ČRNI SUPERSADEŽ

Robide: najboljši vir antioksidantov, vsebujejo to izredno zdravilno snov

Jagodičevje velja za zelo zdravo sadno skupino, v kateri en sadež še posebno blesti. To so skromne robide, katerih črna barva v sebi skriva izjemno dragoceno spojino.
Fotografija: Zdravilna moč robid izvira iz njihovega črnega barvila - antocianinov. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zdravilna moč robid izvira iz njihovega črnega barvila - antocianinov. Foto: Shutterstock

Človek že tisočletja nabira in zoba robide, saj se je ta nezahtevna rastlina, ki za rast ne potrebuje veliko, hitro razširila po vsem svetu. Njena domovina naj bi bila Armenija, a danes različne sorte najdemo na vseh kontinentih. Pri nas in v Evropi v naravi pogosto najdemo divje robidovo grmičevje, katerega sadeži so prav tako užitni. 

Robide so cenili že naši predniki v antiki, poleg uživanja plodov pa so v tradicionalni medicini za zdravljenje uporabljali tudi robidove liste, s prevretkom so blažili predvsem želodčne težave, denimo čir na želodcu. Danes robide znova dobivajo na veljavi, saj znanstvene raziskave razkrivajo njihove neverjetne učinke na zdravje, zaradi katerih jih upravičeno imenujejo tudi superživilo. 

Zakaj so robide tako zdrave? 

Robide vsebujejo celo paleto dragocenih hranilnih snovi. V njih najdemo kar deset mineralov: kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, natrij, cink, selen in baker; in vitamine C, K, E in B-kompleksa (predvsem B4 in B9 ali folno kislino). 

C-vitamina, ki je močan antioksidant in krepi imunski sistem ter ščiti pred nastankom kroničnih bolezni, vsebujejo toliko, da skodelica robid pokrije kar polovico dnevnih potreb odrasle osebe po tem vitaminu. Skoraj v enaki količini pa premorejo tudi vitamina K, ki je nujen za zdravo kri, močne kosti in varuje pred škodljivimi prostimi radikali. 

Vitamini B in E so v robidah zastopani v manjši količini kot C in K, vendar še vedno dovolj, da je smiselno robide vključiti v prehrano, če ste noseči (saj vsebujejo folno kislino), ali če želite ohraniti mladostno kožo – vitamin E namreč zavira njeno staranje. 

Robide so najbolj okusne in zdrave, ko so sveže obrane. Če jih že morate kupiti, izberite zamrznjene. Foto: Shutterstock
Robide so najbolj okusne in zdrave, ko so sveže obrane. Če jih že morate kupiti, izberite zamrznjene. Foto: Shutterstock

Skodelica robid pokrije tudi kar 40 odstotkov dnevne potrebe po manganu, mineralu, ki se ga ne omenja pogosto, a je nujen za pravilno delovanje naših možganov, če ga ima telo premalo, obstaja namreč večje tveganje za nastanek epilepsije. 

Robide so tudi odlično živilo za vse, ki pazijo na kilograme, saj imajo zelo malo kalorij, samo okrog 40 na 100 gramov, to pa zato, ker so v več kot 80 odstotkih sestavljene iz vode, nekaj malega ogljikovih hidratov in vlaknin. 

Za tako majhen sadež robide pravzaprav vsebujejo presenetljivo veliko vlaknin, ki so nujne za zdravo presnovo, pomagajo pa tudi uravnavati krvni sladkor in nižati holesterol v krvi. Še več, študija iz leta 2013 je celo pokazala, da vlaknine vplivajo na zdravje srca - ljudje, ki jih niso uživali dovolj, so namreč imeli večje tveganje za nastanek srčnih bolezni. 

PREBERITE ŠE -> Tako zdrave so maline in zakaj bi jih morali jesti pogosteje (predvsem ženske)

Čudežni antocianini 

Zavidljiv hranilni profil torej, a to še ni vse. Verjetno najbolj dragocena sestavina robid so polifenoli, močne rastlinske spojine, ki, glede na izsledke znanstvenih raziskav, igrajo veliko vlogo pri ohranjanju zdravja in preprečevanju hudih bolezni. 

Polifenoli delujejo kot antioksidanti, saj celice našega organizma ščitijo pred oksidativnim stresom in zmanjšujejo vnetje v telesu, kar je pogosto razlog za nastanek kroničnih bolezni. Še več, robide naj bi polifenolov vsebovale toliko, kot noben drug sadež, zaradi česar so si prislužile oznako kot ene največjih naravnih virov antioksidantov. 

Pri preučevanju robid so radovednost znanstvenikov še posebno vzbudili antocianini, vrsta polifenolov, ki daje robidam značilno črno barvo. Raziskave so doslej pokazale, da imajo antocianini izjemen biološki potencial, saj človeško DNK ščitijo pred poškodbami, zmanjšujejo tveganje za nastanek raka (predvsem ustne votline, grla in debelega črevesja), preprečujejo nastanek srčno-žilnih bolezni in diabetesa ter ohranjajo zdrave možgane in izboljšujejo kognitivne funkcije. 

Poleg tega imajo antocianini tudi izjemne antivirusne ter antibakterijske lastnosti. Doslej so znanstveniki dokazali, da delujejo proti celi vrsti škodljivih bakterij in virusov, denimo proti bakterijam, ki povzročajo pljučnico, vnetja sečil in vnetje zob, E. coli bakterijam, koronavirusu, virusu herpes simplex in virusu prašičje gripe. Ena izmed raziskav je tudi pokazala, da lahko s topičnim nanašanjem ekstrakta iz robid pozdravimo izbruhe herpesa na obrazu. 

Nabiramo samo tiste sadeže, ki nam ob dotiku ostanejo v dlani, če jih moramo vleči in trgati, še niso dovolj zreli in prekisli. Foto: Shutterstock
Nabiramo samo tiste sadeže, ki nam ob dotiku ostanejo v dlani, če jih moramo vleči in trgati, še niso dovolj zreli in prekisli. Foto: Shutterstock

Kje jih kupiti? 

Zdaj, ko veste, kako zdrave so robide, si jih le privoščite. Najbolj bogate s hranilnimi snovmi pa tudi okusne so seveda sveže obrane, zato se splača na vrtu (če ga imate), zasaditi vsaj en grmiček. Obstajajo tudi mini sorte, ki jih je mogoče gojiti v cvetličnem loncu na balkonu. 

Včasih sveže sicer najdemo na trgovskih policah, a so pripeljane iz daljnih krajev, obrane še ne dovolj zrele, da se ne pokvarijo prehitro. Takšne nimajo najboljše hranilne vrednosti, zato jih raje preskočite. Ker so izredno nežne in občutljive, hitro splesnijo, včasih že v trgovini, tudi ko jih nabiramo doma, pa tega ne počnemo na zalogo, ampak jih sproti pojemo. 

PREBERITE ŠE -> Najcenejša in najbolj okusna športna pijača: Izotonik iz robid in grozdja 

Če vam je domače robidovje namenilo bogato letino, lahko sadeže tudi zamrznete, v takšni obliki jih lahko hranite več mesecev in jih dodajate smutijem in pečenim dobrotam. Težje pa boste z njimi okrasili jedi, saj stopljene ne držijo več dobro svoje oblike in postanejo tekoče. 

V trgovini je tudi najbolje kupiti zamrznjene robide, imajo jih le v dobro založenih centrih, pri tem pa naj vas ne preseneti njihovo srbsko ali madžarsko poreklo, saj sta ti dve državi največji pridelovalki robid v Evropi, Srbija jih za izvoz vzgoji kar 90 odstotkov. 

PREBERITE ŠE -> Presneto dobra čokoladna torta z robidami

Semena prav tako zdrava 

In še ena zanimivost za konec, čeprav imajo robide podobno kot maline drobna semena, njihova številnost zmoti marsikoga. Kdor iz njih kuha marmelade, jih rad prepasira, da odstrani neljuba zrnca, a je to velika škoda. V semenih robid so namreč dragocene maščobe omega-3 in omega-6, zato jih brez slabe vesti pojejte. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte