Ta začimba naj bi imela podobne učinke kot antidepresivi
Kurkuma (Curcuma longa) je v tesnem sorodstvu z ingverjem, imenujemo pa jo tudi 'indijski žafran', 'rumeni ingver' in 'kitajske korenine'. Njeno prvotno rastišče so tropski gozdovi jugovzhodne Azije, danes pa jo gojijo na jugu Kitajske, v Indiji in Indoneziji. V evropski prostor so jo v preteklosti zanesli arabski trgovci.
Gre za trajnico, ki zraste do enega metra visoko, ima velike dekorativne liste ter belo-rumene cvetove. Uporaben del rastline so rizomi, torej podzemna stebla. Okus kurkume spominja na mešanico med ingverjem in pomarančo. Je blago pikantna in nekoliko grenka.
Najbolj zdravilna, če jo uživamo s poprom
Kurkuma vsebuje eterično olje in rumeno barvilo. V njej so tudi mangan, železo, vitamin B6, vlaknine in kalij. Ključna sestavina kurkume je kurkumin - zelo močen antioksidant s protivnetnimi učinki. Upoštevajoč njeno maso, so v kurkumi le trije odstotki kurkumina, zato nekateri, ki želijo izkoristiti njene zdravilne učinke, namesto uživanja kurkume raje uporabljajo izvlečke kurkumina.
Težava je, da se kurkumin zelo težko absorbira v krvni obtok. Za izboljšanje absorpcije je tako priporočljivo, da kurkumo uživamo skupaj s poprom, ki vsebuje piperin, snov, ki absorpcijo kurkumina znatno izboljša.
Z njo lahko obarvamo jedi, tkanino in pirhe
Kurkumo najpogosteje uporabljamo kot začimbo, dodamo jo namreč lahko rižu, slaščicam, maslu, siru, ribam, perutnini, mesu, omakam, omletam in podobnim jedem. Uporablja se jo tudi kot dodatek k nekaterim začimbnim mešanicam, kot je kari. Za uživanje je na voljo tudi kurkumino mleko.
Kurkuma se uporablja tudi kot naravno barvilo. Z njo lahko v rumeno obarvamo tkanine, vendar pa bo barva na soncu počasi bledela. Uporabimo jo lahko tudi kot barvilo za velikonočne pirhe. Če na embalaži živilskih izdelkov opazimo kodo E 100, to pomeni, da jim je bila dodana ta azijska začimba. Če kurkumo uporabljate v zdravstvene namene, naj bi na dan zaužili eno žličko te začimbe, ki pa naj bi jo razporedili na tri obroke.
PREBERITE ŠE -> Tako uživajte kurkumo, da boste imeli od nje največ koristi
Preprečuje krvne strdke in Alzheimerjevo bolezen
Že dolgo je znano, da ima kurkuma številne zdravilne učinke. V indijski tradicionalni medicini jo že tisočletja uporabljajo za zdravljenje raka, luskavice ter za dezinfekcijo ran in opeklin, poleg tega pa jo dodajajo nekaterim kozmetičnim izdelkom. Na Kitajskem z njo zdravijo virusni hepatitis.
Kurkuma naj bi pomagala izboljšati prebavo, pomembno vlogo pa naj bi igrala tudi pri čiščenju krvi in prebavil. Po njej naj bi bilo pametno poseči, če se želite znebiti kakšnega odvečnega kilograma, poleg tega pa naj bi zavirala rast rakavih celic. Pomagala naj bi pri zdravljenju luskavice.
PREBERITE ŠE -> So to umešana jajca? Ne, to je njihova veganska različica
Redno uživanje kurkume naj bi pomagalo upočasniti staranje. Ta azijska začimba ščiti jetra pred strupi in kemikalijami ter pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom. Pospeševala naj bi izločanje snovi v želodcu, katerih funkcija je zaščititi želodčne stene. Njeno eterično olje topi žolčne kamne. Kurkuma pomaga tudi pri zdravljenju artritisa.
Kurkumin lahko prispeva tudi k zdravju srca. Zmanjšuje namreč lepljivost trombocitov in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. V eni raziskavi je bilo ugotovljeno, da zmanjšuje možnost za pojav srčnega infarkta. Prav zato je ne bi smeli uživati v kombinaciji z zdravili proti strjevanju krvi, poleg tega pa njeno uživanje ni priporočljivo za nosečnice.
Kurkumin naj bi igral pomembno vlogo pri zdravju možganov. Pomagal naj bi izboljšati spomin in koncentracijo, sicer pa naj bi zaviral razvoj nekaterih možganskih bolezni, kot je Alzheimerjeva. S kurkumo si lahko glede na nekatere znanstvene raziskave pomagamo tudi pri zdravljenju depresije, saj je bilo ugotovljeno, da učinkuje podobno kot antidepresivi.