Če naš imunski sistem dobro deluje, praviloma zlahka vzdržujemo dobro zdravje. Toda če je njegovo delovanje pomanjkljivo, se lahko v telesu naselijo tujki. V zdravem telesu mrgoli na milijone različnih krvnih telesc, ki sodelujejo v boju proti bakterijam in virusom. Ko zdravnik zatrdi, da je imunski sistem močan, to praviloma pomeni, da je analiza krvi pokazala dovolj različnih belih krvnih celic: normalne vrednosti se gibljejo od 4000 do 11.000 belih krvničk na mililiter krvi. Ljudje z oslabljeno obrambo – večinoma starejši in kronični bolniki – laže in znatno pogosteje hudo zbolijo kot drugi. Razlog? Najmanj ena pomanjkljivost v njihovem obrambnem mehanizmu in posledična izpostavljenost večjemu tveganju za okužbe.

Eno najpomembnejših spoznanj o našem imunskem sistemu je, da obramba, ki ščiti telo pred okužbami in boleznimi, lahko pravilno izpolnjuje svojo nalogo samo ob zdravem prehranjevanju. 

Majhne spremembe, veliki učinki

Z vseh koncev in krajev smo obdani z nasveti, kako okrepiti svoj imunski sistem, vendar jih pogosto razumemo kot zgolj še eno obveznost v našem že tako in tako natrpanem vsakdanu. Pozabljamo pa, da ne pomenijo nuje življenja spremeniti čez noč in obrniti na glavo vseh rutin, ki smo jih vajeni. Namreč; že malenkosti, če smo glede njih dosledni, lahko močno koristijo. Se splača na lahkoten sprehod, pojesti skledo solate in si privoščiti več časa za sproščanje? Pa še kako! Srečo imamo, ker se ponašamo s telesi, ki imajo odlično sposobnost regeneracije. Le nekaj sprememb dosedanjega življenjskega sloga je treba uvesti (no, in jih tudi obdržati), pa bomo zgolj v nekaj mesecih že želi spodbudne rezultate. A kako začeti, če ne vsega takoj?Polna pest sliv

Eno najpomembnejših spoznanj o našem imunskem sistemu je, da obramba, ki ščiti telo pred okužbami in boleznimi, lahko pravilno izpolnjuje svojo nalogo samo ob zdravem prehranjevanju. Zdaj je namreč že utemeljeno, da limfociti B in T, fagociti in naravne celice ubijalke ne morejo optimalno opravljati svojih nalog pri uničevanju virusov in bakterij (pa tudi rakavih celic), če z zdravimi živili ne dobijo podpore vitaminov, mineralov, vlaknin in sekundarnih rastlinskih snovi. Obstajajo vrste sadja in zelenjave, ki glede na sposobnost absorpcije kisikovih radikalov dosegajo najvišjo vrednost. Med sadjem prednjačijo slive, borovnice, jagode, maline, pomaranče in rdeče grozdje. Med zelenjavo pa zelje, špinača, brstični ohrovt, brokoli, rdeča paprika in čebula. Raznovrstna prehrana z veliko sadja in zelenjave naj bo torej vaš prvi korak k zdravju. Drugi je bolj dobeseden. Dejansko se začnite gibati; koraki do zdravja so namreč lahko ravno to – koraki.

Naše telo je najbolje zaščiteno pred boleznimi, če se radi ukvarjamo s športom in to brez težav počnemo. Gibanje neposredno podpira imunski sistem pri opravljanju obrambnih nalog. 

Koraki do zdravja

Naše telo je najbolje zaščiteno pred boleznimi, če se radi ukvarjamo s športom in to brez težav počnemo. Gibanje neposredno podpira imunski sistem pri opravljanju obrambnih nalog. Najprej spodbuja prekrvitev. S tem imunske celice hitreje potujejo po telesu in uničijo vsiljivce, preden lahko povzročijo škodo. Pospešuje dihanje. Z močnejšim dihanjem telo izloča več odpadnih snovi skozi pljuča, predvsem ogljikov dioksid, znojenje pa presnovnim produktom omogoča, da se bolje izločajo skozi kožo. S povečano mišično aktivnostjo spodbujamo kroženje v limfnem sistemu in s tem razgradnjo in izločanje izrabljenih celic ter njihovih delov.Ko je zmaga bolj verjetna

Mar pomeni, da nikoli več ne boste obležali zaradi gripe in prehlada, če naredite vse prav? Gotovo ne. Za več kot 200 vrst virusov je znano, da povzročajo prehlad; njihovo število se žal celo nenehno povečuje, saj nenehno spreminjajo svoj dedni zapis in oblikujejo nove podatke, ki jih imunski sistem ne prepozna. V povprečju zato otroci za prehladom zbolijo od šest- do desetkrat na leto, odrasli pa od dva- do štirikrat. To seveda ne pomeni, da nima smisla po svojih najboljših močeh pomagati telesu, da nas varuje pred vsiljivci. Malo je lahko vse, nič pa nas prepusti v nemilosti nezavarovane.