Najdragocenejša porova zdravilna učinkovina se imenuje alizin ali grenčično olje. Ta v prebavilih preganja škodljive bakterije in glivične kolonije, ki se v črevesju rade naselijo, kadar uživamo hrano, ki jo večinoma sestavljajo enostavni ogljikovi hidrati (beli sladkor, bela moka v kruhu, pecivu, piškotih, močnatih jedeh, v umetnih sladkanih pijačah, slaščicah in podobnem) ter meso in mesni izdelki. Takšno prehranjevanje ustvarja v prebavilih razmere za razmnoževanje milijonov in milijonov škodljivih bakterij in glivic, ki povzročajo nadležno napetost. Zdravilni alizin v poru zavira razrast kandide, pomaga pa lahko celo pri vnetnih procesih v mehurju. Skozi ledvice prodre prav do mehurja, kjer uničuje škodljive bakterije. 

Veliko ljudi uporabi samo svetle dele pora, a največ zdravilnih učinkovin je pravzaprav v listih. Foto: New Africa/Shutterstock

Preprečuje krčne žile 


Por zaradi obilja vlaknin učinkovito pomaga odpravljati tudi zaprtost. Je odlično preventivno sredstvo proti hemoroidom in krčnim žilam. Ima pa še dve dragoceni lastnosti: uravnava oziroma zmanjšuje količino holesterola in izboljšuje prekrvitev. Por je zato še posebno pomembno uživati, če smo nagnjeni h krčnim žilam. Deluje namreč fibrinolitično. Zmanjšuje gostoto krvi, tako da je bolj tekoča in se ne zadržuje v žilnih žepih. S pogostim uživanjem torej delujemo preventivno proti vsem deformacijam žilnih sten.

Por je tudi bogat vir mineralov, predvsem selena in mangana, ki ju telo potrebuje za učinkovito delovanje imunskega sistema, presnove in spolnih žlez. Vsebuje tudi cink, ki pomaga obnavljati vezivno tkivo, žilne stene in omogoča nastajanje spolnih hormonov. 

Raje zeleni kot beli deli  

Por, dozorel v zgodnjem poletju, je najbolj aromatičen in kakovosten, vendar lahko danes zaradi rastlinjakov in uvoza por kupujemo skoraj vse leto in si tako njegovo blagodejno delovanje lahko privoščimo tudi pozimi. Če imamo možnost, poiščimo na tržnici ekološko pridelanega, vedno pa bodite pozorni na liste, saj je v zelenem delu največ zdravilni učinkovin, zato nikoli ne kupujmo nizko prirezanega. 

Por lahko kot čebula popestri vsako jed, še boljši pa je, ko na krožniku postane glavna zvezda, denimo v francoski piti ali juhi. Foto: Cesarz/Shutterstock

Kuhajte ga hitro 

Por moramo vedno temeljito in skrbno oprati. Med zelenimi listi so pogosto ostanki zemlje, ki lahko pokvarijo ves užitek ob okusni zelenjavnici. Ker so ravno zeleni deli najdragocenejši, pri pranju previdno razpremo liste ali pa si pomagamo tako, da ga razrežemo na več delov, saj jih je lažje oprati. Če želimo, da por med dušenjem ohrani barvo, ga na hitro, v minuti ali dveh, opražimo v žlički olja, nato pa ga dušimo še največ pet minut. Če bomo skuhali juho, ga glede na velikost kosov kuhamo največ deset minut.