Statistika je jasna. Z nenadzorovanim uhajanjem urina se srečuje 12,4 % žensk in 5 % moških po vsem svetu, pri čemer se razlike med spoloma okoli 70. leta skoraj povsem izenačijo. Pri tej starosti namreč zaradi inkontinence trpi skoraj enako število moških kot žensk.

Inkontinenca ne izbira spola, še manj let

Težave, s katerimi se srečujejo tako ženske kot moški, se sicer pogosteje pojavijo pri starejših, a to še zdaleč ne pomeni, da se z inkontinenco ne srečajo že nosečnice, mamice, ženske v menopavzi in moški v srednjih letih.


Z inkontinenco se srečuje:

12,4 % oz. 300 milijonov žensk po svetu.
5 % oz. 120 milijonov moških po svetu.

Vir: GFI - Global Forum on Incontinence, 2018


Kaj sploh je urinska inkontinenca? Od leta 2002 je po definiciji Mednarodne zveze inkontinenca (International Continence Society – ICS) opredeljena kot vsako nehoteno uhajanje urina. Nova definicija je tako nadomestila starejšo, ki je stanje opredeljevala kot uhajanje urina, ki je osebi povzročalo socialni oziroma higienski problem in ki ga je bilo mogoče objektivno dokazati.

Štiri oblike inkontinence

Poznamo več oblik inkontinence. Najpogostejša je stresna inkontinenca, ko pride do nehotenega uhajanja urina pri napenjanju ali naporu, tudi na primer smehu, kihanju ali kašljanju. Pojavlja se pri mlajših ljudeh, predvsem ženskah, a moški niso izjema. Glede na statistiko se z njo sreča vsak tretji moški v prvih šestih mesecih po kirurških posegih urogenitalnega predela (npr. po operaciji sečnega mehurja, odstranitvi prostate). Poznamo še urgentno inkontinenco ali pretirano aktiven mehur, ki povzroča nenadno potrebo po uriniranju kljub majhni količini urina v mehurju. Inkontinenca prepolnega mehurja oz. pretočna inkontinenca povzroča nenehno uhajanje urina ali uhajanje, povezano z gibanjem, in se pogosteje pojavi pri moških, saj je povezana s povečano prostatoKaže se kot močno tiščanje na vodo, pri čemer urin kljub močnemu pritisku odteka le po kapljicah. Mešana inkontinenca pa je kombinacija stresne in urgentne inkontinence in je zaradi kombiniranih značilnosti težavnejša za diagnosticiranje in zdravljenje.

Če imate katero od omenjenih težav, je pomembno, da se čim prej odkrito pogovorite s svojim zdravnikom. Kaj pa lahko storite sami? Težave lahko omilite z redno in zmerno telesno dejavnostjo, vzdrževanjem zdrave telesne teže, prenehanjem uživanja alkohola in kajenja, izogibanjem kavi, gaziranim pijačam in močno začinjenim jedem ter rednim izvajanjem treninga mišic medeničnega dna. Poleg tega je za kakovostno življenje zelo pomembna izbira ustreznih pripomočkov za inkontinenco.

Z izbiro pravih pripomočkov lahko živimo polno življenje

Obvladovanje oslabljenega mehurja je namreč lahko precej stresno, saj zahteva stalno pripravljenost in nenehno razmišljanje o dostopnosti toaletnih prostorov za primer nenadne nuje po uriniranju. Poleg tega je stalno prisotna skrb glede morebitnega neprijetnega vonja ali madežev.Higienski vložki so morda na pogled enaki kot pripomočki za inkontinenco, vendar vsekakor ne dovolj funkcionalni. Pripomočki za inkontinenco morajo poleg diskretnosti zagotavljati visoko vpojnost in uspešno nevtralizirati neželeni vonj urina – v vseh letnih časih.


Ste vedeli …
… da je 14. septembra svetovni dan inkontinence,
… da lahko uživanje alkohola, gaziranih pijač, kave in čaja, nekatera zdravila, močne začimbe, nezadostno uživanje vode ali čaja povečajo težave z oslabljenim mehurjem,
… da ima velik odstotek žensk težave z uhajanjem urina pri rekreativnem teku ali različnih vadbah,
… da je oslabljen mehur pogosta težava v poporodnem obdobju,
… da imajo številne ženske v času menopavze oslabljen mehur tudi zaradi hormonskih sprememb,
… da se tudi moški srečujejo s težavami uriniranja, najpogosteje pri povečani prostati,
… da z izvajanjem vaj za trening mišic medeničnega dna ohranjamo močne in čvrste mišice medeničnega dna, ki pripomorejo k večji kontroli nadzora nad odvajanjem,
… da higienski vložki niso primerna izbira zaščite pri težavah z oslabljenim mehurjem?


Pripomočki za inkontinenco Abena

Abena-Light so visoko kakovostne, dermatološko testirane in diskretne vpojne predloge danskega proizvajalca Abena ter so na voljo v različnih velikostih in vpojnostih. Zračni materiali omogočajo vzdrževanje zdrave mikroflore kože. Zaradi sposobnosti prepustnosti zraka in vlage je koža ves čas suha, se ne pregreva in ni izpostavljena čezmerni vlagi ter dodatnemu trenju, ki lahko vodi v resnejše težave s kožo. Mehka, hitro sušeča stična površina vpojnega jedra ne vsebujejo belil, lateksa in elementarnega klora, kar zmanjša možnost dodatnih težav s kožo. Novodobni materiali tudi učinkovito nevtralizirajo vonj po urinu, ki je največkrat prvi pokazatelj težav z nenadzorovanim uhajanjem urina ter tako omogočajo občutek svežine ves dan.Za moške so na voljo njim prilagojene predloge Abena Man. So diskretne, hitro vpojne, izdelane iz zračnih materialov, ki učinkovito nevtralizirajo neprijeten vonj. Predloge, ki so na voljo za različne stopnje inkontinence, se na spodnje perilo (to mora biti oprijeto) preprosto pričvrstijo s samolepljivim trakom.Za aktivne ženske in moške v različnih starostnih obdobjih pa so na voljo tudi visoko vpojne hlačke za enkratno uporabo Abena Pants. Tanke, vpojne hlačke, ki se nosijo kot klasično spodnje perilo, z vrsto niti iz elastana v predelu pasu, omogočajo dober oprijem in še boljšo zaščito pred iztekanjem ter tako občutek svežine skozi ves dan. Primerne so tudi za uporabo pri športnih dejavnostih.Kako izbrati pripomoček, ki najbolje ustreza vašim potrebam? Posvetujete se s strokovnjaki podjetja Abena-Helpi, d. o. o., na brezplačni telefonski številki 080 22 53 oziroma na e-naslovu info@abena-helpi.si.


Naročnik oglasne vsebine je Abena-Helpi, d. o. o.