Katere spremembe na koži so najpogostejše oziroma nekaj povsem normalnega pri nosečnicah?
Spremembe na koži opazi skoraj vsaka nosečnica in so posledica spremenjenega hormonskega, presnovnega in imunskega statusa v tem obdobju. Eden najpogostejših in zgodnjih znakov nosečnosti je povečana pigmentacija kože – hiperpigmentacija. Nastane zaradi povišanih ravni hormonov, ki spodbujajo nastajanje kožnega pigmenta melanina. Pri večini nosečnic je predel spolovila, prsnih bradavic, pazduh in notranjih delov stegen intenzivneje pigmentiran. Znak nosečnosti je tudi temna črta od popka do sramne kosti – imenujemo jo linea nigra. Tudi sončne pege, materina znamenja in brazgotine lahko potemnijo.

Katera ženska je v tem obdobju bolj nagnjena k pigmentaciji in kaj lahko stori proti tej težavi? Je res, da ostanejo madeži za vedno?
Pigmentacija je bolj izražena pri tistih, ki tudi sicer na soncu hitreje in močneje porjavijo. Posebna težava v nosečnosti je melazma, ki se pojavi na obrazu pri približno polovici nosečnic. Rjave nepravilno oblikovane lise na licih, čelu in nad zgornjo ustnico so prav tako posledica hormonskih vplivov pa tudi sočasnega izpostavljanja soncu. Za preprečevanje melazme je nujna stroga zaščita obraza pred soncem, predvsem uporaba širokospektralnih zaščitnih pripravkov z zelo visokim zaščitnim faktorjem. Po porodu pigmentni madeži počasi izzvenijo, zato zdravljenje v nosečnosti ni smiselno.Kaj pa je novega glede strij?
Strije na trebuhu in prsih nastanejo zaradi hitrega raztezanja kože in hormonskih vplivov v zadnjem tromesečju – zato popokata kolagen in elastin v usnjici. Okvara je nepopravljiva. Po porodu precej zbledijo, vendar ne izginejo popolnoma. Novost je laserska stimulacija obnove kolagena, ki njihov videz lahko zelo izboljša. Na žalost pa nimamo nobene učinkovite metode za njihovo preprečevanje.


Nosečnost je čudovito fiziološko stanje, ki je povezano tudi z nekaj spremembami na koži. Večina nosečnic jim je kos. Če pa so težave s kožo izrazite, je smiseln posvet z dermatologom.


Številne ženske trpijo tudi zaradi aken po obrazu, čeprav jih v mladosti sploh niso imele? Zakaj?
Akne se lahko poslabšajo ali celo pojavijo na novo v prvem trimesečju. Spet so krivec za to hormonske spremembe. Večinoma se v nadaljevanju nosečnosti, ko se poviša raven estrogena, izboljšajo. Veliko zdravil, ki jih uporabljamo za zdravljenje aken, je v nosečnosti prepovedanih, ker lahko povzročajo okvare na plodu – zato pri zdravljenju aken nosečnic velja posebna previdnost.

Pogoste so tudi rdeče pikice po telesu, zakaj nastanejo? Je kriva hrana?
Najverjetneje imate v mislih žilne spremembe, ki so posledica povečanega izločanja žilnih rastnih faktorjev v nosečnosti. Hrana ne vpliva na njihov nastanek. Zelo pogost pojav so pajkasti nevusi – živo rdeča, nekaj milimetrov velika žilna znamenja na obrazu in zgornjem delu trupa. Po nosečnosti večina izzveni.
Je mogoče, da se v nosečnosti razvije več kontaktnih alergij, ki jih prej ni bilo?
Kontaktne alergije v nosečnosti niso pogostejše kot sicer, se pa seveda lahko pojavijo tudi prvič. Ena zelo pogostih težav pa je izsušena in srbeča koža.

Kakšna naj bo nega nosečnice?
Nega naj bo prilagojena. Za umivanje so koristni nadomestki mila, ki so manj dražeči in manj izsušijo kožo. Priporočljivo je kratko tuširanje z ne prevročo vodo. Takoj po umivanju zelo koristi nanos neodišavljenega negovalnega balzama z veliko lipidi, ki bo poskrbel za dobro hidracijo kože in preprečil ali vsaj omilil srbež.Katere predele telesa morajo še posebno pozorno oskrbeti?
Zaradi opravil in umivanja je koža rok precej obremenjena, zato jih je priporočljivo večkrat na dan namazati in jih pri delu z vodo in detergenti zaščititi z rokavicami. Posebna pozornost velja tudi koži dojk in trebuha, ki se intenzivno razteza.

Kaj pa nega las?
V nosečnosti se okrepijo in ne zahtevajo posebne nege. Težava se pojavi nekaj mesecev po porodu, ko se zaradi upada hormonov začne izrazito izpadanje, a je na srečo prehodno.

Vaš univerzalni nasvet?
Nosečnost je čudovito fiziološko stanje, ki je povezano tudi z nekaj spremembami na koži. Večina nosečnic jim je kos. Če pa so težave s kožo izrazite, je smiseln posvet z dermatologom. V nosečnosti se namreč lahko poslabša kožna bolezen od prej ali pa se pojavi katera od bolezni, ki so značilne samo za to obdobje.