Bolečina se v glavi pojavlja pogosteje kot kjer koli v telesu. Med več kot dvesto tipi glavobola so migrene in napetostni oziroma tenzijski glavoboli najpogostejši. Stres je eden najpogostejših vzrokov, zato ga obvladajte, sicer bo on vas. 

Za blage do srednje močne glavobole lahko jemljemo paracetamol ali nesteroidna protivnetna zdravila, vendar le deset dni. Posledica čezmernega uživanja analgetikov je namreč lahko tudi glavobol, ki pa je izjemno trdovraten.  

Glavoboli so primarni – migrena, tenzijski glavobol in glavobol v rojih ter sekundarni simptom različnih motenj. To so lahko denimo znotrajlobanjski tumor, znotrajlobanjske infekcije, močno povišan pritisk, dehidracija, vnetje sinusov, mnogo bolezni oči, nosu, grla, zob, ušes in vratnih vretenc. Skoraj vse strukture glave in vratu lahko povzročajo glavobol,« pove Jarmila Trček Breznikar, dr. med., specialistka družinske medicine iz ZD Ljubljana Šentvid. 

Tenzijski glavobol

Trije od štirih nastanejo zaradi napetosti mišic skalpa ali vratu. Bolečina pri tenzijskih glavobolih je srednje intenzivna, največkrat na vrhu glave, v območju čela in nad očmi. »Vzrok večine je zunajlobanjski. Lahko je posledica pritiskanja ali vlečenja na katero koli za bolečino občutljivo strukturo na glavi. V mislih imam vsa tkiva, ki pokrivajo glavo, določene možganske živce, zgornje živce vratu in znotrajlobanjske strukture. Možganska kap, bolezenske spremembe žil in venske tromboze so redko vzrok glavobola. Med sprožilnimi dejavniki sta zlasti izstopajoča stres in čustvena preobremenjenost. Tega je danes v naših ambulantah največ,« razkriva Jarmila Trček Breznikar.

Foto: Ljubo Vukelič

Želela bi opozoriti, da ljudje v naših ambulantah zaradi tega tipa glavobola prevečkrat vztrajajo, da želijo slikati glavo. Slikanje glave ni kot slikanje za osebno izkaznico – pač še ena fotografija. Gre za količino sevanja, ki je upravičena samo ob strokovni napotitvi. - Jarmila Trček Breznikar 

Stres in čustvena preobremenjenost

Značilno je, da se takšen glavobol pojavi čez dan, ko se stopnjuje napetost, in postaja vse močnejši. Bolečine ponoči in zjutraj običajno ne čutimo. »Stres je v današnjem norem tempu življenja eden najpomembnejših 'krivcev'. Tak glavobol je verjetno doživel že vsak izmed nas,« pove Jarmila Trček Breznikar. »Želela bi opozoriti, da ljudje v naših ambulantah zaradi tega tipa glavobola prevečkrat vztrajajo, da želijo slikati glavo. Težko jih prepričamo, tako družinski zdravniki kot nevrologi, da to v teh primerih ni potrebno. Slikanje glave ni kot slikanje za osebno izkaznico – pač še ena fotografija. Gre za količino sevanja, ki je upravičena samo ob strokovni napotitvi. Nekateri uberejo drugo pot in glavo slikajo samoplačniško. Sledi razočaranje, ker slika ne pokaže patologije, glavobol pa še kar vztraja.«

Preberite še: Kako glavobol pozdravimo z akupunkturo 

Migrena je pogostejša pri ženskah

Migrena naj bi od dva- do trikrat pogosteje prizadela ženske: zaradi nje naj bi trpelo od pet do devet odstotkov moških in od 12 do 25 odstotkov žensk. »Za ta tip glavobola je značilno, da traja več ur, lahko tudi tri dni,« pojasni Jarmila Trček Breznikar. »Je močan in lahko človeka onesposobi, da ne more opravljati dnevnih aktivnosti. Telesna dejavnost ga stopnjuje. Lahko je lokaliziran po polovici glave ali se razširi po celotni glavi. Počitek pomaga. Spremljajoča dejavnika sta lahko slabost in bruhanje. Približno desetina bolnikov ima pred glavobolom avro, ki se ponavadi pojavi kot izpad vidnega polja.«

Lajšanje bolečine

Jarmila Trček Breznikar je odkrita, da je že Hipokrat je rekel, da je zdraviti bolečino božansko delo. »Še posebej bi to veljalo za glavobol, ki nas tako psihično kot fizično onesposobi. Pomagajo lahko sprostitev, nadzor nad jezo, pravilna drža telesa, zračenje prostorov, sončna očala, prav tako izogibanje hrani kot denimo močni kavi, močnemu rdečemu vinu, staranim sirom in čokoladi.« Za lajšanje blagih do zmernih glavobolov, ki niso prepogosti, so na voljo zdravila. Najpogosteje uporabljano in najbolj dostopno zdravilo za glavobol so analgetiki, zdravila za zdravljenje bolečine. »Za blage do srednje močne glavobole lahko jemljemo paracetamol ali nesteroidna protivnetna zdravila, vendar le deset dni. Predpis drugih zdravil je v presoji zdravnika. Opozorim naj, da je posledica čezmernega uživanja analgetikov lahko tudi glavobol, ki pa je izjemno trdovraten. Včasih je bolje malo potrpeti in prenašati bolečino, dokler je še vzdržna, kot pojesti polno pest protibolečinskih zdravil vsakič, ko se pojavi,« svetuje Jarmila Trček Breznikar.

Resno zdravstveno stanje

Kdaj glavobol lahko pomeni resnejše zdravstveno stanje? Alarmanten znak za čimprejšnjo strokovno pomoč je, če nastane nenadno, v nekaj minutah. »Prav tako, če ga spremljajo vročinska stanja, pri imunsko oslabelih, starejših ljudeh in bolnikih z že znanim karcinomom. Pa kadar so pridruženi dodatni nevrološki izpadi, denimo izpad vidnega polja, ohromelost okončin,« pove Jarmila Trček Breznikar.