Aplikacijo Sea Hero Quest, ki so jo znanstveniki razvili v sodelovanju z nemškim operaterjem Deutsche Telekom in več evropskimi univerzami, si je do danes naložilo že več kot štiri milijone uporabnikov, igra pa je zasnovana tako učinkovito, da v le dveh minutah uporabe zbere tolikšno količino podatkov, kot bi jih znanstveniki v laboratorijskih preiskavah zbirali pet ur. Medtem ko se uporabnik aplikacije v virtualnem morskem svetu s čolničkom prebija skozi labirint otokov in ledenih gor, se zbrani podatki in vedenje uporabnika nalagajo na poseben strežnik, kjer jih analizirajo znanstveniki, ki vsake pol sekunde igrice pretvorijo v znanstveni podatek. 

Te informacije po navedbah avtorjev pomagajo prepoznati simptome demence, še "preden se pojavijo klinični znaki", ker je igra tako priljubljena in je znanstvenikom prinesla že tako širok bazen uporabnikov (mnogo večji kot bi jim ga laboratorijske preiskave), imajo nevrologi sedaj na voljo ogromno podatkov, kako se odzivajo zdravi in kako oboleli, na podlagi teh pa sedaj končno prepoznavajo tudi najbolj drobne pomanjkljivosti delovanja možganov, ki jih prizadene Alzheimerjeva bolezen. 

Ker poškodb možganov zaradi Alzheimerjeve bolezni še ni mogoče pozdraviti in trenutne terapije omogočajo le upočasnitev procesa odmiranja nevronov, se znanstveniki zavedajo, da pri odkrivanju bolezni šteje vsaka minuta. "Raziskave kažejo, da se možganske spremembe, povezane z obolenji, kot je Alzheimerjeva bolezen, začnejo že desetletja pred pojavom simptomov, kakršen je izguba spomina," opozarja ena izmed strokovnjakov, ki so sodelovali pri razvoju aplikacije, Gillian Coughlan. "Da bi bilo v prihodnje zdravljenje Alzheimerjeve bolezni lahko bolj učinkovito, je treba simptome prepoznati v najzgodnejših fazah bolezni, preden je možganom storjene preveč škode," poudarja. 

Alzheimerjeva bolezen, ki človeka oropa najdragocenejših stvari v življenju, spominov, bo po napovedih do leta 2050 prizadela kar 135 milijonov ljudi po svetu, zastrašujočo številko pa z napredki v znanosti nemara lahko omilimo. Čeprav vam mobilna igrica na koncu ne bo podala diagnoze, lahko prav z njenim igranjem, tako za operacijski sistem iOS kot Android si jo lahko prenesete brezplačno, pripomorete k napredku znanosti. Ravno orientacija, ki jo pri uporabniku preizkuša aplikacija, je namreč tista, ki znanstvenikom pove veliko o nastanku Alzheimerjeve bolezni. "Raziskave kažejo, da se lahko drobne pomanjkljivosti v orientaciji pojavijo že več let pred pojavom prvih simptomov težav s spominom," je pojasnil vodja ekipe znanstvenikov Michael Hornberger z univerze East Anglia, ki je sodelovala pri razvoju igrice. 


Za vse, ki pri sebi ali svojih bližnjih opažate simptome demence, denimo motnje spomina, mišljenja, orientacije, razumevanja, računskih zmožnosti, učnih sposobnosti ter govornega izražanja in presoje, pa še vedno velja navodilo, da nujno obiščete zdravnika. Šele ta in ne mobilna aplikacija bo s podrobnimi preiskavami določil pravo diagnozo.