Jabolko je pomemben del vsakodnevne prehrane zlasti zaradi zdravilnih snovi. Najpomembnejši je pektin; gospodinje ga poznajo kot snov, ki povzroča želiranje. Predvsem jabolčni naredi na sluznici zaščitno prevleko, blaži vnetja, pospešuje strjevanje krvi, naribana jabolka pa so prastar recept proti driski. To neprijetno nadlogo so nekoč zdravili z eno- ali dvodnevnim postom samo z naribanimi jabolki, potem pa nadaljevali z lahko hrano. Nezrela jabolka so imeli raje in so jih dajali tudi majhnim otrokom.

Čaj iz olupkov proti revmi

So tudi blago odvajalno sredstvo, ker povečujejo količino črevesne vsebine – če jih jemo z olupki vred. Čaj iz jabolčnih olupkov priporočajo pri revmatičnih obolenjih. Jabolko kot zdravilo najbolj cenijo v Angliji, kjer z jabolčnikom odganjajo dosti bolezni – od pokvarjenega želodca do slabega počutja. Seveda so malo pretiravali, res pa je, da lahko zdravi ljudje brez bojazni pijejo to sladko pijačo. Je naravna, polna vitaminov, kalija in magnezija, ker pa ima dosti kalorij, je najbolje, da jo razredčimo z vodo. Poleg tega naj jabolčnik ne bo mrzel, sicer ga bomo gotovo spili preveč.

Zbijanje vročine

V starih knjigah so priporočila tudi za gnila jabolka. Če niso še zelo gnila, jih stisnemo in spijemo zvečer in zjutraj kozarec te vode. Vračala naj bi moč telesu in zbijala vročino. Danes še marsikje uporabljajo mlajši in okusnejši recept za zbijanje vročine: jabolko skuhamo ali spečemo, ga premažemo s surovim maslom in pojemo večkrat na dan. Pečena jabolka naj bi koristila tudi astmatikom, pri prehladu, hripavosti, pljučnih, želodčnih in jetrnih težavah in še in še, če verjamemo ali ne, dobro je eno pojesti vsak dan – saj prežene zdravnika stran, pravi star pregovor.

Za mastno kožo

Tudi k lepši koži na obrazu pomaga. Jabolko olupimo in ga v malo vode skuhamo. Ko je mehko, ga zmečkamo in mu dodamo žličko limonovega soka in eno od posušenih zelišč (žajbelj, sivka, poprova meta). Nanesemo na kožo in pustimo učinkovati pet minut. Speremo s toplo vodo in kožo namažemo s hranljivo kremo. Maska je učinkovita predvsem za mastno kožo na obrazu.

Črvička mirno izrežite

To pa še ni vse! Kdo bi si misli, da je v malem jabolku še več zdravilnih snovi, ki znižujejo krvni tlak, holesterol in maščobe v krvi, imajo kalij, ki vpliva na delovanje mišic pa še nenasičene kisline, karotin in železo. Mogoče pa bi namesto enega pojedli dve jabolki na dan, in to domače sorte in biopridelave. Črvička kar mirno izrežite in naj vam tekne.