Ali ste morda pri raziskovanju starih zdravilskih in medicinskih tradicij kakor tudi sodobne znanosti o prehrani našli odgovor, ali imamo ženske pogosteje težave s presnovo, napihnjenostjo in vetrovi?

Srečujem tako ženske kot moške, ki imajo že v mladih letih hude težave s prebavili. Verjetno, ker je eden glavnih sprožilcev stres. Ženske se danes preveč dokazujemo, da smo vredne in skrbne in sposobne. Mnoge natrpajo svoj urnik, so tiho, nimajo časa zase. Vse to prizadene prebavila. Tako sem nekoč tudi sama pridelala rano na prebavilih. Že konec srednje šole, preden sem odrasla. Vsaj pet let sem se vrtela v začaranem krogu. 

Največ težav res povzročijo stres, hitenje, slaba volja, zaskrbljenost in žalost. To, da gremo proti sebi. Da ženska vsak dan dela, kar si globoko v sebi sploh ne želi. Negativna čustva ustvarijo moteno prebavo. 

Ko ste našli svoj način samozdravljenja, niste več potrebovali zdravil niti prehranskih dopolnil. Nazadnje ste mi v intervjuju dejali, da se v vaši družini že 17 let podpirate s hrano, ko ste bolni. Katera živila najpogosteje povzročajo negativen telesni odziv, sploh če smo še v stresu?

Ne gre za posamezna živila. Niti ne za posamezne diete. Največ težav res povzročijo stres, hitenje, slaba volja, zaskrbljenost in žalost. To, da gremo proti sebi. Da ženska vsak dan dela, kar si globoko v sebi sploh ne želi. Takrat je telo v nenehnem stresu. In kaj se zgodi? Zahteva sladkor. Ni sposobno mirne prebave. Hoče čokolado, pico, torto ali beli kruh in majonezo. Negativna čustva ustvarijo moteno prebavo. 

Predstavljajmo si poslovno žensko, ki si naloži preveč obveznosti in si komaj ukrade čas za kosilo. Ali poglejmo mamico, ki sredi pandemije dela od doma, šola tri otroke, zraven še pospravlja in kuha. Tudi če ji mož pomaga, zanjo vedno zmanjka časa. Hrane v stresu ne prebavi dobro, kajti za pravilno prebavo moramo najprej umiriti tempo življenja. Če dava stres na stran, takšne simptome povzroča tudi industrijska procesirana hrana, predvsem sladkor, rafinirana kuhinjska olja in industrijsko predelano mleko. Zanimivo pa je, da mi na osebnih posvetih veliko ženske reče: »Te hrane že dolgo ne uživam več, problem pa še kar vztraja.« Ja, ker imajo zaradi stresa ali slabe hrane v preteklosti najbrž šibko prebavno sluznico. Ugotovila sem, da je pot do rešitve boljše kombiniranje živil. 

Pica ni primerna jed za osebe z moteno prebavo, saj gre za mešanico ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Foto: mariakray/Shutterstock

Kaj to pomeni?

Da ne jemo kuhanih ogljikovih hidratov skupaj z obilo maščobami in beljakovinami, torej krompirja, testenin, kruha in drugih žitno-močnatih jedi z dosti mesa in maščob. Nič praženega krompirja na masti. Nič kruha s pršutom. Opazujmo se, kaj se zgodi, ko pojemo pico ali dunajca s pečenim krompirčkom. In kaj, če po zelenjavni rižoti vzamemo še čokoladni sladoled ali kremno rezino. Ljudje navade težko spremenimo, saj je klasična slovenska kuhinja polna teh kombinacij. Ni preprosto reči, da bomo zrezek pojedli z zelenjavo in olivnim oljem, brez krompirja. Ali da si bomo ob jajcu narezali papriko namesto kruha. A prav to so dobre kombinacije, če imamo že težave. Kdor ima visoko prebavno moč, pač lahko poje skoraj kar koli. Zame je bil nekoč najhujši sprožilec krof ali čokoladna torta. V četrt ure sem dobila močne bolečine. Pozdravila sem se sama. Ko te zelo boli, si tudi zelo motiviran. 


Včasih ljudje povedo, da jih zvečer, ko ležejo k počitku, peče zgaga.

Vzrok je pogosto pozna večerja. Prebavila po sončnem zahodu počivajo. Večerjajte zgodaj, glede na letni čas. Kasneje lahko seveda še kaj popijete ali pojeste kakšno juho. Veliko žensk prizna, da obilno jedo, ko je že zdavnaj tema, ker so takrat otroci v postelji in so se končno sprostile po vsem delu. Toda hrana obleži v želodcu. Namesto procesov notranje obnove, ki se začno zgodaj zvečer, se telo ubada z dilemo, kaj početi s to neprebavljeno gmoto. Če to delate leta, lahko pridelate vnetja in rane.

Zakaj se nam spahuje?

Spahovanje je pogosto vrenje kuhanih sladkorjev ali sadja, ki ga pojemo po obilnem obroku s kruhom, rižem, krompirjem ... Več stvari namešamo in bolj jih predelujemo, prej se želodec upre. Zanimivo se mi zdi, da so težave tudi s presnimi smutiji, ki veljajo za zdrave. Za mnoge ni v redu, če v mešalniku zmešajo več vrst sadja, zelenjave, semena in oreške ter dodajo še olje, prehranska dopolnila in superživila. Mnogi imajo po tem burno ali zastalo prebavo. 

Pot do rešitve je boljše kombiniranje živil. Da ne jemo kuhanih ogljikovih hidratov skupaj z obilo maščobami in beljakovinami, torej krompirja, testenin, kruha in drugih žitno-močnatih jedi z dosti mesa in maščob. Nič praženega krompirja na masti. Nič kruha s pršutom. 

So vendar kakšna živila, ki so bolj zanesljiva izbira proti prebavnim težavam?

Zame je recept za dobro prebavo domač nesegret med, surovo kislo mleko in vsa sezonska lokalna hrana. Zelišča so izvrstna. Že metin čaj lepo pomiri in pomaga pri odvajanju. Kot je svetoval že pater Ašič, pa moja babica tudi, pri napenjanju pomagajo meta, melisa, timijan, janež, kumina in še mnogo rožic. Zna pa biti to premalo, če so težave večje in se ponavljajo. Tedaj je treba umakniti industrijsko in hitro hrano ter pazljivo kombinirati.

Kaj vam v tem neprijaznem obdobju vrača energijo in ne draži želodca in prebavil?

Za veliko energije vsak dan spijem svoj čistilni napitek. V tem letnem času je to svež sok grenivke ali mandarin in limone, velika žlica nesegretega medu ter žlica do dve domačega jabolčnega kisa in voda. Ker delam surovo sirotko, dodam še desetino te. Sadje in kis prečistijo odpadke prejšnjega dne. Kis in sirotka sta probiotična. Med odlično oskrbi z minerali, je tudi naravno antibiotičen in zelo bogat z encimi, torej pohitri prebavo. Pijem počasi in vsaj pol litra do liter. Osveži me in dvigne.