Kandida je v človeškem telesu v prebavilih. Kateri so znaki, da so se glivice preveč razrastle v telesu in zato povzročajo težave?

Glivice imajo za svoj obstoj in rast rade toplo in vlažno okolje. Nožnica je zato idealno naravno okolje zanje. Tudi nepravilna prehrana z veliko sladkorja vodi v razrast spor. Znaki so zelo očitni: srbenje nožnice in zunanjega spolovila, neprijeten občutek v nožnici, kepice sirastega belega ali rumenega izcedka iz nožnice, rdečina in tudi oteklina, pekoče odvajanje vode zaradi ranic in razjed ter bolečine pri spolnih odnosih.Ali je res, da se ravnovesje najpogosteje poruši zaradi hormonskih sprememb?

Hormonske spremembe med menstruacijo, v nosečnosti ali pred menopavzo spremenijo tudi kislost v nožnici in s tem porušijo ravnovesje med koristnimi in škodljivimi mikroorganizmi, zato se pogosteje pojavlja pri uporabnicah hormonske kontracepcije. Vendar to ni edini vzrok pri večini primerov glivičnih vnetij nožnice. Uporaba antibiotikov, stres in pretirana higiena z uporabo kopeli, mil in dezodorantov lahko povzroči vnetje. K temu pripomorejo tudi uporaba sintetičnega spodnjega perila, agresivnih sredstev za depilacijo, nekatere vrste higienskih vložkov pa tudi spolni odnos zaradi mehanskega draženja sluznice.

Koliko žensk ima po vašem težave z vaginalno kandidiazo?

Ginekologi opažamo, da se z glivičnim vnetjem sreča v rodnem obdobju več kot polovica žensk, večina med njimi pa celo večkrat. Je najpogostejše vaginalno vnetje. Obolenje lahko spremljajo druga vnetja, ki jih zdravimo z antibiotiki, denimo angina, pljučnica, in imajo za posledico porušeno vaginalno floro. Nosečnost je stanje, ko se vaginalna kandidiaza kljub zdravljenju lahko kar nekajkrat ponovi. Pojav vaginalne kandidiaze je pogostejši pri sladkornih bolnicah, prav tako pri dolgotrajnejši uporabi hormonskih kontracepcijskih tabletk.Ali so nekatere ženske bolj dovzetne za okužbo in druge manj?

Glivice opažamo že v otroškem obdobju in puberteti, saj vsak teden sprejmemo kakšno deklico z napotnico specialista pediatra ali specialista šolske medicine. Pogosto so potrebni nasvet za higieno rok tudi pred uporabo stranišča, naj ima otrok izključno svoje brisačke in milo, nasvet za pravilno brisanje po odvajanju blata in posvet za ustreznejšo prehrano z nekoliko manj sladkorja.

Kdaj naj ženska obišče ginekologa?

Pri izrazitejših težavah seveda svetujemo čim prejšnji obisk pri ginekologu. Vsako odlašanje lahko stanje še poslabša.Zdravljenje je najbrž odvisno od tega, za kako trdovratno obliko gre?

Ženske pridejo pri težavah zelo hitro h ginekologu, kjer prejmejo terapijo v obliki mazila za zunanje spolovilo in v obliki vaginalet, ki si jih zvečer vstavijo v vagino. Med zdravljenjem odsvetujemo spolne odnose. Nekatera zdravila za zdravljenje kandidiaze so v uporabi že vrsto let in je njihova varnost in učinkovitost toliko preverjena, da si jih lahko ženske, ki znake takih vnetij že dobro poznajo, same priskrbijo v lekarnah brez recepta. Med menstruacijo zdravljenje začnemo s tabletami, po končani menstruaciji in če so znaki še prisotni, pa nadaljujemo s kremo in svečkami. Če ima težave tudi spolni partner, zdravimo oba.

Če lokalno zdravljenje ni učinkovito, predpišemo sistemska zdravila in pri ponavljajočih se vnetjih tudi več mesecev zapored jemanje po ene kapsule antimikotika prvi dan menstrualnega ciklusa. Če se znaki hitro ponovijo, odvzamemo bris, s katerim dokažemo povzročitelje težav, in včasih zdravimo tudi mešane infekcije ob kandidiazi.

Ni torej problem, da ginekologi ne bi znali pozdraviti glivičnih vnetij, problem je, kaj naredijo ženske narobe, da se glivično vnetje ponovi. Razen ustreznih oblačil je treba za zaščito pred vnetjem poskrbeti tudi pri uporabi orodja v fitnesih, savnah in bazenih. Zelo smiselno je prebrati deklaracije na milih in za vsakodnevno nego intimnega predela uporabiti le tista sredstva, ki vsebujejo mlečno kislino in izvlečke za sluznico spolovila ustreznih naravnih zelišč ter imajo pH-vrednost, ki ustreza namenu uporabe.Ali lahko kandidiazo povsem odpravimo?

Pri večini žensk jo odpravimo s ciljnim zdravljenjem, ki mora ustrezati navodilom ginekologa, in ga opraviti v celoti, tudi če motečih znakov ni več. Kandidiaza se pri nekaterih ženskah ponovi, kljub ustreznemu zdravljenju. Takrat predpišemo druga zdravila in svetujemo hkratno uporabo probiotikov za zaščito zdravja vaginalne mikroflore. Laktobacili se združijo s površinskimi celicami v vagini, proizvajajo mlečno kislino in so hitra pomoč pri obnovi fizioloških razmer v njej. Na voljo so v obliki kapsul ali vaginalet. Prav tako skupaj s posebnimi tamponi vzdržujejo kislost med menstruacijo. Kar nekaj študij je potrdilo, da so recidivi kandidiaze tako redkejši, saj prispevajo k dolgotrajnejšemu vzdrževanju normalne vaginalne flore.