Okužbe sečil pogosteje pestijo ženske, ponavljajoče se vnetje mehurja je neredko v menopavzi, kajne?

Skoraj ni dneva v ambulanti, da ne bi bilo bolnice s težavami zaradi vnetja mehurja, saj so bolečine v spodnjem delu trebuha, pogostejše uriniranje, pekoč in skeleč občutek po uriniranju težave, ki jih ženske najprej zaupajo nam. Sečnica je kratka in zelo blizu vhodu v nožnico, zato je stalno izpostavljena nožničnim izločkom. Tudi bakterije, ki so ob izhodu iz črevesa, hitro najdejo pot do sečne cevi, zato je skrbna in pravilna higiena zelo pomembna. Brisanje s toaletnim papirjem od spredaj nazaj zmanjša možnost prenosa patogenih bakterij, ki največkrat povzročajo vnetja mehurja. 

Skrb za preprečevanje okužbe s spolno prenosnimi boleznimi je zelo pomembno, saj je poleg izcedka iz nožnice okužba sečil pogosto spremljajoči znak bolezni. Ko se zaradi pomanjkanja hormona estrogena v menopavzi stanjša sluznica zunanjega spolovila in nožnice, se zaradi atrofičnih vnetij nožnice vnetja mehurja pojavljajo še pogosteje. Pri starejših ženskah je zdravljenje dolgotrajnejše zaradi odpornejših povzročiteljev vnetja. Lokalna hormonska nadomestna terapija z estrogenom, kot je estrogenski obroček ali vaginalne estrogenske tabletke ali krema z estrogenom, okrepi sluznico in ugodno vpliva na manj pogosta vnetja sečil. 

Spolno prenosne okužbe s herpesom, klamidijo ali trihomonasom vedno povzročijo vnetja mehurja. Diagnosticirati in pozdraviti jih mora ginekolog s predpisom ustreznih zdravil. Zadosten dnevni vnos tekočine je zelo pomemben. 

Kaj bi morale vse vedeti o vzrokih okužb sečil?

Zdrava vaginalna flora in ustrezen higienski režim pri odvajanju blata sta vsekakor zelo pomembna. Spolno aktivne ženske ginekologi opomnimo, da je treba izprazniti mehur pred spolnim odnosom in tudi po njem. Povzročitelji okužb sečil so največkrat črevesne bakterije, vendar se tudi spolno prenosne bolezni kažejo z vnetjem sečil. Med črevesnimi bakterijami, ki so vzrok za ponavljajoča se vnetja, je E.colli najpogostejša. Ker je razvila več sevov in ker nekatera zdravila zato niso več učinkovita, je lahko za zdravljenje vnetja sečil treba zamenjati več antibiotikov. 

Žal se nekaterim ženskam vnetja sečil ponovijo večkrat v letu. Tem bolnicam testiramo urin s preiskavo urinokulture in vidimo, ali so v urinu bakterije. Če so izolirane bakterije, v laboratoriju z dodatno preiskavo sanford določijo, katere so vzrok vnetja sečil in tudi kateri antibiotik bo najbolj učinkovit. Spolno prenosne okužbe s herpesom, klamidijo ali trihomonasom vedno povzročijo vnetja mehurja. Diagnosticirati in pozdraviti jih mora ginekolog s predpisom ustreznih zdravil. Zadosten dnevni vnos tekočine je zelo pomemben. S pitjem dovolj vode spiramo sečne poti in preprečujemo, da bi se bakterije imele možnost razrasti v takšni količini, da bi povzročile vnetja. V toplejšem obdobju leta je vnetje mehurja pogosta tegoba. Kako to?

Malce več vnetij mehurja zaznavamo v poletnih mesecih, ko je obisk kopalnih bazenov s klorirano vodo pogostejši, prav tako je pogostejša uporaba manjših domačih bazenov in džakuzijev. V vročih dnevih se zaradi potenja hitro zgodi, da je spodnje perilo vlažno in ob vstopu in zadrževanju v klimatiziranih prostorih se razvije vnetje. 

Izguba telesne tekočine zaradi potenja v vročih dnevih povzroči, da je količina urina zmanjšana, potreba po praznjenju mehurja je zato redkejša, urin je veliko bolj koncentriran in ga je manj, ima tudi izrazitejši vonj. Če smo telesno bolj aktivni zaradi športnih aktivnosti, je treba še dodatno nadomestiti izgubo tekočine. Če je ne vnesemo v telo vsaj liter in pol do dva, predvsem čiste vode, je vnetje sečil kaj hitro tu. 

Zaradi počitnic in dopustov so v toplejših mesecih leta pogostejši spolni odnosi, ki večajo možnost okužbe. Uporaba dezodorantov na intimnih predelih in antiseptičnih mil ter penečih se kopeli poškoduje naravno odpornost sluznice, zato je zelo pomembno, da za umivanje spolovila uporabimo milo s kislim ph za intimno nego. 

Kaj lahko same storimo, če prepoznamo vnetje mehurja, ali svetujete, da pokličemo zdravnika ali ginekologa, ki nam bo svetoval naslednji korak in pomagal odpraviti povzročitelja?

Znaki vnetja mehurja so pogostejše uriniranje s pekočim občutkom po že izpraznjenem mehurju, urin je moten, v njem lahko opazimo sledi krvi. Bolečine v spodnjem delu trebuha, tudi krči so dokaj pogost znak. Lahko imamo povišano telesno temperaturo. Če se težave v nekaj dnevih ne umirijo, svetujemo telefonski posvet z osebnim zdravnikom. Antibiotično zdravljenje pri nezapletenih okužbah sečil lahko malce počaka. 

Povečajmo vnos tekočine, tudi čaja za mehur in ledvice, ki bo s stene sečil odplaknil bakterije. V lekarnah je na voljo nekaj pripravkov rastlinskega izvora grenčin (tavžentrože, korenine luštreka in rožmarina) in tudi iz brusnice, ki učinkovito ublažijo težave z mehurjem, če jih pravočasno uporabimo. Pomaga žlička sode bikarbone, ki jo raztopimo v kozarcu vode, saj naredi manj kisel urin. Pomagamo si seveda tudi s pregrevanjem, ki bo mišice mehurja nekoliko sprostilo in olajšalo boleče uriniranje.