Najboljši razlog, zakaj je vredno vztrajati, je seveda skrb za zdravje, tako telesno kot duševno. Dokazano je, da redno gibanje, pri katerem se vsaj malo spotimo, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, zatira depresijo ter preprečuje napade tesnobe. Verjetno ni treba posebej razlagati, da rekreacija prav tako povečuje delovno storilnost in ustvarjalnost. Ljudje smo različni in kdor trdi, da je določena vadba primerna za vsakogar, se moti. Nekomu prija dolga hoja po gozdu ali ob reki, morju, drugemu tek v hrib, tretjemu smučarsko skakanje. V gibanju moramo predvsem uživati, sicer prehitro izgubimo voljo in ne vztrajamo, ko nas napade lenoba. Pri izbiri se vprašajmo, katera vadba bi najbolj podprla našo osebnost oziroma pogled na življenje.Od značaja do trenerja


Tam, kjer je veliko dotikov in medsebojnega fizičnega stika z znanci in neznanci, se introvertirani, torej bolj vase zaprti ljudje, ki radi varujejo svoj osebni prostor, ponavadi ne počutijo najbolje. Verjetno jim bodo bolj všeč kolesarjenje v skupini, športno streljanje, joga ali skupinska fitnes oziroma aerobna vadba, pri kateri posnemajo gibe trenerja pred seboj. Po drugi strani ekstravertirane, odprte osebe zacvetijo, če se lahko predajajo strastnemu plesu v dvoje, kot sta salsa in tango, ali kontaktnim borilnim veščinam, kot je samoobramba. Vselej je pametno biti pozoren tudi na to, kakšni so trenerji. Ti naj bi bili v prvi vrsti prijazni, strokovno usposobljeni in izkušeni, da znajo uravnavati tempo vadbe glede na sposobnosti vadečih.
Ljudsko ali instantno

Ljubitelji živali in narave naj najdejo športe, kot sta potapljanje in jezdenje konj. Kdor bi rad bolje spoznal svoje korenine in se tako osebnostno utrdil, naj se pridruži kateri od folklornih plesnih in glasbenih skupin. V teh se pleše v parih moški-ženska in v skupini, ponavadi na pristno ljudsko glasbo. Folklorne skupine najdemo skoraj povsod po Sloveniji, pa čeprav je že t. i. generacija X nad to pomembno plesno zvrstjo dvigovala nos. Žal je v splošni zavesti tudi današnje mladine še vedno prepričanje, da je veliko bolj zanimivo in predvsem modno hoditi na hip hop ter slediti instantni glasbi in nevrotičnim gibom, ki jih vsakodnevno gledamo tudi v televizijskih oglasih. No, le da migamo, pa smo na pravi poti!
Brezplačno in edinstveno

Prav tako ne pozabimo na neformalno brezplačno aktivno druženje, pri katerem se lahko sproti dogovarjamo, kaj bomo počeli. To velja tako v družinskem kot prijateljskem krogu. Skupaj si zastavimo edinstven cilj, kaj bomo dosegli, in sami naredimo knjižico oziroma kartonček, v katerega vpisujemo napredovanje. Odločimo se denimo, katere hribe bomo osvojili ali koliko jezer obhodili v določenem času. Bolj posebni posamezniki si bodo morda izbrali kroženje okoli pomembnih svetišč ali pokopališč, saj obujanje spominov na prednike ne bi smelo biti nekaj, čemur se posvečamo le v dneh okoli prvega novembra. Vsako druženje zaznamujmo s kakšnim duhovitim zapisom, fotografijo in na koncu vse skupaj zberimo v fotoalbumu.