Letošnji svetovni dan osteoporoze je potekal pod geslom To je osteoporoza in opozarja, da ima bolezen zelo konkretne posledice: zlome, bolečine in izgubo samostojnosti. Ali sporočilo nagovarja tudi družine obolelih?

Svetovni dnevi so bili posvečeni najrazličnejšim temam, med drugim pomenu gibanja, prehrani, zgodnjemu odkrivanju bolezni, dejavnikom tveganja, osteoporozi pri moških, preprečevanju zlomov. Z letošnjim sporočilom želimo opozoriti, da osteoporoza ni samo bolezen posameznika, ampak lahko njene posledice prizadenejo vso družino. Poudarek je na zgodbah ljudi z vsega sveta, tudi iz Slovenije, ki živijo z njo. V ospredje je postavljena neposredna vez med to tiho boleznijo in zlomi kosti, ki pogosto prinašajo bolečino, invalidnost in izgubo neodvisnosti. Ob tem ne gre zanemariti medgeneracijskih posledic, bolezen namreč močno vpliva na družinske člane, ki neredko nosijo breme oskrbe. 

Foto: Minerva Studio/Shutterstock

Za katere ženske je osteoporoza, ki je posledica zmanjševanja kostne mase, zaradi česar kost postane porozna, krhka in lomljiva, največje tveganje?

Dejavniki tveganja za razvoj osteoporoze in njenih posledic zlomov so različni. Na nekatere ne moremo vplivati – starost, spol, rasa, osteoporoza v družini, zgodnja menopavza, hipogonadizem pri moških, bolezni in zdravila, ki vodijo k osteoporozi. Na nekatere pa lahko vplivamo sami: kajenje, pretirano uživanje alkohola, neuravnotežena prehrana (s premalo kalcija, vitamina D in beljakovin), nezadostna telesna dejavnost, majhna telesna teža in nizek indeks telesne mase. Večje tveganje je pri drobnih ženskah, ženskah s premajhno telesno težo, ženskah, ki si izgubile menstruacijo pred 45. letom ali jim je izostala za več kot eno leto, ki se nezdravo prehranjujejo in pozabijo na pomembnost gibanja. 


Kdaj je čas za prvo meritev mineralne kostne gostote?

O odločitvi se je najbolje posvetovati z družinskim zdravnikom. Pri osteoporozi se bojimo predvsem posledic zlomov, ki niso odvisni samo od nizke gostote kosti, izmerjene na denzitometru, temveč tudi od kakovosti kosti. Po podatkih se polovica zlomov zgodi v območju osteopenije, zato je bil tudi v slovenske smernice za zdravljenje in preprečevanje osteoporoze uveden računalniški model FRAX. Pripomoček na podlagi vnesenih dejavnikov tveganja izračuna verjetnost za zlom v naslednjih desetih letih. Vprašalnik je dostopen na spletu. Po smernicah je treba zdraviti ljudi, ki imajo desetletno tveganje za osteoporotične zlome večje od 20 odstotkov in tveganje za zlom kolka večje od pet odstotkov. Na spletni strani Zveze društev bolnikov z osteooprozo Slovenije je med koristnimi podatki objavljen tudi enominutni test tveganja za osteoporozo in 19 odgovorov na vprašanja bo pokazalo, ali ima posameznik višje tveganje za osteoporozo in zlom pri vsakodnevnih dejavnostih.