Vnetje prostate (prostatitis) in zožitev vratu mehurja sta bolezni, ki se pojavita po štiridesetem letu. Strokovnjaki opozarjajo, da polovica moških zazna prve težave takrat in že tudi prej. Najpogosteje se po petdesetem letu začne razraščanje žleznega tkiva ob sečnici, kar ovira odtok vode iz mehurja. Značilni znaki benignega povečanja prostate se izražajo postopoma – curek seča je zaradi pritiska na sečnico šibek in se prekinja, ker je počasnejše, uriniranje traja dlje, na koncu lahko urin zgolj kaplja. Zaradi napenjanja postane sečni mehur razdražljiv, postopoma pa oslabi in nima več sposobnosti popolne izpraznitve, zato se pojavijo težave s shranjevanjem vode in neustavljiva potreba po uriniranju ter tudi dražeč, celo pekoč občutek ob odvajanju vode. Mnogi občutijo, da po uriniranju mehurja sploh niso do konca izpraznili. Znaki napredujoče kronične bolezni so lahko posamični ali prepletajoči se. 

Zdravje moških

Moška spolna žleza, ki je v velikosti marelice in leži neposredno pod mehurjem ter obdaja sečnico, ima vlogo pri reprodukciji, zato oslabljena prostata vpliva na kakovost življenja posameznika. Nočno siljenje na vodo in vstajanje ponoči motita spanec, kar seveda vodi v utrujenost, nuja pogostega uriniranja povzroča težave pri delu in tudi v socialnem življenju. Prostata je hormonsko odvisen organ, celice se zato nenehno obnavljajo. Funkcija sekundarne moške žleze je med drugim presnavljanje testosterona in izdelava semenske tekočine, pomembno vlogo ima pri libidu. »Ali drugače: povezana je s hormonskim stanjem moškega in spolnim življenjem v celoti,« je pred leti za Ono povedal specialist urologije Borut Gubina, dr. med. 

Rak prostate

Benigno povečanje prostate, ki je neprijetna in napredujoča bolezen, ni povezano z rakom prostate, ki je najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških. Bolezni sta različni. Je pa priporočljivo za zgodnje odkrivanje opraviti preventivni pregled, in sicer zlasti po petdesetem letu, saj se z leti tveganje za razvoj bolezni povečuje – starost je rizični dejavnik za raka prostate, kakor tudi, če je rak prostate v družini. Podlaga za odločitev o zdravju prostate je vprašalnik IPSS, druga preiskava je rektalni pregled z otipom prostate, s katerim je mogoče zatipati morebitne zatrdline v tkivu. Z ultrazvočno sondo trebušnih organov pa lahko specialist ugotovi velikost prostate, spremembe na ledvicah in izmeri ostanek urina v mehurju po mokrenju. Tukaj je še preiskava z merjenjem ravni PSA – prostatični specifični antigen – katerega normalna vrednost je do 3 ng/ml. 

Zgodnje odkrivanje bolezni prostate je pomembno za čim bolj učinkovito zdravljenje, ki poteka tako z zdravili kot kirurško. In individualno. Poleg preventivnih pregledov je pomembno vzdrževanje zdravega sloga življenja. Preveč sladkorja škodi

Zgodnje odkrivanje bolezni prostate je pomembno za čim bolj učinkovito zdravljenje, ki poteka tako z zdravili kot kirurško. In individualno. Poleg preventivnih pregledov je pomembno tudi vzdrževanje zdravega sloga življenja: ogibanje čezmernega uživanja sladkorja in velikim količinam maščob živalskega izvora. Bolj priporočljive so maščobe, ki jih vsebujejo ribe, oreški in semena. Za Ono je Gregor Hlebič, dr. med., specialist urolog, že poudaril, da se moškim, ki imajo težave zaradi povečane prostate, svetuje dietni režim. O pitju pa: »Kadar imajo moški težave s pogostim uriniranjem in uriniranjem ponoči, ne smejo zmanjševati dnevnega vnosa tekočine, saj bi lahko tvegali dehidracijo. Vnos tekočine čez dan naj razporedijo tako, da pijejo več dopoldne, manj popoldne in omejeno zvečer. Tako lahko sami vplivajo na zmanjšanje potrebe po nočnem uriniranju.«

Dobro je vedeti, da kurativno blagodejno delujejo korenine velike koprive, izvleček žagastolistne palme, paradižnika in črnega popra, minerala cink (vsebujejo ga bučna semena, oves, grah, ječmen, mandlji, ajda, rjavi riž, fižol, jajca, jabolka, čebula) in selen (največ ga je v morskih sadežih, polnozrnatem kruhu, brazilskih oreških, nerafiniranem rižu, repi, ječmenu in pomarančnem soku) ter vitamin E. 


Drobnocvetni vrbovec
Za lajšanje tegob pozna ljudska medicina več pripravkov, pri nerakavo povečani prostati je denimo uporaben čaj iz drobnocvetnega vrbovca. Njegove zdravilne učinkovine so v snoveh, ki delujejo protivnetno in na procese, ki spodbujajo povečanje podmehurnice. Za pripravo napitka prelijemo žlico posušene zeli drobnocvetnega vrbovca z dvema decilitroma vroče vode. Precejen in ohlajen napitek je dobro užiti dvakrat na dan.