Katere predele telesa morajo nosečnice še posebej pozorno oskrbeti?

Koža rok je obremenjena zaradi dela in umivanja, zato je dobro roke večkrat na dan namazati in jih pri delu z vodo in detergenti zaščititi z rokavicami. Posebna pozornost velja tudi koži dojk in trebuha, ki se v nosečnosti intenzivno razteza. 

Povečana pigmentacija je eden najpogostejših in zgodnjih znakov nosečnosti. Je posledica visoke ravni hormonov, ki spodbujajo nastajanje pigmenta. 

Kako se spopasti s strijami?

Strije so rožnato vijoličaste ugreznjene linije na trebuhu in prsih in so posledica fizioloških sprememb veziva v nosečnosti. Zaradi raztezanja kože in hormonskih vplivov v zadnjem trimesečju se okvarita kolagen in elastin v usnjici. Ta okvara je nepopravljiva. Po porodu strije zbledijo, vendar ne izginejo popolnoma. Ne pojavijo se prav pri vseh nosečnicah, njihov nastanek je odvisen od dednosti pa tudi od hitrosti raztezanja kože. Na žalost ni učinkovite metode za njihovo preprečevanje.Ali lahko preprečimo nastanek pigmentnih peg?

Povečana pigmentacija je eden najpogostejših in zgodnjih znakov nosečnosti. Je posledica visoke ravni hormonov, ki spodbujajo nastajanje pigmenta. Pri večini je predel spolovila, prsnih bradavic, pazduh in notranjih stegen intenzivneje pigmentiran. Na obrazu se pri približno polovici nosečnic pojavi melazma – rjavkaste nepravilno oblikovane lise na licih, čelu in nad zgornjo ustnico – kot posledica hormonskih vplivov in izpostavljanja UV-žarkom. Za preprečevanje melazme je nujna stroga zaščita obraza pred soncem s pripravki z zelo visokim zaščitnim faktorjem.

V nosečnosti se lahko poslabša katera koli kožna bolezen, ki jo imamo že od prej, pojavijo pa se lahko tudi take, ki so značilne samo za to obdobje. Nekatere med njimi so celo nevarne za plod. 

Kaj pa nega las?

Lasje se v nosečnosti okrepijo in ne zahtevajo posebne nege. Težava se pojavi nekaj mesecev po porodu, ko se zaradi upada hormonov začne izrazito izpadanje las, a je na srečo prehodno.  

Vaš nasvet.

V nosečnosti se lahko poslabša katera koli kožna bolezen, ki jo imamo že od prej, pojavijo pa se lahko tudi take, ki so značilne samo za to obdobje. Nekatere med njimi so celo nevarne za plod. Če so težave s kožo izrazite in ne sodijo v sklop fizioloških, je potrebna obravnava pri dermatologu.