Opomnik, da moramo začeti skrbeti za zdravje svojih žil, so prve krčne žilice, ki jih opazimo, navadno na nogah. Kaj naj v tem trenutku storimo?

Zelo tanke modrikaste žilice imenujemo teleangiektazije ali venektazije. Ima jih kar do 80 odstotkov odrasle populacije. Te drobne razširjene žilice ne povzročajo hujših težav, so pa lahko estetsko moteče. Seveda so lahko tudi napovednik kroničnega venskega popuščanja. Prav je, da s preventivnimi ukrepi začnemo skrbeti za dobro vensko prekrvitev nog. 

Kadar krčne žile povzročajo težave, kot so otekanje nog, utrujene, težke ali boleče noge, nočni krči v mečih ali srbeč izpuščaj na golenih, je treba obiskati zdravnika. Z zdravljenjem skušamo bolezenski proces upočasniti in preprečiti kasnejše zaplete bolezni. 

Pogosta nadloga so tudi otekle noge. Je to že prvi znak težav z venami?

Otekanje nog je že znak venskega popuščanja. Pojavi se, ko zaradi zastoja venske krvi v tkivo iz ožilja začne uhajati tekočina. Najizrazitejše je v predelu gležnjev in se stopnjuje čez dan. Ponoči oteklina zaradi ležečega položaja splahni.

V kateri starosti se najpogosteje pojavijo krčne žile?

Krčne žile ali varice so razširjene in zvijugane vene na nogah, ki v stoječem položaju močno izstopijo, v ležečem položaju pa so manj opazne. Zaradi nedelujočih venskih zaklopk kri v njih zastaja in teče tudi navzdol, kar imenujemo povratni tok oziroma refluks. Ponavadi se pojavijo v srednjem življenjskem obdobju in počasi napredujejo. 

Hlajenje venske težave ublaži, segrevanje pa jih poslabša. Foto: Troyan/Shutterstock

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

Kadar krčne žile povzročajo težave, kot so otekanje nog, utrujene, težke ali boleče noge, nočni krči v mečih ali srbeč izpuščaj na golenih, je treba obiskati zdravnika. Z zdravljenjem skušamo bolezenski proces upočasniti in preprečiti kasnejše zaplete bolezni. Eden takih je golenska razjeda, rana, ki se zaradi slabe venske cirkulacije pojavi nad notranjim gležnjem. Ker jo je težko zaceliti, si je treba prizadevati, da se ne razvije. 

Med dolgotrajnim sedenjem so zelo koristne stopalne vaje, ko se večkrat izmenično dvignemo na prste in pete. S tem aktiviramo mišično črpalko, skrčimo mišice meč, ki skrbijo za potisk venske krvi navzgor proti srcu. Kadar je le mogoče, vsakih 20 do 30 minut vstanemo in naredimo nekaj korakov. 

Na pojav krčnih žil vpliva tudi dednost, kajne?

Dednost je pri nastanku kronične venske bolezni zelo pomembna. Zaradi podedovane šibkosti venske stene se vene počasi razširijo, zaklopke v njih postanejo neučinkovite, pojavi se še vnetje v venski steni in tako se razvije začarani krog, ki bolezen vztrajno poslabšuje. Na podedovane lastnosti ne moremo vplivati, z ustreznim življenjskim slogom in zdravljenjem pa lahko bolezenski proces upočasnimo. 


To je v prvi vrsti nadloga žensk. Zakaj nas prizadene pogosteje kot moške?

Res je, venska bolezen je pogostejša pri ženskah. Pri tem imajo velik vpliv ženski spolni hormoni, pa tudi nosečnost pomembno prispeva k razvoju krčnih žil. Predvsem v nosečnosti lahko poskrbimo za podporo venam z nošenjem preventivnih ali celo kompresijskih nogavic, kadar sedimo ali stojimo. Koristna sta zmerna telesna aktivnost in počitek z dvignjenimi nogami. Ti ukrepi načeloma veljajo za vsa življenjska obdobja.

Zdravniki odsvetujete sedenje s prekrižanimi nogami, na kaj naj bomo še pozorni med dolgotrajnim sedenjem?

Pri sedenju s prekrižanimi nogami je odtok venske krvi otežen. Med dolgotrajnim sedenjem so zelo koristne stopalne vaje, ko se večkrat izmenično dvignemo na prste in pete. S tem aktiviramo mišično črpalko, skrčimo mišice meč, ki skrbijo za potisk venske krvi navzgor proti srcu. Kadar je le mogoče, vsakih 20 do 30 minut vstanemo in naredimo nekaj korakov. 

Obstaja več načinov zdravljenja kronične venske bolezni. Osnovno je kompresijsko zdravljenje, nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, ki stisnejo preveč razširjene vene, pospešijo prekrvitev skozi njih in preprečujejo otekanje. Foto: Albina Gavrilovic/Shutterstock

Zdaj smo bili sicer leto in pol obsojeni na še bolj sedeč življenjski slog, bomo zato občutili kakšne posledice tudi na zdravju ven?

Hoja je najučinkovitejši in najbolj naraven način praznjenja ven. Sprehod si lahko privoščimo kadar koli.

Kaj lahko sicer še vsak sam postori za zdravje svojih ven s spremembo življenjskega sloga?

Zdrav življenjski slog za zdrave vene pomeni skrb za redno telesno vadbo in primerno telesno težo. Debelost je tudi eden od dejavnikov tveganja in bolezen poslabšuje. Izogibati se je treba dolgotrajnemu nepremičnemu stanju ali sedenju oziroma takrat venam pomagati s preventivnimi nogavicami. 

Venske težave ublažijo tudi venoaktivna zdravila naravnega izvora, flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti in jih jemljemo v obliki tablet. Ti umirjajo vnetje v venski steni. 

Noge imajo raje kot vročino hlad, tuširanje s hladno vodo, plavanje v hladi vodi … Lahko dolgoletno tuširanje z vročo vodo in savnanje povzročita nepopravljivo škodo?

Hlajenje venske težave ublaži, segrevanje pa jih poslabša. S segrevanjem se žilna stena razširi in vene se še bolj napolnijo s krvjo. Zgolj tuširanje z vročo vodo in savnanje ne moreta povzročiti nepopravljive škode. Ker pa je kronična venska bolezen multifaktorska bolezen, je dobro, da se poslabševalcem čim bolj izogibamo. 


Krčne žile so tudi estetska nadloga, kako jih lahko zdravimo?

Obstaja več načinov zdravljenja kronične venske bolezni. Osnovno je kompresijsko zdravljenje, nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, ki stisnejo preveč razširjene vene, pospešijo prekrvitev skozi njih in preprečujejo otekanje. Venske težave ublažijo tudi venoaktivna zdravila naravnega izvora, flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti in jih jemljemo v obliki tablet. Ti umirjajo vnetje v venski steni. Manjše varice je mogoče odstraniti iz obtoka s sklerozantnim zdravljenjem, vbrizganjem sklerozantnega sredstva v veno z injekcijo. To povzroči zlepljenje venske stene. Velike krčne žile lahko odstranimo s kirurškim posegom. Danes se pretežno izvajajo sodobne endovenske kirurške metode zdravljenja, laserska ali radiofrekvenčna zapora vene in zapora z endovenskim lepilom. Estetsko moteče venektazije pa lahko odstranimo z žilnim laserjem prek kože, vendar šele, ko poskrbimo za odstranitev večjih varic.