Etimološki slovar za besedo masirati ponudi zanimivo razlago. Beseda je prevzeta prek nemškega – massieren – in francoskega jezika – masser –, kar je izposojeno iz arabske besede massa, ki pomeni tipati, dotikati se. Manj verjetno je izpeljana iz latinske massa, ki pomeni testo, iz česar bi se dalo sklepati na izhodiščni pomen – gnesti.

Šiatsu masaža

Blagor švedske masaže

Najti masažo, ki ti najbolj ustreza, ni najbolj preprosto. Ne samo da imajo ponudniki, ki jo izvajajo, različne stopnje znanja in izkušenj, telesa si med sabo niso enaka; kar odleže nekomu, pri drugem ne bi prineslo učinka. Najpogostejša je švedska masaža, ki jo izvajajo z dolgimi in ob koži drsečimi gibi, trenjem s pomočjo dlani in komolcev za dodajanje sile ter gnetenjem mišic večjih mišičnih skupin. Tehniko je razvil Šved Per Henrik Ling, ki je tudi sicer pustil globoko sled. Leta 1813 je namreč v Stockholmu ustanovil kraljevi gimnastični inštitut in razvil (ter tudi poučeval) sistem gimnastičnih vaj, ki naj bi na atlete imele zdravilni učinek. Menda naj bi začetke talne telovadbe pripisovali njemu, saj je preučeval in razvijal vadbo brez pripomočkov, torej zgolj z uporabo lastne teže. Švedska vadba (Linga imajo tudi za pobudnika razvoja gimnastike na Švedskem) se je bliskovito razširila ne samo na Švedskem, temveč tudi po svetu. Njegove ideje so vplivale na razvoj zdravstva v drugi polovici 19. stoletja. Neki Američan je po obisku inštituta leta 1901 zapisal: »Pristni Šved verjame, da je telesna vadba panakeja. Če boste obiskali švedskega zdravnika, vam bo najverjetneje predpisal načrt telesne dejavnosti in vas raje kot v lekarno poslal na masažo.«

Švedska masaža

Za vsakogar kaj

Švedska masaža pa seveda ni edina, ki jo poznamo v široki ponudbi manualnih storitev. Na trgu masaž najdemo tudi takšne, ki se osredotočajo na globoka tkiva, žariščne točke in terapijo s pritiskom, pa tajsko masažo, pri kateri maser s pomočjo ritmičnega gibanja razteza in stiska mišice, pri čemer uporablja komolce, kolena ipd. Pri masaži šiatsu se terapevt s prsti premika po določenih točkah ob telesnih meridianih, s čimer naj bi sproščal energijske blokade, ki nastanejo zaradi stresa in nakopičenih čustev. Kranio-sakralna terapija je po drugi strani izjemno nežna tehnika manipulacije s kostmi in tkivi, katere cilj je vzpostavitev naravnega stanja v človekovem telesu. Masaža globokih tkiv učinkovito deluje na globlje ležeče predele mišic in mišične ovojnice. Omogoča sprostitev mišičnih vlaken in zmanjšuje bolečine. Zakrčena mišična vlakna oziroma mišični vozli, kot jim pravimo, namreč povzročajo mišično neravnovesje. Posebna oblika manualne terapije pa je tudi dinamična nevromuskularna stabilizacija, metoda, ki temelji na odpravljanju napačnih gibalnih vzorcev, ki se najpogosteje pojavijo zaradi prisilne drže, poškodb itd. Ne pozabimo še na miofascialno relaksacijo in manipulacijo fascij, ki je tehnika raztezanja mehkega tkiva. Z njo dosežemo sprostitev napetosti v tkivih. Športna masaža pa ne pripore samo k boljši formi in hitrejši regeneraciji, mehča tudi napetost v mišicah ter omogoča raztegljivost mehkih struktur.

Kranio-sakralna terapija

Dober glas seže v deveto vas

Masaža nedvomno ponudi olajšanje pri bolečinah v križu, a da bi bili učinki kar najboljši, je dobro biti malce previden. Če imate kakršne koli dvome, katera je za vas primerna, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Morda ponavljate kakšne gibe, zaradi katerih se vam posamezne bolečine ponavljajo. Če jih boste znali prepoznati, spremenite svoje okolje tako, da bo verjetnost ponovitve bolečine kar najmanjša. Najboljšega maserja (in tehniko) zase večinoma najdemo tako, da se njegove spretnosti in blagodejni učinki terapije širijo od ust do ust. Pozanimajte se in potem boste laže izbrali maserja, ki vam bo pisan na kožo, in vrsto masaže, ki bo v trenutkih, ki vas bo »zagrabilo«, ravno pravšnja za vas.