Vnetja sečil so pogosta obolenja, a običajno potekajo v blažji obliki in v nekaterih primerih ne zahtevajo zdravljenja z antibiotiki in drugimi protibakterijskimi zdravili. Kako to, da največkrat prizadenejo mlajše, in sicer ženske?

Okužba sečil je vnetje sečnice ali mehurja oziroma obojega. Pri ženski je sečnica zelo kratka. Blizu sta nožnica in zadnjična odprtina. Možnost vstopa bakterij je zato veliko večja kot pri moških, ki imajo daljšo sečnico.

Kateri je glavni vzrok okužbe?

Vnetja povzročajo bakterije, ki v sečila največkrat pridejo iz črevesja. Najpogostejša povzročiteljica je bakterija Escherichia colli. Ta je normalno v črevesju. Pri slabi odpornosti se lahkopreveč namnoži in povzroča težave v obliki vnetja.

Zakaj uroinfekti povzročajo več težav v poletnih mesecih?

Pomemben je zadosten vnos tekočine. Včasih preprosto pozabimo piti. Vsaka dehidracija lahko vodi v vnetje. V urinu, ki je dlje v mehurju, se bakterije bolj namnožijo. Paziti moramo, da mehur res izpraznimo. Pomembno je spodnje perilo, ki ga redno menjamo, naj bo po možnosti iz bombaža in ne pretesno. Ne nazadnje je treba pozornost nameniti redni higieni.

Najpogostejši okužbi sečil sta vnetje mehurja in vnetje ledvic. Se simptomi in znaki bolezni razlikujejo?

Pojavi se nenadno pogosto in pekoče uriniranje, lahko celo krvav urin in bolečine v spodnjem delu trebuha. Če se vnetje razširi navzgor na ledvice, se pojavi visoka vročina z mrzlico. Takrat je potreben takojšen obisk zdravnika.Kako začnete zdraviti vnetje mehurja?

Najprej se s pacientom pogovorimo, da dobimo podatke, kako se je bolezen začela in kakšne so težave. Nato damo urin na pregled. Ta izvid nam pokaže različne stopnje vnetja. Če je le mogoče, ga damo na pregled za antibiogram. Tako vidimo, katera bakterija povzroča težave in za kateri antibiotik je občutljiva. Terapija je antibiotična, z več tekočine.

Bržkone se delno lahko zavarujemo pred vnetji sečil sami?

Zdrav način življenja, uživanje dovolj tekočine, izogibanje alkoholu in drugim dražečim živilom. Kavo lahko pijemo, vendar v zmerni količini. Pomembna je pravilna higiena. Po odvajanju blata je najbolje, da se umijemo z vodo, sicer pa se obrišemo od vagine navzad. Problem je pri ženskah v menopavzi. Ni več estrogenih hormonov. Ti imajo zaščitno vlogo. Pri ponavljajočih se vnetjih nadomestna hormonska terapija, ki jo dajemo lokalno v nožnico, včasih čudežno pomaga. Pri starejših ljudeh moramo biti še posebno pozorni, saj imajo večinoma oslabljen imunski sistem. Rizična skupina so tudi nosečnice, ki pa v glavnem dobijo navodila ob kontrolnih pregledih v ambulanti. Tudi uživanje brusničnega čaja je dobro.

Čaj za zdrav mehur 
Brezasta dišeča rutica (tudi nuhu) ima čudovit okus po črnem ribezu, v Južni Afriki, od koder je doma, pa jo uporabljajo za spodbujanje mehurja in ledvic. V tem čaju so se ji pridružili gornik, ki blaži vnetja, pomirjajoči slez in koruzni laski ter zelišča za odvajanje vode, ki pomagajo splakovati razdražen mehur. Čaj lahko pijemo samostojno ali pa ga zmešamo z enako količino nesladkanega brusničnega soka. 
Potrebujemo (za liter):
3 žličke suhe brezaste dišeče rutice
2 žlički suhe zlate rozge
2 žlički suhih listkov gornika
2 žlički sesekljane suhe slezove korenine žličko suhe plazeče pirnice žličko suhe melise žličko suhih koruznih laskov
Priprava: Zelišča damo v velik ogret čajnik ali ognjevaren steklen kozarec. V kotličku segrejemo filtrirano vodo skoraj do vretja in je en liter zlijemo čez zelišča. Pustimo, da se namakajo od pet do deset minut, nato čaj precedimo. Nekaj ga popijemo takoj, preostanek pa ohladimo, prelijemo v steklenico in hranimo v hladilniku največ dva dni. Nasvet: Pitje veliko tekočine splakuje sečila, kadar nam grozi vnetje mehurja. S pitjem tega okusnega čaja bomo dosegli prav to. Pri tem receptu bomo pripravili veliko čaja, najbolje je, da ga po malem pijemo ves dan. (Vir: Zeliščni čaji; Paula Grainger in Karen Sullivan; Mladinska knjiga Založba)