AROMATERAPIJA

To so dišave, ki blažijo stres in depresijo

Številne raziskave potrjujejo, da nam določene vonjave lahko pomagajo pri tem, da se sprostimo in umirimo.
Fotografija: Z dišavami si lahko pomagamo do boljšega počutja. Foto: Liudmyla Guniavaia/Shutterstock
Odpri galerijo
Z dišavami si lahko pomagamo do boljšega počutja. Foto: Liudmyla Guniavaia/Shutterstock

Znanje glede tega, da nam vonjave lahko pomagajo do boljšega počutja, znižanja ravni stresa in pri blaženju nekaterih fizičnih in psihičnih zdravstvenih težav, je staro že več stoletij. Blagodejne učinke vdihavanja vonjav nekaterih eteričnih olj potrjuje tudi vse več sodobnih znanstvenih raziskav.

Ugotovljeno je bilo namreč, da dišave lahko vplivajo na možgane in na obnašanje. Molekule vonja namreč potujejo skozi vohalne živce do amigdale, predela možganov, ki je odgovoren za doživljanje čustev. Sicer vdihovanje arome eteričnih olj ne more predstavljati edine oblike zdravljenja določene težave, nam je pa lahko pri tem v učinkovito pomoč.

Ko se odločamo za nakup eteričnih olj, moramo biti pozorni na to, da kupimo tista res kakovostna. Vonjave katerih eteričnih olj nam torej lahko pomagajo do boljšega razpoloženja, znižanja ravni stresa ter zmanjšanja občutkov tesnobnosti in depresije?

Rožmarin (Rosmarinus officinalis L.)

Rožmarin je zimzeleni grm, ki uspeva v sredozemskem svetu in v subhimalajskih predelih. V ljudski medicini je bil v rabi kot blag analgetik, z njim pa so zdravili tudi glavobole, migrene, nespečnost, čustveno vznemirjenost in depresijo.

Vdihavanje olja te rastline pomaga znižati raven kortizola, blaži tesnobna stanja, ima pa tudi protivnetne in protibolečinske učinke. Vonj rožmarina naj bi okrepil celo spomin, pomaga pa blažiti tudi simptome nekaterih zdravstvenih stanj, kot so Alzheimerjeva bolezen, epilepsija in odtegnitveni sindrom.

Sivka (Lavandula angustifolia)

Sivka velja za eno najbolj priljubljenih dišav, njeno eterično olje pa pridobivamo iz cvetov. Znana je po tem, da poskrbi za sprostitev in zniža raven stresa. Za njene blagodejne učinke je v veliki meri zaslužen linalol; ta pomaga zmanjšati občutke tesnobe in učinkovito znižuje krvni tlak.

Da bi izkoristili sivkine blagodejne učinke, si lahko prižgemo svečo z vonjem sivke ali pa si privoščimo sivkino kopel. Vdihavanje sivkinega eteričnega olja se še posebej priporoča ljudem, ki se srečujejo s stresom, anksioznostjo in depresijo. Znanstvena raziskava iz leta 2013, ki so jo izvedli na medicinskih sestrah, je pokazala, da inhaliranje sivkinega olja občutno zniža raven stresa.

Ylang ylang (Cananga odorata)

Ylang ylang je tropska drevesna vrsta, eterično olje pa pridobivamo iz njenih rumenih zvezdastih cvetov. Dodajamo ga parfumom, losjonom in milu, z njim pa lahko odganjamo tudi leteče žuželke. Vdihavanje te vonjave nam lahko pomaga izboljšati razpoloženje, ublažiti stres ter znižati srčni utrip in previsok krvni tlak.

Ko smo izpostavljeni tej aromi, se zviša raven serotonina, kognitivne funkcije pa se izboljšajo. Ylang ylang nam je tako lahko v pomoč, da se ob koncu dneva razbremenimo in sprostimo, blaži pa tudi simptome menopavze. Moramo pa biti pri uporabi tega eteričnega olja previdni, saj lahko pri nekaterih posameznikih izzove alergijske reakcije.

Limona (Citrus limon)

Limonino eterično olje se pridobiva iz lupine njenega sadeža in je pogosto uporabljena sestavina izdelkov za nego kože in aromaterapijo. Če ga razredčenega nanesemo na kožo, jo z njim lahko očistimo, olje pa ima tudi antibakterijske in protiglivične učinke.

Z vdihovanjem arome lahko ublažimo tesnobo in simptome depresije ter izboljšamo splošno razpoloženje. Limonino eterično olje nas hkrati spravi v bolj energično stanje, pri čemer se izboljša tudi delovanje uma. V pomoč je lahko ljudem z Alzheimerjevo boleznijo in nosečnicam, ki se soočajo s slabostjo in bruhanjem. Limona hkrati pomaga pri okužbah dihalnih poti.

PREBERITE ŠE -> Manj stresa, boljše duševno zdravje (in drugi razlogi, zakaj je ples tako dobra oblika vadbe)

Bergamotka (Citrus bergamia)

Bergamotka je hibrid med limono in grenko pomarančo, njeno olje pa pridobivamo iz lupine njenega sadeža. Diši po citrusih, zraven pa lahko zaznamo pridih cvetja. Tako kot sivka vsebuje linalol, zaradi česar nam vdihavanje njene arome lahko pomaga zmanjševati tesnobo in znižati krvni tlak, izboljša pa se tudi splošno počutje.

V neki študiji so preučevali učinke te vonjave na ljudi in ugotovili, da bergamotka blaži simptome depresije in bolečine ter niža raven stresa in srčni utrip. V raziskavi iz leta 2017 je bila polovica udeležencev za 15 minut izpostavljena njenim vonjavam, druga polovica pa ne. Pri skupini, ki je vdihavala bergamotko, so zaznali 17 odstotkov višje ravni pozitivnih občutkov. Olja bergamotke ni priporočljivo nanašati na kožo, saj se s tem poveča njena občutljivost na sonce.

Kamilica (Matricaria recutita)

Aromo kamilic pridobivamo iz njenih cvetov, ta pa ima nekoliko bolj nežen vonj kot sivka. Medtem ko naj bi pitje kamiličnega čaja v večernem času pomagalo ljudem, ki imajo težave s spanjem, vdihavanje njenega eteričnega olja lajša bolečine in vnetja ter pomaga pri razdraženem želodcu. Blagodejnih učinkov bomo deležni tudi, če si bomo pripravili kopel iz kamilic.

Študija, ki je bila izvedena leta 2018, je potrdila, da izpostavljenost njenemu eteričnemu olju pomaga normalizirati stresne odzive pri ljudeh z anksioznimi motnjami. Kamilica je znana po tem, da znižuje raven kortizola.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte