Za informacije iz prve roke smo prosili Igorja Jarkoviča s kmetije Jarkovič iz Krške kotline, kjer med drugim pridelujejo tudi ta posebni sadež, ki ga lahko kupimo v trgovski verigi Mercator, na tržnici in v nekaterih drugih prodajalnah z živili. Po Jarkovičevi razlagi andska jagoda raste v obliki enoletnega grmička, majhni oranžni oziroma rumeni plodovi pa so podobni češnjevim paradižnikom, le da so oviti v papirnato lupinico. Na paradižnike prav tako spominja prijeten sladkast okus, v katerem lahko zaznamo tudi osvežilno slastnost ananasa.

Za čiščenje ledvic

Andska jagoda po vsem svetu velja za izjemno zdravo. »Znano je, da vsebuje veliko vitaminov in jo zaradi teh lastnosti priporočajo za krepitev imunskega sistema ter proti prehladom in virozam,« pravi Igor Jarkovič. Plodovi, katerih uživanje v zmernih količinah priporočajo prehranski strokovnjaki tudi vsem, ki imajo težave z ledvicami, mehurjem, črevesnimi zajedavci in živci, vsebujejo predvsem vitamine B, C, A ter minerale fosfor, kalcij in železo.

Kot rozina se pozlati

Najbolje si je privoščiti sveže sadeže, ker pa je sezona pri koncu, pridejo več kot prav v posušeni različici, ko so podobni rozinam, le da manj sladkim. V takšni obliki jih nekateri, denimo v Veliki Britaniji, imenujejo tudi zlate jagode. Andske jagode zobajmo same ali pa jih dodajmo v sveže prigrizke in marmelade, še svetuje predstavnik kmetije Jarkovič. Predlagamo, da z njimi obogatite tudi kompote, solate vseh vrst ali jih uporabite za edinstveno okrasitev glavnih jedi.