Vsem dobro znana belo-zelena kapusnica (na bolje založenih tržnicah in trgovinah jo dobite tudi v različnih barvnih odtenkih, od rumene do vijolične) preseneča s pestro zastopanostjo svojih bioloških učinkovin. Poleg vitamina C in vitaminov skupine B vsebuje tudi približno dva odstotka lahko prebavljivih beljakovin in prav toliko ogljikovih hidratov. Dragocena pa je tudi zaradi obilice vlaknin.

Cvetača čisti sečila, poživlja krvni obtok in spodbuja prebavila k dobremu delovanju. Varovalno deluje na njihovo sluznico, poleg tega pa še bolj kot brokoli spodbuja tvorbo jetrnih encimov, ki skrbijo za telesno razstrupljanje. Je nepogrešljiva, če želite zdravo hujšati. 

Preberite še: Sarkopenična debelost: Očem skrita, a nevarna

Če ste jo v otroštvu zasovražili, je skrajni čas, da tej zelenjavi daste še eno priložnost, je namreč prava kameleonka. S pravim receptom še vedeli ne boste, da jeste cvetačo, vaše telo pa vam bo za to bolj zdravo sestavino še kako hvaležno. Kakšno pa je najbolje kupiti in pripraviti? 

Nakup 

Na tržnici po možnosti poiščimo ekološko pridelano cvetačo, še zlasti če jo nameravamo uživati v vsem njenem biološkem bogastvu, torej presno. Izbirajmo manjše, čvrste glave, saj so bolj hrustljave in sočne kot večje oziroma starejše. 

Priprava 

Cvetačo lahko grizljamo kar tako, morda v kombinaciji z majonezo brez jajc ali pa z gorčično ali čemaževo omako, pomakamo jo lahko tudi v humus. Še bolj pa tekne, če jo tanko narežemo in z njo obogatimo druge sezonske zelenjavne solate, npr. paradižnikovo, korenčkovo, kumarično, pa tudi solato iz rukole, zelene, radiča, itd. Kadar jo kuhamo, je bolj zdravo, da je ne prekuhamo (torej do mehkega ali »mrtvega«), ampak jo kvečjemu nekaj minut soparimo v mrežici nad malo vode. Samo tako namreč ohranimo večino njenih dragocenih bioloških učinkovin.  

Cvetača kot testo za pico

Potrebujemo: 500 g mlade cvetače, 2 jajci, 60 g mocarele za pico (takšne z manj vode, ki ni pakirana v slanici), 30 g parmezana. 

Priprava: Cvetači odstranimo liste, jo dobro operemo, prerežemo na dve polovici in odrežemo stržen. Odlomimo vse cvetove in jih stresemo v blender, kjer jih sesekljamo, dokler ne dobimo kašaste zmesi. Zmes je na tej točki še preveč vlažna, da bi jo uporabili za testo, zato jo zlijemo v ponev in na srednjem ognju popečemo, da se zmehča in izsuši. Nato jo stresemo na papirnate brisače in jo razporedimo v tanko plast ter pustimo 10-15 minut, da se nekoliko ohladi. Nanjo sedaj položimo še nekaj plasti papirnatih brisač in pritiskamo, da vpijejo še preostanek tekočine. 

Dobimo drobljivo zmes, ki jo stresemo v večjo posodo, ji dodamo dve jajci in obe vrsti sira ter dobro premešamo, da se vse sestavine med seboj pomešajo. Dobili smo testo, ki ga je potrebno le še speči, preden ga lahko obložimo z dodatki za pico. Cvetačno mešanico položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, jo sploščimo in oblikujemo v želeno obliko. V pečici, ki smo jo predhodno segreli na 200 °C ,pečemo 15-20 minut, dokler se ne obarva zlatorjavo. Nato jo vzamemo iz pečice, premažemo s pelati in obložimo z mocarelo ter ostalimi dodatki po okusu. Potisnemo nazaj v pečico in pečemo še 15 minut.  



Sladka cvetača z jabolki

Potrebujemo: 500 g mlade cvetače, 3 večja ekološko pridelana jabolka, 2 žlici limoninega soka, 3 žlice sveže oluščenih orehov.

Priprava: Cvetači odstranimo zunanje zelene liste in jo operemo. Prerežemo jo na polovico, odstranimo stržen, nato pa tanko nalistamo na strgalniku ali grobo sesekljamo. Jabolka operemo, osušimo, prerežemo na polovice in odstranimo peščišča. Narežemo jih na tanke rezine ali krhlje. Oboje damo v skledo, pokapamo z limoninim sokom in potresemo z grobo sesekljanimi orehi.

Cvetačni presni namaz 

Potrebujemo: 200 g mlade cvetače, 2 mesnata bioparadižnika, 200 g mladega korenčka, šopek peteršilja, morsko ali zeliščno sol.

Priprava: Oprano cvetačo nalomimo na cvetove, korenček operemo, ostrgamo in narežemo na večje kose, prav tako paradižnik. Peteršilj operemo in grobo narežemo. Pripravljeno zelenjavo stresemo v sekljalnik in solimo. Ponudimo z rezinami kruha. 

Cvetačni riž 

Preizkusite še nizkoenergijski riž iz cvetače, ki je priljubljen nadomestek v dietah brez ali z manj ogljikovimi hidrati. Recept najdete tukaj