To je ročna masaža, ki zdravi celulit tam, kjer je. Pionirka anticelulitne terapije ob jubileju dopolnjuje svoje delo z dodatno vsebino, in sicer celovitim programom sprostitve in dobrega počutja – daleč od ponorelega sveta. Sredi narave, ki je že sama po sebi blagodejna. 

Imate zdravstveno izobrazbo, ste diplomirana babica in zdravstvena maserka, a vaš studio za nego telesa in zdravo življenje Aquarius slovi po učinkovitih ročnih masažah, ki odpravljajo celulit. Razvili ste jo po svoje, kajne?

Ko sem se začela izobraževati, celulit ni bil obravnavan kot zdravstvena težava in izvedbo masaže sem si drugače predstavljala od pridobljenega teoretičnega znanja. Masažo sem videla kot celoto. Če se ozrem nazaj, sem imela srečo, da se nisem takoj po koncu šolanja začela posvečati masažam, ampak sem se ob delu nenehno izobraževala. Vrsto let sem delala na psihiatričnem oddelku pediatrične klinike, na področju anoreksije pri mladih, in tudi iz tega znanja sem, ko sem se odločila za spremembo, izhajala. 

Na učinek moje masaže me je prvič opozorila ženska, ki sem jo masirala po prometni nesreči. A vse, kar je bilo meni pomembno, je bil individualni pristop in moje roke so točno vedele, kako lahko najbolj pomagajo – nisem masirala po pravilih, če lahko tako rečem. Sprva se mi je zdelo, da sem se po naključju začela posvečati odpravljanju celulita z masažo, dokler se nisem nekoč pogovarjala z mamo, ki se je spomnila, kako sem kot deklica masirala sorodnico – s hojo po njenem hrbtu. Tega se ne spominjam, bila sem še čisto majhna. Masaža mi je torej usojena pa tudi moja stara mama je bila zdravilka. Je moja vodnica, moj angel, ki je vedno na moji strani in me vodi skozi življenje. 

Drugače kot zdrava maščoba, ki se nabira po telesu in izgoreva z dieto in telesno aktivnostjo, se celulit ne aktivira v ponoven proces metabolizma. Povedano drugače: telo ga ne more še enkrat pokuriti, ker je odpadek. Odpadek ne more nahraniti celic. Tako ne gre. Zato proti celulitu ne učinkujeta ne dieta ne fizična aktivnost. 

V začetni fazi nastanka celulita se na koži ne vidi nič. A če tkivo stisnemo in ima pomarančast videz, je to že znak, da nekaj ni v redu. Prav je, da smo ženske občutljive in se ne sprijaznimo s to trdovratno nadlogo, ki najbolj prizadene boke, stegna in zadnjico, saj je mogoče vzrok številnih tegob, denimo bolečin v hrbtenici in sklepih, občutka težkih rok in nog ter kožnih sprememb.

Vsa svoja občutenja sem strnila v premislek: »Skupaj smo se rodili, če lahko duši in telesu rečemo – mi. Z duhovno rastjo tudi telesu nudimo bogatejši in lepši videz. Lepota telesa nas v svoji hvaležnosti imenuje za svojega boga.« To je odgovor na vprašanje, zakaj nas celulit bremeni. Velika večina žensk si v resnici želi, da bi bilo njihovo življenje bolj kakovostno. Mislim, da smo zdaj prišli v obdobje, ko moraš misliti tudi nase. Ko misliš nase, hkrati daješ. 


Povejte, kako lahkotni ali težki so koraki, s katerimi stopamo skozi življenje?

To, kakšne noge nas nosijo, ni samo estetski problem, bistveno je, da je vezivno tkivo na nogah polno koncentriranih odpadnih snovi. Kaj je celulit? Ob tem takoj vizualiziramo videz kože, jaz pa sem želatini podobno snov »videla od spodaj«. K celulitu je nagnjena večina žensk zaradi hormonskih sprememb – domnevamo, da predvsem zaradi presežka estrogena – in zmanjšanega limfnega delovanja, k čemur dodatno pripomorejo slabe prehranjevalne navade in nezdravo življenje. 

Drugače kot zdrava maščoba, ki se nabira po telesu in izgoreva z dieto in telesno aktivnostjo, se celulit ne aktivira v ponoven proces metabolizma. Povedano drugače: telo ga ne more še enkrat pokuriti, ker je odpadek. Odpadek ne more nahraniti celic. Tako ne gre. Zato proti celulitu ne učinkujeta ne dieta ne fizična aktivnost. Če ne bi pri anoreksičnih dekletih videla celulitičnih nabreklin na predelih pod kožo – podkožne maščobe ni bilo –, se verjetno z anticelulitno masažo ne bi ukvarjala. 

Anatomija celulita Foto: BlueRingMedia/SHutterstock

Celulit torej ni navadna maščoba. Kaj je v vezivnem tkivu v podkožju, da je najučinkovitejša ročna masaža?

Odpadne snovi in strupi, ki se z maščobo in vodo nabirajo v kepastih žepkih pod kožo, tvorijo celulit. V procesu metabolizma se celice prehranjujejo, limfa odplavlja odpadne snovi, da ne zastajajo v telesu. Če zastaja, se odpadne snovi posedajo in nalagajo, strnejo v kepice in posledica je celulit, ujet v vezivno tkivo. Nabira se počasi – na nastanek prav tako vplivajo stres, dolgo sedenje s prekrižanimi nogami, premalo in tudi preveč intenzivna vadba. Da, imajo ga tudi športnice. 

Celulit je velik problem, seveda je, ker ga ne odpravljamo, tako kot je treba. Če tretma ni strokovno in kakovostno narejen, si lahko celo škodujemo. Moja masaža je učinkovita, ker zdravi celulit tam, kjer nastaja. Terapijo sem razvila s prakso, obravnavo prilagajam zahtevam vsakega dela telesa in strukturi blazinic, nabreklin in izboklin. Velikokrat rečem, da se ukvarjam z nakopičeno odpadno snovjo, ki se je ujela v kepaste žepke pod kožo. Ona je tista, ki je med masažo z mano. Z njo se družim. Mnogokrat mi zadovoljne stranke po končani anticelulitni negi rečejo: »Slavica, vi ste peta dimenzija.« Nisem, verjemite mi. Sem ego, odgovarjam, ampak ego, ki je srečen, ko premaga celulit. Vedno ko stranka stopi v salon, ji rečem: »Celulit ni več vaš problem, zdaj je moj.« 

Sem proti močnim masažam – s celulitom se moraš družiti. Dobesedno tako, kot bi tajal kepe ledu. S pritiskom stimuliram naravno čiščenje telesa tako, da z rokami zaobjamem vezivno tkivo z nabranimi odpadnimi snovmi, skupek mehčam in dvigujem proti površini. Ker se izboljša mikrocirkulacija, se razkrojeni odpadki po limfnem sistemu lahko izločijo iz telesa. 

In z rokami razkrajate v tkivo ujete toksične snovi, kajne?

Masažo seveda individualno prilagajam specifičnim potrebam telesa oziroma nastalega stanja. Odpravljanje je odvisno od stopnje razvitosti celulita. Prvi tretmaji so pomembni – odpravljati začnem nazadnje nastali celulit in napredujem k starejšemu, dlje naloženemu, ki je ujet v nižjih plasteh vezivnega tkiva – a še bolj bistveno je, kaj sama pri tem doživljam. Kot bi z rokami občutila kepe ledu, ki jih s pritiski, glajenjem in gnetenjem tajam. Sem proti močnim masažam – s celulitom se moraš družiti. Dobesedno tako, kot bi tajal kepe ledu. S pritiskom stimuliram naravno čiščenje telesa tako, da z rokami zaobjamem vezivno tkivo z nabranimi odpadnimi snovmi, skupek mehčam in dvigujem proti površini. Ker se izboljša mikrocirkulacija, se razkrojeni odpadki po limfnem sistemu lahko izločijo iz telesa.