Kako to, da ob menjavi letnega časa tarnamo o pomanjkanju energije, utrujenosti, brezvoljnosti?

Če pogledamo znake pomanjkanja vitamina D3, ki ni vitamin, ampak hormon – kot so slabši vid in vonjanje, premalo solzne tekočine ter suhe in rdeče oči, suha in srbeča koža, pogosta vnetja sluznic, zmanjšano delovanje trebušne slinavke, ki vodi v nenehno željo po sladkem, psihične motnje, kot je depresija, pojav različnih bolezni, vezanih na imunski sistem, povečane težave s srcem, visokim pritiskom, pojav metabolnega sindroma, nenadno pridobivanje maščobe, predvsem v predelu trebuha, nepravilno delovanje nadledvične žleze in preburno odzivanje na stres – lahko trdimo, da vodi v kopico težav z zdravjem. Nismo še bolni, opažamo pa, da nam peša življenjska energija. Avtor knjige Čudežni rezultati zdravljenja z ekstremno velikimi odmerki vitamina D3 Jeff T. Boweles navaja: »Če imate, kot večina ljudi, kronično nizko raven vitamina D3 vse leto in verjetno vse življenje, boste najverjetneje postali depresivni, debeli, zboleli boste in imeli poškodbe, ki se nikoli ne bodo pozdravile.«

Če bi izbirala zase, bi najprej vzela omego-3 in vitamin C, nato D3 in silicij. 

Seveda se samo dobro utrjen organizem laže upira tako občasnim neugodnim vremenskim razmeram kot škodljivim mikrobom, kajne? Vas lahko prosim za nekaj namigov, kako poskrbeti zase?

Telo je vedno samo kazalnik našega stanja. Prvi je stres. Ali je možno, da kakšno t. i. nujno dejavnost prestavimo ali odpovemo?! Danes moramo biti na petih krajih hkrati. Preobremenjenost je velik problem, tudi pri otrocih. Za začetek bo dovolj, da se umirimo. Enkrat na teden bi res morali izpreči in nič ne delati. Vem, da je za mnoge to zelo težko, ker so tako zelo vpeti v dnevne dejavnosti, da bi bil dan prekratek, tudi če bi imel 30 ur. S katero nogo vstanete zjutraj? Ali vsak dan vstanete z levo nogo, kot radi rečemo? Mogoče je vaša navada, da ste vedno raztreščeni. Jutro je izredno pomembno za dober dan. Leta izvajam jutranji obred – vrelec mladosti. Če se zjutraj nadiham svežega zraka, bo ves dan šel drugače, predvsem pa je pomemben občutek, da smo sebe postavili na prvo mesto. S tem dajemo zgled tudi otrokom – človek, ki zna poskrbeti za svoje zadovoljstvo, prinaša sončno energijo med ljudi.Kaj menite o tem, da si nekateri pomagajo s prehranskimi dopolnili, kot je denimo koencim Q10, ki je za delovanje celic vitalnega pomena in mu nekateri pravijo eliksir mladosti, ali maščobne kisline omega-3, ki naj bi pripomogle k hormonskemu ravnovesju? Je kaj na tem?

Je. Dejstvo je, da prazna vreča ne stoji pokonci. Če smo hranilno podhranjeni, občutimo utrujenost, zdravstvene tegobe pa nas začnejo pestiti, ko se menjajo obdobja v življenju. Vsak dan priporočam dodatek ribjega olja omega-3, vitamina C, ki je aktivator presnove in posledično aktivator energije, ter dodatek vitamina D3. To so tri hranila, ki jih s hrano in soncem v mrzlih mesecih ne moremo vnesti v telo, vsaj ne dovolj. Če si lahko privoščite, pa vsekakor priporočam še dodatek vitaminov B, ki vplivajo na izdelavo Q10 – encima, ki je ključen za zdravje srca in ožilja.

Ali je res, da koencim Q10 deluje preventivno in zdravilno tako, da povečuje odpornost organizma proti številnim boleznim oziroma zavira njihovo nastajanje?

Koencim Q10 je pomemben. Zmanjšuje tiha vnetja na celični bazi, vendar sem še bolj kot o Q10 prepričana o moči vitamina D3 in silicija. Če bi izbirala zase, bi najprej vzela omego-3 in vitamin C, nato D3 in silicij.Razložite nam več o njem. Ali v telesu lahko nastane resno pomanjkanje in kaj to potem pomeni?

O siliciju se ne sliši skoraj nič, pa bi se moralo. Je najpogostejši mineral v zemeljski skorji. Tudi naše telo brez njega ne zmore pravilno delovati – pojavljajo se vnetja sluznice, vnetja sklepov, težave s spominom, nihanja razpoloženja. Če uživamo polnovredno hrano – veliko zelenjave, ki je »videla« zemljo, ga dobimo s hrano. Bolj ko posegamo po umetni hrani, manj ga dobimo (seveda tudi manj vitaminov skupine B ter drugih mineralov), bolj smo sesuti – tako psihično kot fizično. Silicij je 14. element periodnega sistema in je med aluminijem in fosforjem. Aluminij je kovina, fosfor pa nekovina. Silicij ima nekatere lastnosti kovin in nekatere lastnosti nekovin, zato ima lastnosti obeh. V človeškem telesu ga je od pet do sedem gramov, je v vsaki celici, v vsakem tkivu. Vpliva na prenos informacij, obrambni mehanizem in obnovo. Deluje na osnovno delovanje celice, ščiti in pomaga pri komunikaciji celic ter krepi moč in zmogljivost celic. Je ključni vezni člen pri vezavi kalcija v telo, obnovi sluznic in veznih tkiv, razstrupljanju telesa in moči imunskega sistema. Celična presnova ne more delovati optimalno, če nam primanjkuje silicija. Z leti se njegova količina zmanjšuje.