Ali ste vedeli, da imamo hemoroide pravzaprav vsi? Na srečo pa vsem ne povzročajo težav. Hemoroidi so namreč normalne anatomske strukture v človeškem telesu, gre za žilne blazinice v predelu zadnjika, ki omogočajo normalno izločanje blata.

Ko pa se v predelu zadnjika pojavijo težave, kot so bolečina pri izločanju blata, krvavitev in srbečica, pa govorimo o akutnem hemorodialnem sindromu. S takšnimi težavami se sooča že vsak drugi človek v svojem življenju. Težava je torej zelo pogosta in se je ne bi smeli sramovati. Obstaja mnogo načinov za lajšanje tegob. Zato ne oklevajte in se posvetujte s farmacevtom ali z zdravnikom. Težave s hemoroidi lahko zdravite tudi z venoaktivnimi zdravili v obliki tablet.

Kaj so hemoroidi

Hemoroidi so normalna anatomska struktura v kanalu zadnjika nad in pod zobato črto. Gre za posebne vrste krvnih žil, sestavljenih iz ven in manjših arterij. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Hemoroidi lahko povzročajo tudi neprijetne simptome. Ker se te težave pojavljajo najpogosteje kot občasne epizode, jih poimenujemo akutni hemoroidalni sindrom. 

V primeru zunanje hemoroidalne bolezni se ob robu zadnjika nenadoma pojavi ena ali več zatrdlin (tromboza zunanjih hemoroidov), ki zelo bolijo. Bolečina je stalna in ni povezana z odvajanjem blata.


V primeru notranje hemoroidalne bolezni akutni napad navadno ne povzroča bolečine. Občutiti je mogoče neugodje, srbenje, občutek nepopolne izpraznitve in drugo.

Notranjo hemoroidalno bolezen najpogosteje spremlja krvavitev iz zadnjika. Stopnja krvavitve je zelo različna. Lahko je opazna le sled krvi na toaletnem papirju ali pa je okrvavljena celotna straniščna školjka, vendar takšna krvavitev praviloma ne ogroža bolnika. Simptomi se navadno poslabšajo ob odvajanju.

 5 nasvetov, kako se izogniti hemoroidalni bolezni

  • Pijte dovolj tekočine.
  • Ne dvigujte težkih bremen.
  • Prehrana naj bo uravnotežena in bogata z vlakninami.
  • Skrbite za redno in mehko odvajanje.
  • Gibajte se, vendar ne kolesarite in jahajte, kadar imate težave.
  • Več nasvetov

Kakšne so možnosti za zdravljenje hemoroidalne bolezni

Glede na vrsto akutnega napada vam bo vaš zdravnik svetoval ustrezno terapijo, pri čemer se bo, odvisno od vsakega primera posebej, odločal med:

  • venoaktivnimi zdravili v obliki tablet, kot je zdravilo Detralex
  • zdravili, ki zmanjšujejo bolečine (analgetiki)
  • odvajali, mehčali za blato
  • lokalno terapijo (mazila, svečke)


Pri bolj napredovalih stopnjah bolezni pa je možnost zdravljenja podvezovanje notranjih hemoroidov ali operativni poseg. V primeru zelo bolečih ter zatečenih in tromboziranih zunanjih hemoroidov je namreč najučinkovitejša operativna odstranitev. Če se resni napadi ponavljajo zelo pogosto, vam bo vaš zdravnik svetoval operacijo, ki je še vedno najučinkovitejši način zdravljenja hemoroidalne bolezni 3. in 4. stopnje. V praksi se kirurški posegi uporabljajo pri manj kot 10 odstotkih bolnikov.

DETRALEX je zdravilo, ki vsebuje kombinacijo flavonoidov, ki spadajo v skupino zdravil za stabiliziranje kapilar. Flavonoidi povečujejo tonus ven in odpornost kapilar ter zmanjšujejo nastajanje edemov in imajo protivnetne učinke. Zato je zdravilo DETRALEX pri odraslih namenjeno zdravljenju simptomov hemoroidalne bolezni. Detralex skrajša trajanje in jakost bolečine ter čas krvavenja iz hemoroidov. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v sedmih dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Več o bolezni si lahko preberete na www.bolezni-ven.si 

PRED UPORABO ZDRAVILA NATANČNO PREBERITE NAVODILO! O TVEGANJU IN NEŽELENIH UČINKIH SE POSVETUJTE Z ZDRAVNIKOM ALI S FARMACEVTOM.