Ideja se je porodila znanstvenikom v raziskovalnem centru City of Hope iz Kalifornije, ki pomaga pacientom z rakom in diabetesom, ustanovil pa ga je Ameriški narodni inštitut za rakava obolenja. Upanje na presenetljive rezultate jih je gnalo, da so v svojih tezah vztrajali zadnje desetletje. Pod drobnogled so vzeli najbolj običajne gobe, bele šampinjone. Dr. Shiuan Chen, predstojnik in profesor oddelka za biologijo rakavih obolenj na centru, je odkril, da lahko naravne snovi, ki so v gobah, zavirajo delovanje encima aromataze. Ta je namreč ključen za proizvodnjo hormona estrogena, zaradi katerega rak dojk pravzaprav napreduje. Če bi torej z zmanjšanjem aromataze preprečili dotok estrogena do malignih celic, bi upočasnili ali ustavili njihovo rast, se je glasila rešitev. In res, na tržišču že obstajajo zdravila, ki blokirajo ta zloglasni encim v našem telesu.

Študijo so namenili ženskam po menopavzi. Približno 75 odstotkov raka dojk po menopavzi je namreč odvisnega od estrogenov.

Hormoni po menopavzi

Da bi enak učinek dosegli s preprostim uživanjem gob? Sliši se čudovito. V raziskovalnem centru so ideje prenesli v prakso. Študijo so namenili ženskam po menopavzi, ki so se z rakom dojk že spopadle, opravile zdravljenje, v času raziskave pa njihovo telo ni več vsebovalo rakavih celic. Zakaj so izbrali prav njih? Približno 75 odstotkov raka dojk po menopavzi je namreč odvisnega od estrogenov. Ženske so razdelili v skupine, ki so 12 tednov zapored vsak dan zaužile različne količine ekstrakta šampinjonov. Raziskovalci so ob tem merili količino estradiola v njihovi krvi, hormona, ki je po kemijski sestavi podoben estrogenu. Če bi se stopnja estradiola v krvnem obtoku žensk znižala za 50 odstotkov, bi to pomenilo, da je količina šampinjonovega ekstrakta uspešno delovala.Večja količina, boljši učinek?

Pacientke niso imele neželenih reakcij na izvleček gob, a se je kmalu izkazalo, da od pet- do 13-miligramski odmerki ekstrakta niso dovolj za polovično zmanjšanje količine hormona v krvi. Šampinjoni so sicer poskrbeli za zaviranje aromataze, učinek je trajal dobrih šest ur, a znanstveniki so sklepali, da bi za klinično odmevnejše rezultate najverjetneje morali v prihodnje na ženskah testirati večje količine gob, spremeniti pa bi morali tudi predel meritve, so razmišljali: »Stopnja estrogena v prsih je verjetno klinično pomembnejša kot odstotek hormona, ki kroži po krvnem obtoku.«

Navdušujoči rezultati in dejstvo, da jim gobe niso prinesle neželenih stranskih učinkov, so sodelujoče tako navdušili, da se je pet pacientov odločilo še naprej uživati šampinjonove tablete. 

Gobe in prostata

Spodbudnejši pa so morda izsledki raziskave, ki je pod drobnogled vzela moške. Šampinjoni naj bi namreč pozitivno vplivali tudi na raka prostate, in sicer z zmanjševanjem vsebnosti antigena, specifičnega za prostato, poimenovanega tudi PSA. Za to študijo so gobe posušili z zamrzovanjem in tako iz njih odstranili vodo ter pridobili prah, ki so ga nato v obliki tablet uživali pacienti. Tudi tukaj so znanstveniki izbrali moške, ki so jim v preteklosti že zdravili raka prostate, cilj pa je bil znižati stopnjo PSA. Kadar se količina tega antigena v telesu nekdaj obolelih za rakom prostate poveča, je to namreč znanilec ponovitve bolezni.Testiranje na moških obrodilo sadove

In kako so se odrezale gobe? Šampinjone v prahu je tri mesece vsak dan jemalo 36 bolnikov, po tem obdobju pa se je 36 odstotkom moških stopnja PSA nekoliko znižala. Izmed teh se je dvema testirancema količina antigena v telesu celo tako zmanjšala, da ga z meritvami sploh ni bilo več mogoče zaznati tudi 72 in 53 mesecev po koncu študije. Navdušujoči rezultati in dejstvo, da jim gobe niso prinesle neželenih stranskih učinkov, so sodelujoče tako navdušili, da se je pet pacientov odločilo še naprej uživati šampinjonove tablete, saj so njihove vrednosti PSA v obdobju testiranja mirovale in se niso višale.

Gobe kot zdravilo?

Kakšen je torej nasvet strokovnjakov? So gobe odgovor v iskanju naravnega zdravila proti raku ali ne? Če ste moškega spola in vas prizadene rak prostate, morda. A glede na to, da je uživanje navadnih šampinjonov, ki vsebujejo tudi kar nekaj dobrodošlih hranil, vitaminov in mineralov, povsem varno početje, si jih kar svobodno privoščite. Če ne drugega, vam bo njihov vitamin B izboljšal razpoloženje in pomagal pregnati črne misli.