Začnemo tako, da z jedilnika črtamo živež iz bele moke in ves sladkor, svetuje avtorica uspešnic Ko imajo hormoni žur ter Ko ima življenje žur. Drži, brbončice smo razvadili. Vendar, poudari sogovornica, da se navadimo na nove okuse brez sladkorja, potrebujemo samo tri tedne. Potem nam bo vse presladko in preveč »pacasto«, zaznali pa bomo pravi okus hrane. 

Kogar pestijo vrenje, napenjanje in občasni vetrovi brez vonja, ima lahko težave s kandido. In kandida je nevarna. Razvije se v zakisanem telesu.  

Ali je kaj resnice v tem, da imamo ženske pogosteje težave s slabo prebavo, napihnjenostjo in vetrovi?

Težko pritrdim. Težave s prebavo so tudi, kadar nismo napihnjeni, imamo pa vetrove, ki smrdijo po amoniaku. Kažejo na to, da v črevesju zastajajo beljakovine, ki dobesedno gnijejo. Tedaj je treba pri vsakem obroku užiti nekaj zelenjave in dodati dobre probiotične bakterije s ciljno dostavo do črevesja. Napenjanje kaže na vrenje v črevesju. Pri vrenju nastaja alkohol – kot produkt fermentacije, ki se vsrka v kri in zastruplja celotno telo. Kogar pestijo vrenje, napenjanje in občasni vetrovi brez vonja, ima lahko težave s kandido. In kandida je nevarna. Razvije se v zakisanem telesu. 

Kaj je rešitev? Zelenjava pri vsakem obroku. Zeleno je rešitev za razkisanje telesa. To so zelje, zelena, ohrovt, brstični ohrovt, peteršilj, regrat, blitva, stročje in tako naprej, oziroma drugače, vse, kar je zeleno, vsebuje tudi magnezij, ki vpliva na vezavo kalcija, ta pa kisline v telesu spreminja v soli, ki jih izločimo z urinom. 

Ima to, kakšne so naše osebnostne poteze, kako se denimo odzivamo na stres, nezadovoljstvo, na to, kar nas bremeni, vlogo pri motnji prebavnih procesov?

Vsekakor. Pomislimo na srno, ki se pase ob robu gozda. Ko jo nekaj zmoti, prisluhne in najmanjša nevarnost jo požene v beg. Takrat se ji ustavi prebava, ker se ji vklopi nagon po preživetju. Prav tako se dogaja pri nas. Ko se vklopi nagon po preživetju, se ustavi tudi prebava.

Krhki nohti sporočajo pomanjkanje vitamina B, krči v mišicah in trzanje mišic opozarjajo na pomanjkanje magnezija in vitamina B1, poželenje po sladkem pa, da v prehrani močno manjka beljakovin in minerala kroma. 

Dr. Alex Loyd in dr. Ben Johnson v knjigi Zdravilni kodeks primerjata stanje stresa z napadeno ladjo: »Celice se dobesedno zaprejo, kot ladja, ki nepredušno zapre vse lopute v času napada. Nič ne gre ne ven ne noter. Prav tako se zgodi, ko smo v stresu – celice ne dobivajo hranil, kisika, mineralov, esencialnih maščobnih kislin … Niti ne izločajo odpadnih snovi in strupov. Ustavijo se vsi procesi, razen tisti, ki so potrebni za preživetje.«

Ko je človeško telo v stresu, za izdelavo stresnega hormona kortizola prednostno porablja v maščobi topna vitamina A in E, vitamin C, flavonoide iz barvastega sadja in B-kompleks – posebno vitamine B1, B2, B5, B6 in B12 – magnezij, kalcij, cink, mangan, selen od mineralov, aminokislino triptofan in maščobno kislino omega-3. Če s hrano ne dobi dovolj hranil, se sprosti želja po prav določeni hrani. 

Telo ves čas govori in opozarja. Krhki nohti sporočajo pomanjkanje vitamina B, krči v mišicah in trzanje mišic opozarjajo na pomanjkanje magnezija in vitamina B1, poželenje po sladkem pa, da v prehrani močno manjka beljakovin in minerala kroma. Prav zato je ključno posegati po zdravi hrani. Odlična kombinacija, s katero dobimo tako krom kot beljakovine, je ajdova kaša s praženimi bučkami in gobami.

Preberite še: 3 recepti Minke Gantar za razstrupljanje  

Izključimo resna bolezenska stanja in to, da so težave z napetostjo, napihovanjem in plini v trebuhu povezane s čim, kar nas bremeni. Katera živila najpogosteje povzročajo prebavne tegobe?

Največjo težavo nam delata sladkor in gluten. Pomislimo, kako smo včasih pripravili lepilo: voda in bela moka. Prav to se zgodi, ko jemo hrano iz bele moke – v prebavilih nastane »lepilo« in resice dobesedno zapaca. Ko je preveč strupov v telesu, se lahko zgodi, da se vse skupaj vname in nastane bolezen, kot je sindrom razdražljivega črevesja, ali še huje, alergija na gluten, ki se imenuje Chronova bolezen.

Stres dodatno povzroča zakrčenost črevesja, zato naj ljudje s slabo prebavo začnejo hoditi. 

V knjigi Ko imajo hormoni žur poudarjate, da je osnova dobre prebave voda, in če ne pijemo dovolj, začnimo – za začetek povprečno liter tekočine več. Katera živila pa so še dobra izbira proti prebavnim težavam?

Ključna je zelenjava. Kdor ima slabo prebavo, bi je moral nekaj pojesti pri vsakem obroku, da si zagotovi dovolj vlaknin. Te so hrana za dobre bakterije. Verjetno ste že slišali izraz prebiotiki? No, to je to – vlaknine so prebiotiki oziroma hrana za dobre probiotične bakterije. 

Šest razlogov, zakaj jih naše telo potrebuje: z zadostnim vnosom preprečujemo zastajanje odpadnih snovi v debelem črevesu in njihovo razpadanje ter vsrkavanje strupov nazaj v telo – s pomočjo vlaknin se čistijo žolčne kisline, posredno tudi jetra in celo telo; vlaknine podaljšajo občutek sitosti (hrana se počasneje prazni iz želodca, zato občutimo več energije in dolgotrajno sitost); uredi se prebava (če dovolj pijemo); z rednim uživanjem rastlinskih vlaknin se raven holesterola izboljša, s čimer se zmanjša tveganje za obolenja srca in ožilja; v jetrih, ki so čistilna naprava našega telesa, se maščobne kisline izločijo prek žolča in se vežejo na vlaknine, tako se odvečna maščoba izloči po črevesju; vlaknine vplivajo tudi na vrednost trigliceridov v krvi.

Pri prebavnih težavah ne smemo pozabiti na rekreacijo, kajne?

Seveda, vendar ogromno ljudi pretirava. Stres dodatno povzroča zakrčenost črevesja, zato naj ljudje s slabo prebavo začnejo hoditi. Če si vsak dan vzamejo čas za dvajsetminutni sprehod, bodo močno podprli njegovo delovanje. Prav v pretiravanju s športom smo ženske briljantne. Kolikokrat mi gospa okrog petdesetega potarna, da jo grabijo krči, da je brez energije, da sicer hodi na organizirane vadbe … Kaj naj rečem: »Draga dama, umiri se. Začni več piti, začni hoditi na sprehode in dodaj dobre probiotike in dopolnilo magnezija.« Ta vpliva na krčenje mišic; pomanjkanje jih zakrči – tudi v prebavilih.