Vem, da so vas že tisočkrat vprašali in ste že tisočkrat odgovorili, pa vendar vas prosim, da tisoč in prvič razložite temelje zdravega prehranjevanja.

Vsekakor se moramo zavedati, da telo v vsakem trenutku potrebuje vsa hranila, čeprav mnogi menijo, da lahko deluje danes na vodo, jutri na sladkor in naslednji dan na meso. Prav zadnje ga kaj hitro zakisa. Zato je tako pomembno, daimamo vsak dan na jedilniku oreške, zelenjavo, kakšen sadež, nekaj beljakovin in nekaj ogljikovih hidratov. Ogljikovi hidrati, kot so beli kruh, bele testenine in krompir, vsebujejo preveč sladkorja. Ker je naš vsakdan pretežno sedeč, ne porabimo toliko energije in začnemo se rediti.

Čemu naj sledimo, ko sestavljamo nakupovalni seznam?

Velja, da bo v hladilniku in tudi na naših krožnikih to, kar je na nakupovalnem seznamu.

Če se vam je nabrala odvečna maščoba okrog pasu, se zavedajte, da se klin s klinom zbija. Očitno ste podhranjeni z dobrimi maščobami in zato vaša presnova ne more delovati pravilno. Če želite shujšati v predelu trebuha, zvečer potrebujete beljakovine in zelenjavo, poleg pa vzemite dopolnilo omege-3 in vitamina C.   

Katera živila naj imamo v hladilniku oziroma shrambi, da lahko kuhamo zdravo?

Na dosegu roke je pametno imeti skuto, navadni jogurt, sir z manj maščobe, maslo, kislo smetano, olivno in bučno olje, kis, oreške, kot so mandlji, orehi in brazilski oreščki, semena (čijina, lanena, lečo, proso in ajdo), zelenjavo, kot so ohrovt, paradižnik, por, čebula, česen ter zamrznjen grah in zamrznjena zelenjava za vok, polnozrnate makarone in špagete, dolgozrnati riž, začimbe – cimet, origano oziroma slovensko dobra misel, rdečo papriko in sol – beljakovine (zamrznjeni lososovi fileji in fileji piščanca) in polnozrnato moko tip 1250 ter jajca. To je seznam živil, ki jih imam sama vedno doma. Iz njih se da skuhati odlična kosila, to so živila za okusne večerje in za zdrave jutranje smutije. Primer okusnega kosila, ki je pripravljeno v manj kot pol ure, je pražena zelenjava iz voka z ajdovo kašo. Začimbe so samo sol, paprika, origano in žlica kisle smetane. V drugi ponvi popražimo na maslu zamrznjenega lososa. Solimo. Poleg postrežemo skledo solate – odlična je iz ohrovta. Še namig za mame z otroki, ki ne marajo zelenjave. Tudi eni od mojih hčera zelenjava ne diši. Ko v mehiško tortiljo zavijem zelenjavo in praženo piščančje meso, čez pa naribam veliko sira, na krožniku ne ostane čisto nič.

Zaupajte nam, prosim, recept.

Za pet oseb kupim pet tortilj. Vzamem še piščančji file, tri paprike – najbolje je, če so raznobarvne – po skodelico zamrznjenega graha in stročjega fižola, por, pest svežih ali zamrznjenih gob, dva decilitra paradižnikove omake, sol in že pripravljeno mešanico začimb za mehiško hrano, pločevinko kuhanega rdečega fižola, kislo smetano, maslo in nariban sir. Na maslu popražim por in na koščke narezano meso. Med mešanjem dodajam na kocke narezane paprike. Ko se zmehčajo, dodam gobe ter zamrznjen grah in stročji fižol. Solim ter dodam mešanico začimb za mehiško hrano. Dodam fižol, zalijem s paradižnikovo mezgo in žlico kisle smetane. Pekač namažem z maslom in vanj zložim tortilje, v katere nadevam približno enako količino mesno-zelenjavno mase. Čez tortilje naribam sir. Pečem v segreti pečici na 180 stopinj Celzija 10 minut. Ponudim takoj s skledo solate.

Ženske običajno, ko samo slišimo besedo maščobe, kar občutimo, da nas stiska okoli trebuha. Posebno se zmrdujemo nad tistimi živalskega izvora. Vi pravite, da se jih ne smemo bati, mar ne?

Maščobe so potrebne, to je dejstvo. Naše celice so narejene iz njih – kar 75 odstotkov celične membrane je maščoba. Danes vemo, da ni višek znanosti rek Proč z maščobami. Če želimo, da naše celice delujejo, jih potrebujemo. Bom razložila bolj po domače. Če imamo vrata, ki škripljejo, vemo, da je treba podmazati vodila. Prav tako je pri človeku, ki je kronično utrujen – treba je »podmazati« celična vrata in to lahko naredimo samo z maščobami. Da se razumemo, niso vse enako dobre. Najboljša za celično presnovo so hladno stisnjena olja iz kalčkov, sledijo hladno stisnjena olja iz semen in sadežev (olivno, avokadovo, orehovo) ter hladno stisnjena olja iz rib – to so olja, ki vsebujejo maščobno kislino omega-3. Tu bodimo pozorni na postopek čiščenja težkih kovin, sicer ni nujno, da bodo delovala za naše zdravje. Sama uporabljam za pečenje maslo, najboljša maščoba za kuhanje pa je kuhano maslo oziroma ghee. Za svinjsko mast je leta veljalo, da ni dobra maščoba, zdaj se je izkazalo, da ima najvišjo točko žganja in je najboljša. Še nekaj je – če se vam je nabrala odvečna maščoba okrog pasu, se zavedajte, da se klin s klinom zbija. Očitno ste podhranjeni z dobrimi maščobami in zato vaša presnova ne more delovati pravilno. Če želite shujšati v predelu trebuha, zvečer potrebujete beljakovine in zelenjavo, poleg pa vzemite dopolnilo omege-3 in vitamina C.Se ženske čokoladi res težko upremo? Ali drugače: kaj je dobro vedeti o ogljikovih hidratih?

Nenehna sla po čokoladi samo sporoča, da smo podhranjene. Veste, kako pogosto slišim, ko rečem: »Gospa, vi ste podhranjeni,« odgovor: »Ne, niste me razumeli, jaz bi rada shujšala.« In prav nezmožnost hujšanja in stalna sla počokoladi kažeta na hranilno podhranjenost. V knjigi Ko imajo hormoni žur govorim prav o tem: Najpogostejša odvisnost od določene hrane je prav odvisnost od čokolade. Neprestana želja po čokoladi kaže na hudo pomanjkanje kroma in vitaminov B, predvsem vitamina B3. Čokolada namreč zviša raven serotonina in tako omogoča hiter občutek sreče. Če imate to vrsto poželenja, telo sporoča, da vam manjka magnezija, vitamina B in beljakovin. Če brez čokolade ne morete, poskusite s posušenimi rožiči, orehi, arašidi ali mandlji, ki vsebujejo tako beljakovine kot magnezij in vitamine B. Za večerjo večkrat posezite po vloženih gobicah in v svoj jedilnik tudi sicer vključite več gob, ker vsebujejo tako beljakovine kot vitamine skupine B ter mineral krom.

Kaj predlagate, čemu naj sledimo pri prehrani v hladnejšem letnem obdobju?

Zavedati se moramo, da pozimi nimamo na razpolago toliko vitamina D3 kot v poletnih sončnih dneh. Pomanjkanje vitamina D3 vodi v pridobivanje teže, težave s ščitnico, občutek tesnobnosti in razdražljivosti. Vitamin D3 je »zapakiran« v zeliščih, tako da ga imamo vse leto na razpolago. Zelišča vnašajo sončno svetlobo v naše celice. Vsa, ki spominjajo na sonce, imajo podobno funkcijo – delujejo proti vnetjem, odplavljajo strupe ter grejejo telo in dušo. Večkrat si pripravimo ognjičev čaj, ki deluje na hormonsko neravnovesje, in čaj iz zlate rozge, ki čisti ledvice in mehur kakor tudi jetra in vse notranje organe. Ne pozabimo na arniko in šentjanževko. Ti zelišči sta ključni za zdravje sklepov. Ste vedeli, da čaj iz sončničnih cvetov deluje proti vročini? V knjigi patra Ašiča najdemo nasvet, da se proti vročini in gripi meša čaj iz sončničnih cvetov in lipe. Lipa krepi imunski sistem telesa, sončnica pa deluje proti vročini. Poparimo žlico zdrobljenih posušenih cvetov z dvema decilitroma vrele vode in pol in pustimo stati deset minut. Pijemo sveže pripravljen čaj.