziroma za 12,4 odstotka več denarja za zobozdravstvene storitve kot v letu 2014.«Tudi sami poskrbimo za zobe

Vsekakor je dobra novica, da zdravstvena zavarovalnica vlaga v zobozdravstvo dodatna sredstva, tako lahko srčno upamo, da bomo napredek kmalu občutili še na lastni koži. Sploh če potrebujemo protezo. Sicer pa na ZZZS še svetujejo, naj predvsem sami odgovorno skrbimo za svoje zobe in oralno zdravje, stroka pa bo še naprej krepila promocijske dejavnosti za preprečevanje kariesa zlasti pri otrocih in mladini. Če še nimate osebnega zobozdravnika ali si želite spremembe, lahko podatke o razpoložljivih ambulantah pridobite na spletni strani ZZZS. Osebni zobozdravnik lahko odkloni izbiro zavarovane osebe, le če za deset odstotkov že presega povprečno število opredeljenih oseb v svoji dejavnosti v območni enoti ZZZS, kjer ima sedež dejavnosti.