Metode in programi za odvajanje od kajenja oziroma nikotinske odvisnosti so številni in kompleksni, saj ne gre zgolj za telesno, marveč tudi duševno odvisnost, značajske lastnosti kadilca in njegove navade, vpliv ožjega in širšega socialnega okolja. V prvi vrsti si mora kadilec želeti opustiti razvado, je o tem prepričan in v to verjame. Pomagati mu morajo predvsem najbližji. Seveda k temu prispevajo širše družbeno strinjanje o škodljivosti kajenja, s tem povezane akcije in zakonodaja.

»Če prenehate kaditi, se vam bosta vonj in okus vrnila po nekaj dneh, imeli boste več sape, ki bo tudi bolj naravnega vonja. Gotovo boste pridobili mirnejši ritem življenja in pravi, osvežilni spanec. Spet boste odkrili vedrino in pozabljeno voljo do življenja. Stresa, zaskrbljenosti in razdražljivosti, do katerih lahko pride med odvajanjem, bo hitro konec in prednosti abstinence bodo hitro prevladale nad nevšečnostmi. Porabili boste manj denarja, nekaj pa celo prihranili. Dobra motivacija je dajanje denarja, ki ste ga prej porabili za tobak, na stran za projekt, ki si ga že od nekdaj želite izvesti,« je zapisano na eni izmed številnih spletnih strani, ki so namenjene pomoči tistim, ki želijo opustiti razvado.Motivacija

Ta je za prenehanje kajenja ključna. Dejanje bo za vas pravi izziv. Pomeni tudi pravo učenje, ki zahteva dobro poznavanje samega sebe in resnično samospoštovanje.

Takoj ko se odločite, da boste zasvojenosti naredili konec, pazljivo proučite svoje življenjske navade in porabo cigaret, da boste spoznali, v katerih trenutkih dneva se zdijo nujne.

Analizirajte svoje razloge in pomen prenehanja kajenja, potem izberite najugodnejši trenutek in začnite. Previdno, dopust morda ni najprimernejši, saj stres, ki ga povzroči vrnitev na delovno mesto, pomeni glavno tveganje za ponovitev iste napake.

Vmesne težave

Ko boste nehali kaditi, boste na začetku najbrž nekoliko nemirni in razdražljivi. Vendar so te težave le začasne in ne trajajo več kot nekaj tednov, so pa prvo znamenje, da vaše telo okreva.

Nikotin je snov, ki povzroča tolikšno odvisnost, da jo telo nujno potrebuje. Če se težko odpoveste kajenju, lahko poskusite z nikotinskimi nadomestki, kot so obliži, dražeji za žvečenje, inhalatorji in nosna pršila. Za dodaten nasvet se obrnite na osebnega zdravnika, medicinsko sestro ali farmacevta.Drobne zvijače

Zelo dobro razmislite, pretehtajte prednosti in pomanjkljivosti in se šele nato odločite, da nehate kaditi. O projektu morate biti popolnoma prepričani in morate verjeti v svojo trdnost. To je prvi korak, storite pa lahko vrsto stvari, da pri odločitvi laže vztrajate.

Določite denimo datum in ga strogo upoštevajte. Poskrbite, da boste imeli vedno kaj početi, s čimer boste odvrnili misli od cigaret. Prosite družino in prijatelje, da vašo odločitev podprejo in vam stojijo ob strani. Pomagalo bo, če boste spremenili rutino in se izogibali okoliščinam, v katerih navadno posežete po cigaretah. Ne hodite več v kadilnice ali mimo trafik, kjer ste jih navadno kupovali, z denarjem, ki ste ga prihranili, pa si privoščite kaj posebnega.

Vsekakor razmišljajte pozitivno in bodite ponosni na vsak dan brez cigarete. Zavedajte se, da boste naredili zelo veliko za srce in svoje zdravje.

Možnosti za opustitev kajenja je veliko, nekateri zmorejo tudi brez pomoči, pravijo na NIJZ. Nekatere tuje raziskave kažejo, da je nekaj več kot polovica nekdanjih kadilcev opustila razvado brez strokovne pomoči, pri čemer pa so za uspešnost bili pomembni motivacija, ki je ključni razlog, močna volja, predanost in zavezanost cilju. V naših zdravstvenih domovih usposobljeni strokovnjaki ponujajo podporo pri premagovanju skušnjav ob opuščanju kajenja. Več na www.nijz.si in na brezplačni anonimni številki 080 2777.