ZDRAVILNI UČINKI JAJC

Večina ljudi ne zaužije dovolj te pomembne, a redke snovi, vsebujejo jo jajca

Jajca vsebujejo za zdravje pomembno snov, ki primanjkuje večini ljudi, saj jo najdemo le v redkih živilih.
Fotografija: Jajca so vir številnih koristnih snovi. Foto: Np27/shutterstock
Odpri galerijo
Jajca so vir številnih koristnih snovi. Foto: Np27/shutterstock

Jajca veljajo za eno najbolj hranljivih živil na svetu, saj vsebujejo vse snovi, ki so potrebne za podporo novemu življenju; pri razvoju zarodka piščančjega mladiča. Uživanje jajc ima sicer že dolgo tradicijo. Naši predniki so jajca nabirali iz gnezd divjih ptic, z udomačitvijo perutnine pa je postal proces njihovega pridobivanja veliko lažji.

Danes lahko na trgu posežemo po najrazličnejših jajcih; prepeličjih, nojevih, račjih, puranjih in gosjih, še vedno pa je daleč največ ponudbe in povpraševanja po klasičnih kokošjih jajcih. Kuhana ali pečena lahko jemo samostojno, lahko pa jih uporabimo pri pripravi najrazličnejših jedi. Jajce, ki je v 76 odstotkov iz vode, je sicer sestavljeno iz treh osnovnih delov; iz lupine, beljaka in rumenjaka. Jajčni beljak je v pretežni meri vodna raztopina beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov, medtem ko je v rumenjaku skoraj 50 odstotkov suhe snovi, ki je sestavljena iz maščob in beljakovin. Lupina je anorganskega izvora in je skoraj v celoti sestavljena iz kalcijevega karbonata.

Barva rumenjaka vam lahko pove veliko o kakovosti jajc.  Foto: Nungning20/Shutterstock
Barva rumenjaka vam lahko pove veliko o kakovosti jajc.  Foto: Nungning20/Shutterstock

Jajca so pomemben vir vitamina D in holina

Jajca so bogat vir hranil. Vsebujejo kakovostne beljakovine in vse esencialne aminokisline, ki so dostopne v taki obliki, da jih lahko organizem zlahka uporabi. Jajca kokoši, ki se pasejo na prostem in so krmljene z raznovrstno prehrano, so hkrati tudi vir omega-3 maščobnih kislin. Bogata so tudi s karotenoidoma luteinom in zeaksantinom, ki sta predmet številnih znanstvenih raziskav, saj igrata pomembno vlogo pri ohranjanju vida, ščitita pa tudi pred oksidativnimi poškodbami.

Jajca so tudi bogat vir holina. Gre za snov, ki se nahaja le v redkih živilih (prisoten je na primer v govejih jetrih, soji, leči, lososu in grahu), zato večina ljudi trpi njeno pomanjkanje. Ta vitaminu podobna snov ima pomembno vlogo pri delovanju jeter, prispeva pa tudi k presnovi maščob in homocisteina. Priporočljiva dnevna količina zaužitega holina znaša 425 mg, medtem ko ga je v enem jajcu 125 mg. Jajca so bogata tudi z vitamini in minerali. V njih so fosfor, cink, kalcij, železo in selen, od vitaminov pa lahko v njih najdemo nekatere vitamine B kompleksa (riboflavin in pantotensko kislino) ter vitamine D, E in A. 

PREBERITE ŠE -> Izjemni zdravilni učinki pinjol in razlog, zakaj so ta semena tako draga

Strah pred holesterolom je odveč 

Eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola in prav zaradi vsebnosti le-tega se uživanju jajc marsikdo izogiba. Treba pa je vedeti, da tudi holesterol igra pomembno funkcijo v telesu in ga je zato v manjši meri treba uživati, saj zagotavlja prepustnost celičnih membran in deluje kot snov, iz katere se v telesu lahko sintetizirajo druge pomembne snovi, kot so žolčna kislina, hormoni in vitamin D. Tri četrtine potrebnega holesterola organizem proizvede sam, preostalo četrtino pa naj bi pridobil iz hrane.

Poleg tega ločimo dober in slab holesterol, jajca pa naj bi bila predvsem vir dobrega holesterola, ki je pomemben, če želimo poskrbeti za zdravje srca in ožilja. Obstaja sicer manjši delež ljudi, pri katerih lahko jajca močneje vplivajo na povišanje holesterola.

Z rednim uživanjem jajc lahko poskrbite za dober vid in zdrave kosti tudi na stara leta. V pomoč pa so vam lahko tudi pri hujšanju. Foto: Boriskotov/shutterstock
Z rednim uživanjem jajc lahko poskrbite za dober vid in zdrave kosti tudi na stara leta. V pomoč pa so vam lahko tudi pri hujšanju. Foto: Boriskotov/shutterstock

Zaužitje petih jajc na teden naj bi bilo povsem varno

V vsakem primeru lahko jajca smatramo kot zelo zdravo živilo, s katerim pa naj ne bi pretiravali. Večina študij je pokazala, da je povsem varno in zaželeno, da zaužijemo do pet jajc na teden. Pri določenem deležu populacije je prisotna alergija na jajčne beljakovine, ki se običajno pojavi pri majhnih otrocih in pri več kot polovici otrok izzveni do dopolnjenega petega leta starosti. 

Barva jajc razkriva njihovo kakovost 

Opazimo lahko, da so jajca različnih barv. Starejše kokoši in kokoši, ki so pod stresom, naj bi znesle nekoliko bolj bela jajca, vendar pa sama barva ne vpliva na njihovo hranilno vrednost. Po drugi strani naj bi bila barva rumenjaka pri določevanju kakovosti jajc pomembna. Temnejša rumena barva naj bi namreč nakazovala na to, da so bile kokoši vzrejene na prostem oz. hranjene z raznovrstno naravno hrano. 

Najbolje je jesti čim bolj sveža jajca, saj se z vsakim dodatnim dnem kakovost in varnost jajc nekoliko zniža. Pri skladiščenju naj bi bili še posebej pozorni, da jajca ne izpostavljamo večjim temperaturnim nihanjem, saj s tem povečamo možnost, da bi v notranjost prešli mikroorganizmi. Jajca naj bi dlje časa ostala sveža, če jih shranjujete obrnjena na glavo, saj boste na tak način preprečili, da bi zračni žepki prišli v stik z rumenjakom.

PREBERITE ŠE -> To se bo zgodilo z vašo kožo, če boste pojedli preveč korenja

Kako sveže je neko jajce, lahko na enostaven način preizkusite tako, da ga potopite v posodo z vodo. Če se odločno in z večjo površino usede na dno, je sveže, če pade na dno, vendar pri tem nekoliko plava, jajce ni več sveže, je pa še uporabno. Jajce, ki splava na površje, je bolje vreči stran.

Če se želite izogniti temu, da bi bila jajca, ki jih spečete, suha, je sol dobro dodati čisto na koncu priprave. Jajca lahko sicer obogatijo številne jedi, kot so sladice, solate, juhe, zelenjavne jedi in podobno. Jajca kot sestavino določenih jedi lahko nadomestimo z nekaterimi drugimi živili, kot so lanena ali chia semena, pretlačena banana ali jabolčna čežana. 

Iz jajc lahko pripravimo številne jedi. Foto: Krištof Koman
Iz jajc lahko pripravimo številne jedi. Foto: Krištof Koman

Jajca lahko zmanjšajo možnost za nastanek raka dojk

Z rednim uživanjem jajc lahko naredimo veliko dobrega za zdravje. Zaradi nekaterih vsebovanih snovi imajo pomembno vlogo pri razvoju možganov in centrov spomina pri zarodku in novorojenemu otroku. Holin v jajcih je snovi, ki je potrebna za optimalno delovanje celic, sodeluje pa tudi pri sintezi lipidov, pri transportu, pri nekaterih celičnih reakcijah in pri številnih metabolnih procesih. Jajca so dobra za oči, saj jih varujejo pred škodljivim UV sevanjem, hkrati pa pomagajo preprečiti starostno degeneracijo rumene pege, ki je glavni razlog za nastanek slepote. 

Znanstvena raziskava, ki je bila izvedena na univerzi v Severni Karolini, je pokazala, da lahko redno uživanje jajc zmanjša možnosti za razvoj raka dojke za 24 odstotkov. Ker so jajca eno redkih živil, ki vsebujejo vitamin D, lahko z rednim uživanjem poskrbimo, da vsaj nekaj tega vitamina dobimo po naravni poti. Da bi si zagotovili optimalne dnevne količine vitamina D, je sicer ključna krajša izpostavljenost sončnim žarkom brez UV zaščite v poletnem času, pozimi pa lahko tega v zadostni meri dobimo zgolj s prehranskimi dopolnili. S tem bomo poskrbeli za dobro delovanje imunskega sistema in za zdrave kosti.

Jajca pomagajo pri hujšanju 

Jajca lahko brez slabe vesti na jedilnik dodajo tudi osebe, ki želijo izgubiti kakšen odvečen kilogram. Zaradi uživanja jajc se namreč občutek sitosti podaljša, to živilo pa pomaga tudi ohranjati stabilno raven krvnega sladkorja. Posledično se zmanjša potreba, da bi posegali po sladkarijah. V neki študiji je bilo ugotovljeno, da je uživanje jajc povezano z 38-odstotnim zmanjšanjem tveganja za prekomerno telesno maščobo.

Preberite še:

V prodaji