Čeprav je zelo pomembno vedeti, katera živila v večini povzročijo migreno, se vsi bolniki na ista ne odzivajo enako. Vseeno velja, da je pogosto posledica hipoglikemije, torej nizke vsebnosti sladkorja v krvi. Prva misel je, da je treba za uravnoteženje krvnega sladkorja pojesti nekaj sladkega, a to ne drži. S tem namreč telo proizvede še več inzulina, čemur ponovno sledi padec krvnega sladkorja. Če torej trpite zaradi hipoglikemije, je pomembno, da so obroki manjši, pa čeprav zato pogostejši. Naj bo hrana na vašem krožniku polna vlaknin, nesladkana, predvsem pa ne hitra ali industrijsko predpripravljena. Ne dovolite si, da bi preskočili zajtrk ali dolge ure prešli, ne da bi kaj dali vase. Zato se poskušajte izogniti premorom med obroki, daljšim od treh ali štirih ur. Če namreč jeste v rednih časovnih razmikih, in to hrano z nizkim glikemičnim indeksom, ohranjate stalne ravni sladkorja v krvi in omogočate stalen pretok hrane skozi črevo. 

Padec sladkorja v krvi lahko povzroča glavobole, a poseganje po hitrem sladkem poživilu ni prava rešitev, saj lahko migrene še okrepi.

Če veste, da vam škodi, odstranite

Na splošno velja, da so sprožilci migrene, poleg v uvodu omenjenih, še kofein, banane, čebula, morska in ocvrta hrana, pšenica, aspartam (za umetna sladila so občutljive zlasti ženske), dimljena živila in mlečni izdelki. Laktoza je ena manj pogostih povzročiteljic, a če tak vpliv vendarle ima, lahko pomeni hude glavobole. Težava se najverjetneje pojavi, ker v prebavnem traktu primanjkuje encima laktaze, ki razgrajuje laktozo v mlečnih izdelkih. Če pa že z gotovostjo veste, da ste zanjo občutljivi, se ji v velikem loku izogibajte. Če je le mogoče, se uprite tudi predelanim mesnim izdelkom, kot so salame; mnogo jih vsebuje izboljševalec okusa, kot je mononatrijev glutamat.

Velik krivec za migreno je tudi rdeče vino.

Proč s cigareto

Da bi po svojih močeh pripravili jedilnike, v katerih bo kar najmanj dražljajev za spodbuditev migrene, je dobro, da si pišete dnevnik vsaj mesec dni. Beležite si vse, kar ste pojedli, navedite svoje domneve, kdo bi lahko bil krivec. Napadi migrene namreč niso takojšnji, ko užijete za vas sporno živilo. Bolečina lahko zagrabi tudi do 36 ur po zaužitju, ko hrana prispe v jetra in jo začnejo presnavljati jetrni encimi. Številni strokovnjaki so prepričani, da ljudem, ki trpijo zaradi migrene, primanjkuje encima monoamin-oksidaze, ki razgrajuje vazoaktivne amine in zmanjšuje njihov učinek na telo. Nasvet, ki ga je dobro upoštevati, je opustitev kajenja. Veliko bolnikov z migreno lahko potrdi, da sta se, ko so nehali kaditi, pogostost in jakost migrenskih napadov zmanjšali. Tako kot kofein je tudi nikotin stimulans. Kajenje med drugim moteče vpliva na absorbcijo pomembnih hranil.

Migreno lahko povzroča nizka vsebnost sladkorja v krvi, zato si ne dovolite, da bi preskočili zajtrk ali dolge ure prešli, ne da bi kaj dali vase.

Skupaj je laže

Če ste tiste vrste oseba, ki ima občutek, da ji vedno primanjkuje časa, uživa hrano hitro in stoje, ali pa vse, kar naj bi pojedla čez dan, zaužije zvečer, obroke vnesite v urnik, kot da gre za pomembne sestanke. Hrano si lahko pripravite dan prej; skuhajte obrok, ga zamrznite in si ga pogrejte, ko vam bo zmanjkalo časa, da bi si pripravili kaj svežega. Če uživate kontracepcijske tablete, se s svojim ginekologom pogovorite o tem, kako vplivajo na pojavnost migrene; skušajte najti skupno rešitev, ki vam bo pomagala, a obenem ne sprožala migrenskih napadov. Poskrbite, da bo v vaši prehrani dovolj kalcija, cinka, železa in magnezija. Izogibajte se konzervirani hrani ter svoje namere delite tudi z družino. Veliko laže se boste držali režima, če bo veljal za vse, kot da boste nenehno v stiski, ker vas bo obdajala hrana, ki si je želite, a veste, da vam škodi.