Venska tromboza ne izbira med spoloma in starostjo. Statistično prizadene večinoma starejše prebivalstvo oziroma, kot nam je pojasnila dr. Nina Vene, spec. interne medicine, pogosta je v primerih, ko pri bolniku pride do spremembe v strjevanju krvi, poškodb žilne stene ali upočasnjenega pretoka v venah. »To se zgodi po vseh večjih operacijah, predvsem po operacijah medenice in spodnjih udov, po operacijah hrbtenice, po večjih operacijah v trebuhu in po večjih poškodbah.«

Tveganje se poveča tudi ob zmanjšani pokretnosti zaradi bolezni, zlasti če oseba potrebuje zdravljenje v bolnišnici. Podobno velja tudi za daljšo mavčno imobilizacijo. Zato ti bolniki v času zdravljenja v bolnišnici, nekateri pa tudi še mesec dni po odpustu, prejemajo zdravila proti strjevanju krvi.

Tveganje za nastanek venske tromboze se poveča tudi v nosečnosti, po porodu in pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete.

Posebna skupina so tudi bolniki z rakom, ki so še posebej ogroženi v času kemoterapije.

»Povečana nagnjenost je lahko tudi dedna, ko gre za pomanjkljivo sintezo ali funkcijo naravnih zaviralcev koagulacije, tedaj se venske tromboze lahko pojavljajo pri več članih družine,« še doda dr. Nina Vene, ki opozarja na pomembnost hitrega diagnosticiranja. Kar pa ni vedno enostavno, saj so lahko znaki venske tromboze in pljučne embolije precej neznačilni, podobne težave lahko povzročajo tudi druge bolezni. »Zato se nemalokrat zgodi, da je pravilna diagnoza postavljena pozno ali celo prepozno. Zato je pomembno, da poznamo znake venske tromboze in pljučne embolije in predvsem, da pravočasno poiščemo pomoč.«Prepoznajte znake venske tromboze

O venski trombozi govorimo, kadar pride do zapore žil s krvnim strdkom. Ker so običajno v nogah, se tukaj tudi pojavijo prvi simptomi, ki so:

  • topa bolečina v nogah, ki je izrazitejša ob hoji,
  • otekanje noge,
  • koža na nogi je toplejša na dotik,
  • razširjene površinske vene.

Ker je pljučna embolija eden najtežjih zapletov pri venski trombozi, moramo prepoznati tudi njene znake, ki so:

  • zasoplost oziroma kratka sapa,
  • hitro dihanje,
  • bolečina v prsnem košu, ki se lahko poveča pri globokem vdihu,
  • hiter srčni utrip,
  • nenaden kašelj (včasih celo z izkašljevanjem krvi);
  • vrtoglavica, omotičnost in/ali izguba zavesti.

Venska tromboza in pljučna embolija prinašata visoko tveganje za pacienta.


Dr. Nina Vene je pojasnila nekaj največjih tabujev, ki so povezani z nastankom pljučne embolije.

Ali venske tromboze ne morem preprečiti

Zdrav življenjski slog je najpomembnejše vodilo pri preprečevanju marsikatere bolezni ali hujšega zapleta med zdravljenjem. In tako kot velja za druge bolezni, lahko na pojavnost venske tromboze vplivamo tudi z zdravim načinom življenja, pojasnjuje dr. Vene. To na kratko pomeni: več gibanja in čim manj sedenja. »Pri hoji in teku aktiviramo mišično črpalko, ki požene krvi po venah proti srcu. Ob manjšem zastajanju krvi je tudi možnost nastanka tromboze manjša.«

Dolgotrajno sedenje seveda ni priporočljivo, vendar ker veliko ljudi opravlja pisarniško delo za računalnikom, se priporočajo večkratne pavze, med katerimi poskrbimo za nekaj razgibavanja.

Tudi v primeru operacije in daljše bolezni, ki nas prisili k ležanju, je pomembno, da se čim prej vsaj delno spravimo v pogon. Da vstanemo iz postelje ali vsaj leže izvajamo vaje, s katerimi aktiviramo mišično črpalko.

Pomembne so tudi naše prehranske navade. Poskrbeti moramo za raznovrstno prehrano in zdrav vnos živil. To pomeni, da zmanjšamo vnos sladkorja in maščob. Debelost je namreč eden od pomembnih dejavnikov tveganja, še opozarja.


Kako je s tveganjem za vensko trombozo ob jemanju kontacepcijskih tablet

Marsikatero dekle se v strahu pred nastankom venske tromboze in posledično pljučne embolije boji kontracepcijskih tablet. Pa je strah upravičen?

»Kontracepcijske tabletke, ki vsebujejo estrogen, zvečajo tveganje za nastanek venske tromboze približno dvakrat. Kljub temu je tromboza in posledična pljučna embolija ob jemanju kontracepcijskih tabletk izredno redka, saj gre za mlajšo populacijo,« še pojasni dr. Vene Klun in pri tem poudari, da je dobrobit kontracepcijskih tablet v preprečevanju neželene nosečnosti pri večini žensk večja od tveganja za zaplete. »Kljub temu pa je pomembno, da so uporabnice kontracepcijskih tabletk z možnostjo nastanka venske tromboze in pljučne embolije seznanjene, poznajo simptome in znake bolezni, saj le tako lahko v primeru bolezni pravočasno poiščejo zdravniško pomoč.«

Venska tromboza v času covida je dobila nove razsežnosti

Tudi covidni bolniki so postali nova rizična skupina za trombotične zaplete. Vzrokov za nastanek strdkov je več, vsi pa še niso pojasnjeni. »Ob okužbi pride do sistemskega vnetnega odgovora s sočasno aktivacijo strjevanja krvi, ki poteka po različnih poteh, najpomembnejšo vlogo pri tem ima izločanje različnih citokinov. Hkrati pa virus tudi neposredno okuži in poškoduje endotelijske celice žilja ter tako pospešuje nastanek strdkov,« razloži dr. Vene in še doda, da so trombotični zapleti raznoliki, največ je venskih tromboz in pljučnih embolij.

Bolniki lahko utrpijo tudi arterijske tromboze in težko prepoznavne mikrotromboze, ki povzročijo zaporo drobnih žil prizadetih organov, predvsem pljuč, pa tudi drugih organov in pomembno prispevajo k napredovanju bolezni. Najbolj ogroženi so bolniki s težjo obliko bolezni, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. »Pri bolnikih, zdravljenih na neintenzivnih oddelkih, je pogostnost venske tromboze in pljučne embolije okoli 5 %, v intenzivnih enotah pa lahko doseže celo do 50  %.« Zato vsi ti bolniki prejemajo zdravila proti strjevanju krvi. Pri osebah z blagim potekom covida ogroženost za nastanek strdkov ni bistveno zvečana.

Ali se tromboza vedno zdravi v bolnišnicah?

Vensko trombozo vselej obravnavajo kot nujno stanje, saj je pomembno, da bolnik čim prej prejme ustrezno zdravljenje. »Nezdravljena venska tromboza se lahko kar pri polovici bolnikov zaplete s pljučno embolijo, ki je za bolnika lahko usodna,« hospitalizacija pa ni vedno nujna.

»Kadar potek bolezni ni zapleten, tromboze ne spremlja pljučna embolija in pridružene bolezni to dovoljujejo, se bolnik zdravi ambulantno in ne potrebuje sprejema v bolnišnico,« pojasnjuje dr. Vene Klun in pri tem še enkrat opozori tudi na pravočasno zdravljenje.

Vensko trombozo zdravijo z antikoagulacijskimi zdravili – to so zdravila, s katerimi zmanjšamo strjevanje krvi. »Katero zdravilo izberemo, je odvisno od bolnikovih pridruženih bolezni in stanj ter morebitnih zadržkov za posamezna zdravila. Na začetku so bolniki lahko zdravljeni z injekcijami ali izjemoma celo z infuzijo antikoagulacijskega zdravila, bolj pogosto pa takoj po postavljeni diagnozi začnemo zdravljenje z antikoagulacijskimi zdravili v tabletah.«


Vsebina, nazori in mnenja, vsebovana v članku, so izražena s strani avtorja in so bila podana neodvisno od stališč podjetja Pfizer ter ne predstavljajo nujno stališča podjetja Pfizer in institucije, kjer je avtor zaposlen.

Naročnik vsebine je podjetje Pfizer