Luskavica ali psoriaza je ena najpogostejših kožnih bolezni. Koža je vneta in pretirano poroženeva, kar se kaže z rdečimi luščečimi se ploščami na komolcih, kolenih, ledvenem predelu in tudi drugod po telesu, celo na lasišču in obrazu. Lahko jo le zdravimo, torej lajšamo, podobno kot visok pritisk ali sladkorno bolezen. S pravilno oskrbo je mogoče vnetni proces nekoliko umiriti, vsekakor pa vsakodnevna nega podpira zdravljenje in delno preprečuje poslabšanje. 

Izjemno pomembno je zdravo življenje, pri čemer se je treba odreči tudi pogostima sprožilcema luskavice, alkoholu in kajenju. Obenem je treba vzdrževati primerno telesno težo z zdravim prehranjevanjem in redno aktivnostjo.  

Obvladajmo težave 

Pri lajšanju težav z luskavico so nadvse koristni mastni pripravki in izogibanje agresivnim milom, bolj primerni so oljni geli. Dermatolog skupaj z bolnikom naredi načrt zdravljenja in nege za kar najboljše obvladovanje težav. Blago obliko luskavice običajno zdravijo lokalno, z zdravili v obliki mazil, pri hujši obliki pa z obsevanjem kože z ultravijoličnimi žarki (fototerapija) ali sistemskimi zdravili v obliki tablet, kapsul, injekcij ali infuzij. Skrbeti je treba tudi za nego kože in lasišča z izdelki, ki ne dražijo, jo pomirjajo in odstranjujejo luske.

Poskrbimo za zdravo življenje 

Zdravniki poudarjajo tudi vpliv bolezni na kakovost življenja in upoštevajo stopenjski pristop k zdravljenju. Prava preventiva proti luskavici žal ne obstaja. Zgolj ukrep, ki lahko ublaži težave, je vsakodnevna oskrba prizadete kože in predvsem izogibanje dražljivcem, ki bolezen poslabšujejo, tudi stresu. Izjemno pomembno je zdravo življenje, pri čemer se je treba odreči tudi pogostima sprožilcema luskavice, alkoholu in kajenju. Obenem je treba vzdrževati primerno telesno težo z zdravim prehranjevanjem in redno aktivnostjo. 

Luskavica se pogosto pojavi na pregibih sklepov. Foto: IIIRusya/Shutterstock

Izkušnja Onine bralke Julije (47 let):   

»Marca, ko je bila razglašena epidemija zaradi koronavirusa, sem se začela zelo slabo počutiti, močno sem bila utrujena, kašlju so se pridružile bolečine v kosteh. Začelo me je čudno srbeti levo stopalo, na katerem sem na podplatu opazila čuden izpuščaj in bele mehurčke. Najprej sem mislila, da gre za nekakšen žulj ali glivice, a mi je dermatologinja potrdila diagnozo, ki sem se je najbolj bala – pustulozna luskavica, verjetno posledica zaradi padca imunskega sistema in stresa. Dobila sem kortikosteroidno mazilo, obenem pa sem se odločila, da spremenim prehrano. 

Prebrala sem vsa mnenja na spletu in se pogovorila s prijateljem, ki se z luskavico spopada že od najstniških let. Izločila sem beli kruh, beli sladkor, kravje mleko, predelane salame, od mesa rdeče in svinjsko, testenine in sladkarije ter začela jesti več zelenjave in polnozrnatih izdelkov brez glutena. Pila sem samo vodo, donat in čaj. Bolje sem se začela počutiti in shujšala za osem kilogramov. Obenem sem poleti noge namakala v morju in je slana voda zelo pomagala. Ni pa še konec, stanje se je izboljšalo toliko, da se ne širi, ne boli in ne srbi, pozimi bom poskusila še s fototerapijo.« 

Preberite še: To je sestavina, ki ji sami povečamo vsebnost vitamina D