Odgovor vas bo verjetno presenetil, so prepričani strokovnjaki za gospodinjske naprave, ki za številne okvare krivijo prav nas, nemarne ali pa prevestne uporabnike.

Toda večina nas ravna takole: ko pospravimo krožnike, pribor in posode z mize, te običajno oplaknemo z vodo in zložimo v pomivalni stroj. Toda ta korak ni le nepotreben in nesmiseln, celo podaljšuje postopek pomivanja in ga tudi ovira, rezultat pa utegne biti celo nezadovoljiv, zaradi česar pogosto valimo krivdo na neučinkovito pralno sredstvo ali pa kar samo napravo.Kot pojasnjujejo strokovnjaki, sodobnim pomivalnim strojem pomagajo posebni senzorji, ki ocenjujejo stopnjo zamazanosti posode in na podlagi ugotovitev določajo dolžino pomivanja in potrebno temperaturo. Če uporabljate vedno isti program, boste to lahko tudi enostavno ugotovili – čas, v katerem bo stroj opravil z umazanimi krožniki in priborom, bo vsakokrat drugačen!

Sodobni pomivalni stroji uporabljajo program predpranja, med katerim naprava oceni količino ostankov hrane in stopnjo zamazanosti, potem pa izbere najučinkovitejši postopek. In če smo, denimo, splaknili samo krožnike in pribor ter posodo, mastno solatno skledo pa pozabili sprati pod tekočo vodo, bo nesrečnica zanesljivo slabo pomita, kajti stroj izbere program na podlagi stanja večine vsebine. Vam je torej kaj znano? Se vam je že kdaj zgodilo, da je večina posode bleščeče čista, le en kos pa je nepojasnjeno ostal umazan? Pa ne le to, posledično se ostanki hrane (in bakterije) začnejo množiti po stenah stroja in predalih, namesto da bi romali v filter, zato se temu vsekakor velja izogniti. Kako pa? Ali tako, da dosledno  splaknete prav vsak kos, preden roma v stroj, ali pa tako, da zgolj zavržete ostanke hrane v koš, preostalo pa zaupate gospodinjski napravi. Ki ji seveda morate redno čistiti filter.