Ženska zrelejša leta – govorimo o vstopu v štirideseta in nadaljevanju srednjega življenjskega obdobja – so drugačna, zahtevna, a tudi polna in lepa. Po eni strani se žensko telo takrat obnaša drugače in v njem se dogajajo številne spremembe. Manjša se koncentracija estrogena, upočasni se presnova, narašča tudi nevarnost bolezni. Pojavljajo se motnje menstrualnega cikla, marsikatera ženska opazi, da ji upada mišična masa, pa tudi odvečni kilogrami se držijo bolj vztrajno in jih s prijemi, ki so učinkovali v mlajših letih, ne odpravijo tako zlahka. Pogostejše kot prej so psihološke spremembe, predvsem razdražljivost in depresija, pa tudi težje bolezni, celo najhujše, kot je rak.

Prav zato so zrela leta čas, ko je izjemno koristno, da svoje telo še bolje spoznavate, se mu posvečate in mu prisluhnete. Z redno prehrano in vadbo, tudi s časom, ki si ga namenite za počitek in regeneracijo, ter s stalnim spremljanjem znakov, ki bi lahko nakazovali morebitne negativne spremembe, lahko tudi v zrelih letih nadaljujete življenje v formi, kakršne ste vajeni in si jo želite.


Spremembe, priložnosti in življenje v zrelih letih so tema digitalnega dogodka Ženska zrela leta: čas za zdravje, zadovoljstvo in zase. Z gostjami se bo pogovarjala Zvezdana Mlakar.


Poskrbite zase – in uživajte!

Bistveno je, da se zavedate, da je v zrelih letih še bolj pomembno, kako skrbite zase. Zdrav življenjski slog je lahko ključ do dobrega počutja in tudi za popravo napak ali slovo od kakšne razvade ni nikoli prepozno. Imejte se radi in se ne bojte staranja – to je sporočilo, ki si ga lahko ponavljate, ko razmišljate o svojih zrelih letih.

Ta namreč prinašajo obilico priložnosti. Če ste zadovoljni s seboj in svetom okoli sebe, če se znate napolniti z energijo in tudi mirno spite ob zavedanju, da gre vaše življenje v pravo smer, je pot do lepih trenutkov odprta. Navsezadnje je to tudi obdobje, ko je življenje že postavljeno v prave tire, ko se poznate in imate tudi več trenutkov zase. To je čas, ko si lahko rečete, da skrbite zase, uspešno povezujete skrb za telo in dušo – ter uživate.

Poiščite odgovore na dogodku s strokovnjakinjama

Kaj se dogaja v ženskem telesu v zrelih letih in zakaj takrat ženske tudi svet dojemate drugače? Izzivi in priložnosti tega življenjskega obdobja žensk so osrednja tema spletnega dogodka, ki bo v četrtek, 21. 10., ob 18. uri. V pogovoru, ki ga bo vodila Zvezdana Mlakar, bodo sodelovale Katja Milićević, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Zvezdana Snoj, dr. med., specialistka psihiatrije, in Tanja Španić, predsednica slovenskega združenja Europa Donna.

Dogodka z Zvezdano Mlakar in strokovnima gostjama se lahko brezplačno udeležite tudi vi. Prijavite se za ogled spletnega prenosa in ob prijavi boste prejeli tudi darilo – žogo za vadbo.

Če pa v terminu dogodka nimate časa, si lahko – še vedno ob prijavi – pozneje ogledate tudi posnetek. 


Naročnik oglasne vsebine je Triglav, zdravstvena zavarovalnica