Hude nenalezljive bolezni so del nas in našega življenjskega cikla. Mednje spadajo srčno-žilne bolezni, rak, sladkorna bolezen, bolezni kostno-mišičnega sistema, kronične bolezni dihal ter nekatere duševne bolezni.

Vsako leto v Sloveniji za rakom zboli več kot 15.000 ljudi, še okrog 5000 jih prizadene srčni infarkt. Možganska kap vsak dan prizadene v povprečju 10 ljudi, to je približno 3650 na leto, od tega jih skoraj polovica potrebuje rehabilitacijo. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo delež možganskih kapi z leti povečal, v letu 2035 naj bi jih bilo kar za 35 odstotkov več ko danes.

Čeprav prepogosto na bolezni gledamo z distance, vse dokler se z njimi ne soočamo v prvi osebi, pa bi s preventivnim ravnanjem vsak od nas lahko naredil več in tako pripomogel k zmanjšanju tveganja za obolelost.


Možganska kap: kdo je pravzaprav ogrožen?

Možganska kap je ena od bolezni, pri katerih nevarnost strmo narašča s starostjo. To pa ne pomeni, da so lahko mlajši popolnoma brezskrbni, saj nemalokrat prizadene tudi njih.

Večino dejavnikov tveganja lahko zmanjšamo ali uravnavamo sami, predvsem z odločitvijo za bolj zdrav življenjski slog. Kakovostna in raznovrstna prehrana, gibanje in izogibanje slabim navadam, kot sta kajenje in alkohol. To so osnovne navade, ki nam zagotavljalo podlago za bolj zdravo prihodnost.

In kateri so največji dejavniki tveganja za možgansko kap:

  • povišan krvni tlak,
  • sladkorna bolezen,
  • povišan holesterol,
  • motnje srčnega ritma,
  • debelost,
  • depresija,
  • stres,
  • razvade (kajenje, čezmerno uživanje alkohola).

Pri možganski kapi je pomembno troje: preventiva, prepoznavanje znakov in zdravljenje (rehabilitacija).


Ko se zgodi …

Ko nastopi možganska kap, šteje vsaka minuta, zato je ključno, da znate prepoznati znake in da takoj pokličete pomoč.

Pri tem si lahko pomagate z znanim geslom GROM:

G – GOVOR: Neustrezen, zatikajoč, slabo razumljiv govor.

R – ROKE: Šibka roka ali noga.

O – OBRAZ: Na obrazu povešen ustni kot.

M – MINUTE: Vsaka minuta šteje.

Če pri sebi ali bližnjem prepoznate katerega od navedenih znakov, morate TAKOJ ukrepati. Pri možganski kapi šteje vsaka minuta. Bolnik potrebuje pomoč najkasneje v 4,5 ure, sicer je lahko škoda, ki nastane v možganih, nepopravljiva.


Možganska kap zahteva tudi dolgotrajno oskrbo

Možganska kap je usodna za tretjino vseh, ki jih prizadene. Še tretjina tistih, ki jo doživijo, je potem povsem odvisna od tuje pomoči. Rehabilitacija, od katere je lahko odvisno, kako si bo pacient opomogel in koliko bo premagal posledice kapi, pa je zahtevna.

Najpomembnejše je prvo leto zdravljenja, marsikateri pacient pa bo obsojen na dosmrtno pomoč. Zdravljenje je seveda odvisno od stopnje prizadetosti – lahko je v domačem okolju, v različnih rehabilitacijskih centrih, lahko pa tudi v ustreznih domovih. Pri sami rehabilitaciji sodelujejo različni strokovnjaki – od zdravnikov specialistov, medicinskih sester, fizioterapevtov do logopedov.

Vadba tudi najosnovnejših gibov, ki jih telo in možgani čez noč ne zmorejo več, učenje govora, soočanje z neznanimi občutki in tudi čustveno bolečino, če se oseba zaveda, kako krhka in nemočna je zaradi bolezni – vse to so posledice, ki so za prizadete po kapi in njihove bližnje del vsakdanjika ne le nekaj tednov ali mesecev, ampak pogosto še veliko dlje.

Denar lahko odločilno vpliva na to, kako boste živeli naprej

Ob hudi bolezni se potek in uspešnost zdravljenja določa tudi z denarjem. Ne glede na to, kako hladno se to lahko sliši, je realnost jasna.

Tudi ob okrevanju ali življenju z boleznijo se nekatere stvari ne spremenijo. Prihodki obolele osebe se čez noč občutno zmanjšajo ali jih sploh ni, finančnih potreb pa je več. Pogosto je rehabilitacija po možganski kapi vseživljenjska in z dodatnimi vajami lahko pripomoremo k bolj uspešnemu zdravljenju in napredku.

Če imate na voljo denar, si z njim lahko krijete dodatno zdravljenje in pomoč strokovnjakov ter si privoščite več terapij. Če je bolezen taka, da vrnitve v stare tirnice ni več, boste morda potrebovali tudi nov dom ali bo treba prilagoditi prostor, v katerem že živite. Še vedno pa je treba plačevati tudi vsakdanje obveznosti, poravnavati stroške kreditov oziroma najemnin, poskrbeti, da bodo otroci lahko brezskrbno odraščali ali se šolali.

Dodatno zavarovanje za hude bolezni prinaša varnost


Za finančno varnost morate poskrbeti vnaprej, da ne bo prepozno, če huda bolezen doleti prav vas. Da se boste v takem težkem življenjskem obdobju skupaj z najbližjimi lahko spoprijeli le z boleznijo, ne pa tudi s finančno stisko, je smiselno, da sklenete dodatno zavarovanje za hude bolezni. To krije večkratno izplačilo zavarovalne vsote, v kolikor zbolite za različne hude bolezni, v razširjeni paket jih je vključenih kar 24.


Kaj pa če zbolite?


Prepričajte se, kako v primeru hude bolezni lahko zagotovite finančno varnost sebi in svojim najbližjim. Oglejte si seznam bolezni in druge podrobnosti o dodatnem zavarovanju za hude bolezni.


Naročnik oglasne vsebine je Zavarovalnica Triglav