Katerim priporočilom naj sledimo vsak dan za čim manjšo obremenitev organizma z odpadnimi snovmi?

Najprej je pametno v telo vnašati čim manj strupov. Če je le mogoče, jejmo ekološko pridelano hrano. Če nam ne uspe, potopimo sadje in zelenjavo v vodo, ki smo ji dodali dve žlici kisa ali žlico sode bikarbone. Tako delno odstranimo pesticide. Velik problem pri zastrupljanju telesa je plastika, zato čim manj posegajmo po plastični embalaži. Mislim, da vsi vemo, pa vseeno naj ne bo odveč opozorilo, da hrane nikoli ne pogrevamo ali odmrzujemo v plastični embalaži. Plastika vsebuje hormonske motilce in ti se s segrevanjem vsrkajo v hrano. Pri vsakodnevnem razstrupljanju je pomembna tudi voda. Na 25 kilogramov telesne teže je treba popiti liter vode ali zeliščnega čaja. Začnimo zjutraj na tešče s šestimi decilitri vode in pol, potem pa vsako uro popijmo kozarec. Občutno bolje se bomo počutili, če več pijemo. Saj poznamo sistem pralnega stroja, kajne?! Lahko kupimo najboljši pralni prašek, vendar brez vode perilo ne bo oprano. Prav tako je pri telesu – osnova je voda.

Razstrupljanje telesa poteka dopoldne, zato je pomembno, kaj zvečer jemo, saj samo tako poskrbimo, da bodo dragocene hranilne snovi prišle do jutra v celice.


Katerim naravnim razstrupljevalcem naj dajemo prednost v siceršnji vsakodnevni prehrani, da se celice hitreje znebijo strupenih odpadkov?

Ključni element pri razstrupljanju telesa je kalcij. Nase namreč veže kisline in jih spreminja v soli, ki se izločijo prek ledvic in mehurja. Kalcija dnevno potrebujemo vsaj 1000 mg; da se veže, potrebujemo še magnezij (vsaj 500 mg oziroma morata biti v razmerju 2 proti 1 v korist kalcija), vitamin D3 in vitamin C. Poleg tega priporočam uživanje kozjega mleka. Ena skodelica kozjega mleka je bogata z vitaminom D; kar šest mikrogramov ga ima! Vsebuje tudi kalcij in magnezij, ki sta potrebna za razstrupljanje telesa. Da se razumemo – gre za skodelico mleka, ki ni prekuhano, ki ni »tovarniško« obdelano in je ekološko pridelano.

Če se iz katerega koli razloga ne odločimo lotiti korenitega čiščenja telesa z občasnim večdnevnim postenjem, menda naredimo kaj dobrega zase tudi z enodnevnim sadnim ali zelenjavnim dnevom, kajne? Ali v procesu razstrupljanja koristijo zeliščni čaji?

Zamislimo si grobo krtačo. Sestavljajo jo osati – kordabenedikta, pegasti badelj, bodeča neža –, ki čistijo telo, predvsem jetra, in vanj vnašajo silicij. Mineral vpliva na prenos informacij, obrambni mehanizem in obnovo. Pomaga pri razstrupljanju telesa in obnovi tkiv. Grobo krtačo za notranje organe je pametno uporabljati takrat, ko čutimo, da nimamo prave energije in ko so za nami praznično obložene mize in je bilo vsega dobrega preveč. T. i. metla – regrat, smilj, oves, rman, zelena, peteršilj, bela omela – fino prečisti vse notranje organe. Vsa zelišča uživamo dnevno, bogata so s silicijem, vsebujejo grenčine in veliko selena, kalija ter drugih vitaminov in mineralov. Pomagajo pri odvajanju strupov iz telesa, čiščenju jeter in žolča ter čiščenju črevesja. Tretja je t. i. fina metlica. Zlato rozgo, tavžentrožo, šentjanževko, lakoto prav tako uporabljamo vsak dan. Vsi cvetovi spominjajo na sonce in prenašajo sončno energijo v vsako celico našega telesa. Če jih namočimo v olivno olje in jih damo na sonce, se prenese sončni hormon, vitamin D3, v vsako celico telesa.



Omenili ste oves. Zakaj je žito tako dragoceno?

Oves res prečisti – kot metlica pomete po obremenjenih jetrih, ledvicah, pri oslabljenem delovanju trebušne slinavke (pri sladkorni bolezni) in obremenjenem črevesju. Čaj iz njega je priporočljiv za ljudi, ki imajo težave s povišanim holesterolom in trigliceridi, ker pomaga čistiti žolč in jetra. Oves vsebuje aminokisline, ki so osnovni »gradbeni material« za imunski sistem, hormon sreče, rastni hormon, hormon, ki topi obloge okrog trebuha itd. Vpliva na rast in razvoj, prirast mišičnega tkiva, pospeševanje obnove med spanjem, psihično stabilnost v stresu, boljši spomin in večjo motivacijo.

Minka, ali vas telo kdaj pokliče k intenzivnemu razstrupljanju posameznih organov in telesa?

Pred leti sem prišla na idejo, da bom šla na zelenjavni in sadni post – da se razstrupim. Odločila sem se za enotedenski post. To sem storila prvič in zadnjič. Zakaj? Nisem si vzela dopusta. Delala sem s polno paro in seveda mi je zmanjkalo hranil, kar se je najprej poznalo na nestrpnosti do ljudi. Postala sem zadirčna, zoprna, utrujena. Shujšala, ne, shirala sem za dva kilograma. Tako, kot sem se lotila prečiščevanja, ne bi več ponovila. Prvič, ker prazna vreča ne stoji pokonci. Drugič, če želim, da se bo moje telo razstrupilo, potrebuje aminokisline – sirotko, jogurt ali kefir in kakovostno zelenjavo, ki vsebuje žveplo in druge minerale. Nič nimam proti temu, da kakšen dan manj jemo, sploh nezdrave hrane, tudi sama enkrat na teden jem zelo malo ogljikovih hidratov. Vsak dan pijem zeliščni čaj. Zlata rozga je moja prijateljica. Je pa še nekaj, v kar verjamem, ko gre za zdravje. To je pozitivno mišljenje. Do sebe in do drugih sem blaga. To sicer ne pomeni, da ljudje lahko stopajo po meni, ampak da izražam svoja čustva in dovoljujem, da so drugi to, kar so. Tudi kakšnemu človeku dovolim, da odide iz mojega življenja. Če ne gre, pač ne gre. To ne pomeni, da je nekdo slab, pomeni samo to, da imam sama sebe dovolj rada, da se ne zapletam v drame drugih ljudi. Povedati želim, da mislimo s svojo glavo in svobodno odločimo, kam bomo usmerili svojo energijo. Lahko se ves dan v mislih prerekamo z osebo, ki nas je prizadela, lahko vsem razlagamo, kaj nam je nekdo storil – ali pa gremo naprej. Tista osebo bo bržkone imela težave tudi jutri, čez mesec ali leto. Drugih ne moremo spremeniti, lahko pa sebi dovolimo, da mirno stopimo čez »kamen na poti« in se ne zapletamo brez koristi.