Lubenica spada med melone. Ima gladko, temno zeleno, čvrsto lupino in rdeče, rožnato ali rumenkasto zelo vodeno meso. Po okusu in hranilni vrednosti je enakovredna najboljšim vrstam sadja. Je sladkega, prijetnega okusa. Že v 13. stoletju so jo Maori prinesli s Kitajske v Evropo, od tod pa je potovala s sužnji v Ameriko. Kitajska je še vedno ena izmed največjih proizvajalk lubenic. V nekaterih azijskih državah pripravljajo iz prepraženega semenja moko, iz nje pa pečejo kruh s prav posebno aromo. Dobro uspeva v pokrajinah s toplejšim podnebjem. 

Foto: e3klv6hg/Shutterstock

Pazljivo pri shranjevanju

Vedno kupite zrele sadeže. Takšni morajo značilno zadišati, ko jih primete v roke. Kupujte raje manjše količine, kajti dlje ko lubenica stoji, manj je sladka. Če pustite narezano v hladilniku, ne bodite presenečeni, če se bo sveže mleko aromatiziralo. Mleko in druga živila se hitro navzamejo intenzivnih vonjav, kakršno ima tudi lubenica. Najbolje je, da kose prekrijete s prozorno ali alufolijo. Nikar ne hladite cele, ampak po kosih. Če jo želite na hitro ohladiti, jo lahko mirno za nekaj časa položite v zamrzovalno skrinjo. 

Lubenico večinoma jemo brez posebne priprave, a vendar obstaja veliko receptov. Sorbet in sadna solata sta samo dva izmed najpogostejših, priljubljeni pa so tudi ledeni posladki, sadne torte in frapeji. 


Zdravilne učinkovine

V lubenici se skriva pravo bogastvo vitamina A, ki je pomemben pri boju z virusnimi infekcijami in odličen za zdravje oči in dober vid. Velika rezina sočne lubenice vas lahko oskrbi tudi s skoraj polovico potrebne dnevne količine vitamina C. Ta izboljša delovanje imunskega sistema in ga varuje pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Sadež je tudi vir vitamina B6, ki ga telo potrebuje za izdelavo možganskih kemikalij, kot so serotonin, melatonin in dopamin, ki lahko pomagajo v boju proti paniki in tesnobi. Približno dve skodelici sredice lubenice ponudita telesu tudi deset odstotkov dnevne količine kalija, minerala, ki je nujen za uravnavanje vode v celicah. Ljudje, ki jim ga primanjkuje, imajo težave s krči v mišicah, snov pa pomaga uravnavati tudi krvni pritisk in s tem umirja stres. 

Naravna viagra 

Lubenica je eden redkih naravnih izvorov citrulina, aminokisline, ki je pomembna za celjenje ran in deljenje celic. Zato v to sočno rezino v roki le zagrizite malo globlje, saj ga je največ v belem in zelenem delu skorje. Na inštitutu Texas A & M pa so odkrili, da citrulin v lubenici pripomore k naravnemu dvigovanju libida, ker sprosti krvne žile in pospeši pretok krvi v določene predele telesa. Snov namreč sproži viagri podobne učinke. Poletni sadež vsebuje tudi likopen, ki je ena ključnih snovi za boj proti srčnim boleznim in raku prostate. 

Foto: BOOMz Nuttawut/shutterstock

Proti celulitu in PMS-u

Rezina lubenice ima samo 15 kalorij, zato je odlična rešitev za osvežitev in odžejanje sredi poletne vročine. Je idealna hrana za vašo postavo in zdravje, saj je nadvse osvežilna in lahko prebavljiva, idealna za diete. En dekagram je vsebuje le 3,7 grama sladkorja, veliko manj kot druge vrste sadja, ki zorijo v tem letnem času. Za primerjavo naj povemo, da dekagram breskve denimo vsebuje od 6,1 do 11,8 grama sladkorja. Nizka kalorična vrednost pa še zdaleč ni edina dobra lastnost tega okusnega sadeža. Če imate probleme s celulitom, si prav tako lahko pomagate z lubenico, saj poskrbi za nekakšno drenažo, kajti preprečuje zastajanje vode v tkivu, zaradi katerega nastaja tako neželena pomarančna koža. Blaži tudi predmenstrualno napetost, poskrbi za redno odvajanje blata in iz telesa izloča odvečne snovi in strupe. Poskusite torej pojesti rezino lubenice pred glavnim obrokom. Gotovo boste potem pojedli precej manj, saj vas bo nasitila.