V čem se razlikujeta hormonski sliki 35-letnice in 45-letnice?

Ob rojstvu ima dojenčica v ovariju do tri milijone jajčnih celic, na pragu pubertete, ko se začne menstruacija, pa okoli 400.000. Za uravnavanje menstrualnega ciklusa in dozorevanje jajčnih celic sta potrebna oba hormona, estrogen in progesteron, ki ju proizvaja jajčnik. Rezervo jajčnih celic lahko določimo s hormonsko sliko (AMH) in ultrazvočnim pregledom jajčnikov. Pri 35-letni ženski, ki je zdrava in nima spremljajočih kroničnih bolezni, največkrat še izmerimo vse vrednosti hormonov v mejah normale. Pri 45 letih pa večinoma ugotavljamo iztrošenost jajčnikov (AMH), višje vrednosti hormona FSH in testosterona ter nižje koncentracije estradiola, posledica so motnje v menstrualnem ciklusu ter redke ovulacije in zato velik padec plodnosti. S starostjo jajčne celice prenehajo dozorevati in nivo hormonov se hitro znižuje, menstrualni ciklus ni več reden. Ko menstruacije ni že vseh 12 mesecev, sledi menopavza. Pri večini je to okoli 50. leta. Menopavza pred 40. letom je zelo zgodnja, pred 45. pa zgodnja.


Katere spremembe v menstrualnem ciklusu nakazujejo staranje jajčnikov?

V rodnem obdobju menstruacija sledi približno mesec po prejšnji krvavitvi. Nereden menstrualni ciklus je vedno, ko med dvema menstruacijama poteče manj kot 21 dni, lahko tudi samo 14, ali ko izostane ena ali več. Tudi jakost krvavitve se z obdobjem, ko jajčniki že delajo z manj energije zaradi nizkih vrednosti hormonov, spremeni od zelo obilnih, lahko v strdkih, do kratkotrajnih in šibkih, ki se lahko zavlečejo v desetdnevno šibkejšo krvavitev. Ovulacijskih sprememb v obilni steklasti sluzi sredi ciklusa je vse manj.Prehod v predmenopavzno obdobje ni buren, vendar ženske vsekakor občutimo usihanje delovanja jajčnikov in postopne hormonske spremembe.

Manj hormona estrogena povzroči ohlapnejše mišice, manj vezivnega tkiva in tanjšanje kože z manjšimi in malce globljimi gubicami, nabiranje podkožnega maščevja v pasu, na trebuhu in rokah. Vse to lahko s pravilno prehrano in gibanjem, pravilno nego kože ter izogibanjem kajenju in alkoholu omilimo in spremembe upočasnimo. Motnje razpoloženja, nemir, nervoza in nespečnost pa so resnejše in že nekoliko bolj moteče spremembe. Večino najbolj teži potenje ponoči, v začetku le pred pričakovano menstruacijo, kasneje tudi čez dan. Vročinske valove občuti med 40. in 45. letom več kot tretjina žensk, motijo jih, saj so tudi na zunaj najbolj opazni. Svetujemo nošenje zračnejših in ohlapnejših oblačil iz naravnih vlaken, vrhnje kose garderobe, ki jih lahko slečemo, uživanje manj začinjene hrane in pitje veliko vode, ki hladi telo. Nespečnost in motnje razpoloženja poskusimo reševati čim bolj naravno z dnevnim gibanjem na svežem zraku, ki nas bo utrudilo, zeliščnimi čaji, hladnejšo spalnico, morda jogo. Če so spremembe res moteče, se stopnjujejo ali trajajo predolgo in so jim pridruženi depresivni znaki, raje poiščimo pravočasno pomoč pri zdravniku.


Neredni menstrualni ciklusi lahko trajajo več let, vendar ko menstruacije ni že vse leto, sledi menopavza in vsako krvavitev po tem obdobju moramo preveriti pri ginekologu.


Koliko časa lahko trajajo neredni ciklusi, ko tudi več mesecev ni menstruacije? In kdaj je potreben posvet za izključitev morebitnih bolezenskih stanj?

Neredni menstrualni ciklusi lahko trajajo več let, vendar ko menstruacije ni že vse leto, sledi menopavza in vsako krvavitev iz nožnice po tem obdobju moramo preveriti pri ginekologu, ali ne gre za bolezensko stanje. Menstruacije, ki so na krajši razmik, tudi če niso zelo močne, hitro privedejo do slabokrvnosti. Če se krvavitve pojavijo po spolnih odnosih, je lahko vzrok v spremembah na materničnem vratu ali polipu maternične sluznice. Ginekologi izključimo bolezensko stanje z odvzemom brisa na raka PAP, s pregledom in vaginalno ultrazvočno preiskavo. Če je treba, v bolnišnici naredimo tudi majhen poseg, histeroskopijo, večinoma brez narkoze, s katerim pregledamo maternično votlino in odstranimo polip, ki je lahko vzrok vmesnim krvavitvam v predmenopavznem obdobju. Z obiskom pri ginekologu ni dobro odlašati in čakati na triletni preventivni pregled. Menstrualni ciklus še vedno lahko uredimo tudi s hormonsko terapijo, ko izključimo bolezenske vzroke krvavitev.


Spremembe v menstrualnem ciklusu, ki ni več tako reden, zahtevajo zanesljivo kontracepcijo, vse dokler ne poteče eno leto brez menstruacije. Tabletk proti zanositvi po štiridesetem letu ne predpisujete več, saj povečujejo nevarnost tromboze?

Zgodnja štirideseta leta še vedno zahtevajo zanesljivo kontracepcijo. V tem obdobju običajnih kontracepcijskih tabletk ne predpišemo več, saj se možnost krvnih strdkov v žilah s starostjo veča. Lahko jih zamenjamo s progesteronsko kontracepcijsko tabletko ali z materničnimi vložki, ki vsebujejo hormon levonorgestrel. Ta se v zelo nizki koncentraciji sprošča pet let in ga nato zamenjamo z enakim novim. Ugodno vpliva na zmanjšanje jakosti krvavitve, predvsem pa je za kontracepcijo. Za ženske, ki hormonov ne želijo, sta še vedno na voljo bakren maternični vložek in tudi sterilizacija.Kako se kaže upad tvorbe estrogena v menopavzi?

Znižanje estrogena se najhitreje pokaže z vazomotornimi znaki: močnejše znojenje, vročinski vali, vrtoglavice, glavoboli, hitro bitje srca, tudi tiščanje v prsih. Moteče so tudi psihične spremembe od motenj razpoloženja, brezvoljnosti do motenj koncentracije, pozabljivosti, tudi nemira, jeze, nervoze in nespečnosti, lahko zmanjšane želje po spolnosti. Urogenitalne spremembe občuti večina žensk okoli petdesetega leta, saj upad estrogena stanjša sluznico spolovila, vpliva na suhost nožnice in zmanjša njeno elastičnost. Kar precej pogosto se v menopavzi ponavljajo vnetja mehurja, ki so posledica atrofične sluznice. Zelo učinkovito si pomagamo z lokalnim hormonskim zdravljenjem in sluznico v nožnici preskrbimo s snovmi, ki so potrebne za vlažnost, da blažimo znake pomanjkanja estrogena.