Svetovna zveza za srce (WHF, World Heart Federation), katere član je tudi Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, je pripravila tematiko za letošnji svetovni dan srca, ki nas sprašuje in nam pove, »kaj lahko v tem trenutku naredimo za zdravje svojega srca in za zdravje srca drugih«. Bolezni srca in ožilja ostajajo najpogostejši povzročitelj smrti na svetu. Letno zaradi njih prezgodaj umre 17,5 milijona ljudi, do leta 2030 pa naj bi se število povečalo že na 23 milijonov.

Če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek, lahko preprečimo vsaj 80 odstotkov prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja. 

Preprečimo 80 odstotkov prezgodnjih smrti

Prizadevamo si, da se do leta 2025 za vsaj 25 odstotkov zmanjša prezgodnja umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za njihov nastanek so visok krvni tlak, previsoke vrednosti holesterola, trigliceridov, sladkorja v krvi, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdravo prehranjevanje, stres. Bolj se moramo zavedati dejstva, da lahko preprečimo vsaj 80 odstotkov prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja, če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek.Hodimo za srce

Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra. Letos ga bomo zaznamovali že devetnajstič tudi v Sloveniji. Ostaja edinstvena priložnost za uvrstitev preprečevanja bolezni srca in ožilja v osrčje prednostnih nalog na področju zdravja in širše. Promocija skrbi za zdravje, zdravega načina življenja, bo tudi letošnje vodilo aktivnosti ob svetovnem dnevu srca. Izbrano geslo je Moje srce, tvoje srce. Kako bomo ohranjali zdrava in dolga življenja, pa bomo na naših prireditvah po Sloveniji sporočali slovenski javnosti: družinam, posameznikom, državni in lokalnim oblastem, podjetjem, šolam, vrtcem, zdravstvenim ustanovam in drugim: z javnozdravstvenimi prireditvami, kot bodo na primer osrednja prireditev v soboto, 29. septembra, od 9. do 13. ure na Prešernovem trgu, 21. Tradicionalni pohod za srce po Štukljevi poti in Andrijaničevi poti 8. septembra na Dolenjskem ter še drugi pohodi, pripravili bomo delavnice in predavanja o zdravem načinu življenja ter boleznih srca in ožilja, aktualne informacije v različnih medijih ter druge aktivnosti, ki so objavljene na spletni strani www.zasrce.si. Na njej je objavljena tudi zgibanka Svetovni dan srca z nasveti za zdrav način življenja in varovanje zdravja srca in ožilja.

Si bomo dali obljubo?

Naj bo svetovni dan srca naša priložnost za obljubo, obljubo za zdravo prehranjevanje, večjo telesno dejavnost, spodbujanje otrok k večji telesni dejavnosti, obljubo, da nikoli ne bomo začeli kaditi ali pa bomo nehali, ter za pomoč našim najdražjim, da bodo lahko živeli kar se da zdravo, lepo in dolgo.


* Mag. Nataša Jan, univ. dipl. biologinja, direktorica in vodja projektov pri Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije z znanjem in izkušnjami s področja preventive bolezni srca in ožilja ter promocije zdravega življenjskega sloga.