KOŽA

Na koži imamo tanko plast maščob, lipidov, ki preprečujejo izgubljanje vlage. Vzrokov, da te plasti ni, je več. Pozimi ogrevanje prostorov, poleti pa hlajenje s klimo. Dodatno izsušitev kože povzročimo z izpostavljenostjo sončnim žarkom, pogostim miljenjem ter neustreznimi izdelki. Pomembno je zunanje vlaženje s kakovostnimi, po možnosti naravnimi mazili. Sveže sadje in zelenjava pa sta najboljše, kar naša koža pričakuje od znotraj. Kožo varujemo tudi tako, da je dodatno ne izsušujemo z miljenjem, šamponiranjem, prevročimi kopelmi. K boljši preskrbi si lahko pomagamo tako, da jo tik pred mazanjem z vlažilno kremo popršimo z vodnim razpršilom. Omislimo si torej dosledno nego s sredstvi, ki zadržujejo vlago v koži, jo naredijo nežno in gladko. Pozor: tudi zaradi uporabe (nekakovostne) dekorativne kozmetike se hitreje suši in posledično hitreje stara. Pred vsakim nakupom kozmetike je zato pametno pomisliti na dejstvo, da bo vse, kar bomo nanesli na kožo, ne nazadnje pristalo v našem telesu. Izbira negovalnih sredstev in ličil naj bo torej preudarna.


 Koristni namig

Termalna voda je postala nepogrešljiv lepotni izdelek, še posebno v toplejših dneh. Njene blagodejne učinke so prepoznali že stari Rimljani, saj je bogata z minerali in aktivnimi negovalnimi učinkovinami, kot jih je ustvarila narava. Kožo naredi odpornejšo proti zunanjim škodljivim vplivom in bolj sijočo ter polno življenja.


LASJE

Za zdrave in sijoče lase je na prvem mestu primerna prehrana. Vsebovati mora hranilne snovi v primernih količinah in učinkovitih kombinacijah. Lasje potrebujejo za čvrstost in rast kalcij, železo, magnezij in mineralne snovi, zato je priporočljivo uživati živalske in rastlinske beljakovine, rastlinska olja, polnozrnata živila in veliko tekočine. Na nastanek novih las in rast sicer najbolj vplivajo hormoni, življenjski slog, starost in tudi proizvodi za nego. Lasni mešički so zelo občutljivi in se hitro odzovejo na spremembe v telesu. Pri umivanju zato nikar ne uporabljajmo agresivnih šamponov, temveč naravne oziroma zeliščne pripravke. Odlična je sivka! Pri suhih laseh brez leska pa si pri frizerju občasno privoščimo masažo lasišča z oljem čajevca, ki izboljša prekrvitev. Za vse lase je priporočljivo česanje kar na svežem zraku v različnih smereh, najbolje s krtačo iz naravnih ščetin. K negi sodi tudi redno striženje. V letošnji pomladi, ki prinaša svežino, lahkotnost in sproščenost, si omislimo novo pričesko. V modi so naravni kodri, dolžina do ramen, frufru in moker videz. Če je treba naravne lase malo ukrotiti, je to najbolje storiti z naravnimi olji, ki poleg stilskega urejevanja pričeske poskrbijo še za nego, tako da je učinek dvojen. Negovani lasje in sveže postrižena lahkotna pričeska bodo dovolj, da v pomlad zakorakamo res sijoči.


 Nasvet  za močne lase

Pripravimo si oblogo: pretlačimo zrelo banano in avokado, dodamo dve žlici smetane in zmešamo v kremasto maso. Nanesemo, pustimo učinkovati 15 minut in dobro izmijemo z mlačno vodo. Lasje bodo močnejši in imeli veliko lepši lesk.


NOHTI

Telo nam ves čas nekaj govori in nas opozarja. Denimo krhki nohti sporočajo pomanjkanje vitamina B; zanimivo je, da se v nas takrat sprošča želja po čokoladi. A žal v njej ni vitaminov skupine B, ki so tako potrebni za mirnejše življenje. Da telo dobi vse, kar potrebuje, moramo posegati po raznovrstni in uravnoteženi prehrani. Za zdrave in čvrste nohte moramo zaužiti veliko vitaminov in mineralov, zlasti kalcija. Koristen je tudi vitamin A, ki ga je največ v oranžnih in rumenih vrstah sadja in zelenjave. Treba je piti veliko vode ali zelenega čaja, vsak dan pa pojejmo tudi košček kvasa, najbolje zjutraj na tešče. Občasno si za večerjo privoščimo ovseno kašo. Nohti bodo veliko močnejši! Poleg domače nege pa si v kozmetičnem salonu enkrat mesečno privoščimo še klasično manikiro, ki jo štejemo kot osnovno nego rok in nohtov – mikavno nalakirani in lepo oblikovani nohti na negovanih rokah bodo v vročih mesecih zagotovo privabljali občudujoče poglede. Enako seveda velja za nohte na nogah!


 Domači namig

Vsak večer pred spanjem si masirajmo roke in nohte z oljem iz kamiličnih cvetov, dokler koža ne vpije vse maščobe.