Na UKC Ljubljana so sicer na več oddelkih zaradi sezone gripe in drugih okužb dihal že prej veljale omejitve obiska, na nekaterih oddelkih pa so jih zaradi tveganja prenosa bolezni na bolnike že prej popolnoma prepovedali.

Kot danes poroča Delo, so na kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik že poročali o eni smrtni žrtvi zaradi gripe. Število vseh smrtnih primerov zaradi gripe pri nas še ni znano, ker je gripa pogosto smrtonosna v povezavi z drugimi boleznimi, sicer pa največ okužb pričakujejo prihodnji teden. Na Hrvaškem je sicer za posledicami gripe to zimo umrlo že 30 ljudi, koliko jih je pri nas, še ni znano. Virus naj bi bil letos še posebno vztrajen, največ okužb je v primerjavi z lansko statistiko mogoče pričakovati prihodnji teden. Od prejšnjega tedna se sicer število bolnikov z gripo in drugimi respiratornimi okužbami povečuje. V ponedeljek so v UKC Ljubljana potrdili 32 primerov gripe; oddelki so popolnoma polni, bolniki so tudi na zasilnih posteljah. Zaradi sistema dela in da se manjša prenos okužb, so se odločili, da prepovejo obiske.

Po besedah vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Mrvič so imeli v zadnjem mesecu 400 potrjenih primerov gripe.Število obolelih se je v zadnjem tednu povečalo v vseh starostnih skupinah, razen pri starejših od 65 let. Število akutnih okužb dihal pa se je najbolj povečalo pri otrocih do sedmega leta starosti. Vse več je tudi prilivov vzorcev v laboratorije za testiranje na prisotnost gripe, pri čemer se število pozitivnih rezultatov povečuje, še poroča Delo.