Krčne žile ali varice so v prvi vrsti nadloga žensk. Kako nastanejo, za kakšno povezavo z venami gre?

Razmerje med moškimi in ženskami je približno 1 : 3 v mlajših letih, s starostjo pa se razlika zmanjšuje. Pri ženskah povzročajo spremembe na venah hormonski vplivi pred menstruacijo, jemanje kontracepcije, nosečnost in nadomestna hormonska terapija. Kako so zgrajene naše vene, kako močne so njihova stena in zaklopke, je gensko pogojeno. Kadar so vlakna slabše grajena, se prej postarajo oziroma raztegnejo, vena se razširi, v njej zastaja kri in počasneje odteka. S širitvijo se vena zavijuga. Venske zaklopke pri zdravem človeku delujejo kot enosmerni ventil, ki prepušča kri proti srcu v eni smeri, pri obolelih venah pa se razmaknejo in ne tesnijo več.V kateri starosti se najpogosteje pojavijo krčne žilice in kdaj postanejo potencialno nevarne?

Razširjene vene vidimo pri posameznih deklicah že ob začetku pubertete – posebno če so krčne žile v družini – sicer pa pogosteje v nosečnostih oziroma po 50. ali celo 60. letu starosti. Poleg prej naštetih dejavnikov igra veliko vlogo tudi sedeč način življenja, posebno ko sedimo več ur skupaj s spuščenimi nogami ali celo v prisilnih položajih. Bolj ogroženi so tudi poklici, pri katerih stojimo na mestu, po možnosti ob dodatnem dvigovanju težkih predmetov.

Koliko ima prste vmes genska zasnova ter kako lahko proces vsaj malo zaustavimo že pri deklici?

Če ima bolezen ven eden od staršev, je pri potomcih možnost zanjo od 63 do 65 odstotkov, kadar imata oba starša težave, pa do 75 odstotkov.


Pri ženskah povzročajo spremembe na venah hormonski vplivi pred menstruacijo, jemanje kontracepcije, nosečnost in nadomestna hormonska terapija. Kako so zgrajene naše vene, kako močne so njihova stena in zaklopke, je gensko pogojeno.


Kateri so zunanji dejavniki oziroma škodljive navade in razvade, s katerimi še poslabšamo težave z venami?

Vsi položaji telesa, ko onemogočajo odtok krvi iz nog – prekrižane noge, pritiskanje nog ob rob stola ipd. – lahko stanje poslabšajo. Kadar se mišice goleni ne gibajo, kri v venah še bolj zastaja. Mišice na golenih in stopalih imenujemo tudi mišična črpalka, ki potiska kri v venah nog navzgor proti srcu. Ob dolgotrajnem sedenju zato svetujemo, da pod noge podložimo pručko, krožimo v stopalih, premikamo stopala in prste navzgor in navzdol; če stojimo, pa se zibajmo na prstih in petah. Ta aktivacija mišic je potrebna vsaj vsake pol ure, ob sedenju pa vstajanje in kratka hoja; zadostuje že nekaj korakov. Sicer pa svetujemo vsaj dve uri hoje na dan. Pri ljudeh, ki imajo razširjene vene, lahko njihovo stanje poslabšajo gretje nog, namakanje v vroči vodi, sedenje na grelnih telesih, sončenje v najhujši vročini.

Ali je bolj škodljivo dolgotrajno sedenje z nogami na tleh ali kratkotrajno sedenje s prekrižanimi nogami?

Noge nam same povedo, kaj potrebujejo, le prisluhnimo jim. To je t. i. hladno življenje – tuširanje s hladno vodo od prstov navzgor, nikoli izmenično hladno-toplo, plavanje ali hoja v hladni vodi, kot so morje, jezera, reke, olimpijski bazeni. Odsvetujemo savno. Pri ženskah, ki imajo pred nosečnostjo krčne žile, ali pri tistih, pri katerih so varice v družini, takoj ko izvedo, da so noseče, svetujemo nošnjo medicinskih kompresijskih nogavic, stopnje kompresije II; sicer se delijo v razrede od II do V. Preventivne nogavice svetujemo vsem, ki imajo težke, utrujene, nemirne noge ali krče. Ko noge pričnejo otekati, jih je treba najprej pravilno poviti, da se oteklina zmanjša, nato pa uporabiti medicinske nogavice kompresije II.Kako pomembno je, kakšno ležišče in vzglavnik imamo? Ali je pametno med spanjem oziroma počitkom stopala podložiti, da tako krvi v venah olajšamo pot nazaj do srca?

Ponoči, ko smo v vodoravnem položaju, nog ni treba privzdigniti, podlagati vznožja, pač pa svetujemo dvig čez dan, kadar koli in kjer koli je mogoče.

Priporočate tršo žimnico?

Trdota ležišča ne vpliva na težave z venami.