Na jedilnik uvrstimo živila, ki vsebujejo največ vode, okoli devetdeset odstotkov. V družini sadja s to lastnostjo kraljujejo lubenica, melona in jagode. Malo manj, a še vedno veliko zdrave tekočine, najdemo v malinah, borovnicah, ananasu, brusnicah, breskvah, marelicah, pomarančah, češnjah in jabolkih.


Melona in lubenica s cimetom

Namig: izberimo tri najljubše vrste naštetega sadja in si pripravimo smuti ali sadno solato, po možnosti že zjutraj za zajtrk, čeprav se zelo prileže tudi kot malica in sladica. Preprost in drugačen posladek ustvarimo tako, da napravimo slastno omako iz jagodičja in na kocke narežemo melono ali lubenico ter jo potresemo s cimetom. S to priljubljeno začimbo poskrbimo za pospešeno odvajanje strupov iz telesa ter omilimo pogoste poletne ženske tegobe, kot sta glivične okužbe nožnice in vnetje mehurja. Po dognanjih prehranskih strokovnjakov množenje škodljivih bakterij med vsemi poletnimi sadeži najbolje preprečujejo jagode.Osvežilne solate ali hladne juhe

Na čelu družine najbolj vodnate in zdrave zelenjave poveljuje znana vodna bomba kumarica. Takoj za njo se proti dehidraciji bojujejo solata ledenka, bučke, zelena, zelje, špinača, paprika, korenje in paradižnik. Namig za sproščeno kulinarično druženje s prijatelji: ni treba, da si iz izbrane najljubše zelenjave sestavimo le solato. Češnjeve paradižnike nanizajmo na okrasne palčke skupaj s kroglicami mocarele ter dodajmo še lističe sveže bazilike. Ali pa ohlajene plodove in rastline preprosto narežimo na lične kose in jih ponudimo ob glavnem obroku kot osvežilne prigrizke. Tudi sendviči bodo z njimi boljši. Izbrano zelenjavo lahko prav tako zmešamo v mešalniku skupaj z olivnim oljem ali maslom, ledom, soljo, kislo ali sladko smetano ter s svežimi zelišči in tako ustvarimo imenitno hladno juho.


KUMARE Z JOGURTOM

kg kumar

na tanke lističe narezana čebula

jogurt ali solatna omaka iz olja, kisa, smetane in popra

Kumare operemo, naribamo in jih ob pecljih obrežemo, ker so tam rade grenke.

Osolimo, popopramo, potresemo s čebulo in zabelimo z jogurtom ali solatno omako.


SVEŽA JAGODNA OMAKA

50 dag jagod

limonov sok

10 dag sladkorne moke

V električnem mešalniku zmeljemo jagode, dodamo sladkor, limonov sok in še mešamo.

Enako lahko pripravimo omako iz malin ali drugega jagodičja.

(Vir: Kuharica sestre Vendeline, založba Gral)


Še maska kot pika na i

Kar koristi želodcu in dobremu počutju, tudi videzu ne škoduje. Vse naštete prehranske vodne bombe so učinkovite tudi, kar zadeva nego kože, ki kot največji organ prav tako hvaležno sprejema njihove koristne učinkovine. Poleti je treba kožo še bolj vlažiti. Pred spanjem si privoščimo čistilno in hkrati vlažilno masko za obraz, dekolte, roke in noge. Naštete predele najprej dobro umijmo, nato pa namažimo z mešanico kumaričnega in lubeničnega soka. Oči si pokrijmo s kumaričnima koleščkoma. Po desetih minutah delovanja in počivanja v vodoravnem položaju ju odstranimo in stopimo pod prho. Ne pozabimo se od nog do glave namazati s kakovostno vlažilno kremo oziroma losjonom – najbolje stoodstotno naravnim gelom aloe vere.